fredag 21 februari 2014

Walmart


Walmarts affärer ser ut att stagnera något. Vinsten landade på 5,11 usd/aktie (underliggande). Bolaget gav tidigare ut en varning om att bokslutet inte skulle bli något som analytikerna skulle applådera.

Omsättningen landade på drygt 473 miljarder usd (469). Något som många analytiker anser Walmart och andra branschaktörer är utsatta av är ökande konkurrens från e-handeln t.ex. från Amazon. Walmarts egen e-handel ökade försäljningen med 30% men utgör fortfarande enbart ca 2% av den totala omsättningen.

Även om vi i västvärlden i mångt och mycket redan är "fullt uppkopplade" så har dock fortfarande enbart 2/3 av världens befolkning tillgång till internet. Många föreställer sig att e-handeln mycket väl kan fortsätta växa tvåsiffrigt i flera år till och förändra konsumenternas köpbeteenden. Vi får se. En av huvudaktörerna inom e-handel är som sagt Amazon och de omsätter i nuläget 74 miljarder usd. Det är en tredubbling från för 5 år sedan. Walmart har under samma perid ökat sin försäljning med totalt 16%.

Walmarts strategi verkar i alla fall att själva öka satsningen på e-handel samt utnyttja sitt logistiknätverk och öppna fler, mindre butiker. Allt för att göra det mer lättillgängligt och konsumentnära. Konceptet heter Walmart Express Stores.

Det finns väl i huvudsak tre köpbeteenden.

"Pantry-loading" Då man spenderar en hel del tid på att leta upp alla reapriser och ser till att fylla frysen i processen. Köp 3 betala för 2 ni vet.

"Fill-in trips" Då man snabbt svänger in för att komplementhandla t.ex. mjölk och pålägg.

"Mission Shoppers" Då man med en inköpslista, kundvagn i hårt grepp och bestämda steg navigerar för att hitta och inhandlar det där man bestämt sig för att inhandla.

Walmart Express konceptet fokuserar m.a.o. på s.k. "fill in trips".

Resultatet tyngdes av en del negativa effekter. Brasilien och Kina. Det har reserverats belopp, samt uppkommit kostnader för bl.a. stängning av butiker där. Totalt ca 0,20 usd/aktie vilket inte är småsummor direkt. Satsningar på expansion kan ibland betala sig. Ibland kostar de.

Tyvärr så var den annonserade utdelningsökningen tämligen låg. Utdelningarna som kommer ger under detta kommande verksamhetsår kommer landa på totalt 1,92 usd (1,88). Det motsvarar med andra ord inte alls de 11-12% i utdelningstillväxt som varit medeltillväxten årligen tidigare. Är detta det nya normala eller tar Walmart bara en paus?

Hur pass hotad är Walmart av den framväxande e-handeln? Är satsningarna utanför USA mer av ondo än av godo? Kommer Walmart komma igång med sin tillväxt igen eller har vi nått en platå? Hur pass säkert är Walmart? Frågorna är många, svaren finns i framtiden. Vad tror du om Walmart?

Kurs just nu 73 usd vilket motsvarar PE TTM 14,3 och en direktavkastning på 2,6%.

4 kommentarer:

 1. Ang. direktavkastningen så är Wal-marts utdelningsandel förhållandevis låg och jag tror att den kan komma att öka många år frammåt utan att bli särskilt ansträngd.

  E-handel kan säkert konkurera men där är Wal-mart, som du säger, med på tåget. Inte i den omfattningen som andra men absolut inte så de blir obsolet.

  I relation till Axfood och ICA ser Wal-mart billigast ut.

  SvaraRadera
 2. Den stora trenden inom ehandel är omnikanalhandel där man möter kunden både i fysisk butik och online. Där har Walmart en stor fördel av sin närvaro, storlek, logistik och faktiskt gryende ehandel. Visst, 2-3 procent av den totala omsättningen är inte jättemycket, men vi pratar ändå om 10 miljarder dollar, en 30-procentig ökning från 2012.

  Walmart växer alltså snabbare än Amazon online just nu och omsätter 1/7 av konkurrenten där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vem vet. Så mycket händer hela tiden just nu så snart är kanske Walmart inte bara störst i fysisk butik utan också den största online. :)

   Radera
 3. Verkar svårt att säga om Wal-Mart är en valuetrap av gigantiska mått eller om det bara är en tuff period.

  SvaraRadera