söndag 16 februari 2014

Ekornes

Ekornes är väl det närmsta s.k. turn around case jag har i portföljen. Det finns en och annan varningssignal som indikerar potentiell Value Trap.

En titt på bokslutsrapporten visar att botten verkar inte vara nådd än. Ekornes har det fortfarande tufft.

"Ekornes has not been growing for some time while sales revenues fell in 2013. This is not a satisfactory situation. Measures have therefore been initiated to adjust the price of the company´s products to better suit the situation Ekornes is experience in many markets."

M.a.o. Ekornes har låtit fabrikerna gå 4 av arbetsveckans 5 dagar under några veckor i höstas och dessutom har möbler reats ut. Detta har synts inte minst hos möbelkedjan Mio.

Ekornes har inte lyckats vända den negativa trenden. Vinsten per aktie för 2013 landade på 6,04 nok/aktie (6,95).

Ekornes säljer premiummöbler men det är ett segment som verkar ha det synnerligen tufft. Kunderna är inte beredda att betala dubbla priset för en norsktillverkad Ekornes fåtölj som för en tillverkad i Asien eller Baltikum. Så starkt är inte varumärket och även om jag själv finner Ekornes fåtöljer vara väldigt, väldigt bekväma så är prislappen också en helt annan.

Ekornes utsätts helt enkelt för en prisspress och måste för att inte tappa omsättning allt för mycket sänka sina priser. Vilket leder till marginalpress.

Tar man sig en titt på den svenska möbelmarknaden, d.v.s. möbelkedjorna som säljer till oss konsumenter så är IKEA den absolut största aktören med ca 42% marknadsandel. Det betyder att nästan varannan möbel som säljs i Sverige kommer från IKEA. Som vi alla vet så är IKEAs affärside att sälja billiga möbler.

Näst efter IKEA kommer en annan lågprisaktör Jysk med ca 8% marknadsandel. Därefter kommer Mio, ungefär lika stora som Jysk, som nischar sig mer mot stilmedvetna kunder. Det är Mio som säljer Ekornes möbler och det är alltså detta kundsegment som Ekornes möbler marknadsförs mot d.v.s. de mer stil- och kvalitetsmedvetna kunderna med kanske något bättre ekonomi än den genomsnittliga svenske möbelköparen (som köper på IKEA).

Ekornes har dock förlorat (eller dragit tillbaka) sin framträdande roll inom Mio kedjan. Kanske är möblerna lite för dyra även för den genomsnittlige Mio-kunden. Istället så framhävs en annan norsk kedjas produkter mycket mer, norska IMG. Ekornes möbler säljs fortfarande hos Mio men som beställningsvaror. Denna situation (samt IMG) uppmärksammades i kommentatorsfältet i förra inlägget om Mio: Ekornes Q3 2013

IMG ligger i prissegmentet under Ekornes och deras möbler tillverkas i lågprisländer.

Ekornes har nu tydligen bestämt sig att det räcker inte med produktionsneddragningar, försök till effektiviseringar (nytt it-system) samt realisationer längre. Ekornes har för avsikt att köpa IMG, Förvärv av Internasjonal Møbel Gruppe.


IMG omsätter ca 250 milj nok (Ekornes ca 10 gånger mer). Mellan och tummen och pekfingret är min bedömning att det kan innebära  ca 0,50 nok/aktie mer i vinst för Ekornes när/om affären väl går igenom. Potentialen i affären är dock att det ger Ekornes en ingång i ett prissegment under det befintliga, samt öppnar upp för expansion. I alla fall är det det som Ekornes verkar hoppas. Den som lever får se.

Ekornes är i alla fall fortsatt starkt finansiellt. Debt/Equity ligger på 0,26. Skulder är i princip obefintliga, kassan välfylld och utdelningen föreslås bli 5,50 nok/aktie.

Kurs just nu ca 84 nok. PE TTM 13,9. Direktavkastning 6,5%.

2 kommentarer:

 1. Håller med om att Ekornes fåtöljer är vansinnigt sköna. Men också vansinnigt dyra. Även om de är otroligt härliga och jag skulle kunna önska att jag hade en skulle jag ha mycket svårt att dra kortet i kassan när det väl var dags att betala.

  Tack för bra uppföljning! Snabbkikat på Ekornes tidigare men var något som fick mig att inte fortsätta, minns inte exakt vad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ekornes är ju ingen potentiell kursdubblare direkt. Finns ju ingen egentlig tillväxt så kanske var det det som avgjorde. :) Själv är jag ju nästan löjligt förtjust i både utdelningar som starka balansräkningar så jag har ju haft svårt att hålla mig borta även om det blinkar en och annan varningssignal :)

   Radera