tisdag 25 februari 2014

Läsarbrev

Fick nyligen ett mail som efterfrågade ett inlägg om hur man handlar amerikanska aktier.

"Hej!

Tack för en läsvärd blogg. Skulle ett inlägg kunna ge tips om hur man kommer igång med att handla amerikanska aktier? Hur har du gjort? Åtminstone tidigare har det varit förenat med höga avgifter i alla led. Min far ägde aktier i GM för länge sen och fick checkar hemskickade med posten varje kvartal som banken skulle ha större delen av när de växlades in till sv. kronor. 

Mvh XXX"

Så här kommer en kortare förklaring från min sida.

Nu för tiden är det varken särskilt svårt eller dyrt att köpa amerikanska aktier. Dock kan det skilja sig en del mellan avgifterna mellan olika banker. Bloggaren Gustavs aktieblogg har gått igenom vilka banker som håller lägst avgifter: Utrikeshandel - vilken bank är bäst?

Kontentan av Gustavs jämförelse blev att någon av nätbankerna höll lägst avgifter.

Eftersom denna blogg är med på länklistan på Avanzas Blogg så tänker jag helt enkelt återgälda tjänsten genom att i första hand tipsa om, och länka, till just Avanza. Man kan naturligtvis dock vända sig till den andra stora nätbanken, Nordnet, om man hellre vill det.

 Hos Avanza kostar det 13,95 usd d.v.s ca 90 kr per affär man gör om man öppnar en vanlig basdepå där.

Har man e-legitimation så går det väldigt snabbt att öppna ett aktie- och fondkonto. Det är bara att följa instruktionerna. Vill man skapa en mer direkt kontakt och ställa frågor finns allehanda möjligheter här: Kontakta Avanza

Det är sedan bara att flytta in pengar till kontot. Det går även sätta upp månadsinsättningar som sköter sig automatiskt så att man får en summa varje månad att handla för på depån. Själva köpet av aktier är heller inte krångligt utan man söker helt enkelt på den aktie man önskar köpa och trycker sedan på köpknappen. Anger antal aktier, kurs o.s.v. Voila!




Utdelningarna kommer sedan in automatiskt på kontot. Inga checkar behövs lösas in. Det är med andra ord inte särskilt mycket krångligare att handla amerikanska aktier än t.ex. svenska.

Spread-kostnader förekommer när det gäller handel i annan valuta än sek. För Avanzas del, när det gäller en vanlig depå, sägs följande:

"Vid handel med utländska värdepapper och fonder i utländsk valuta växlar Avanza Bank automatiskt aktuell valuta för din räkning. Spreaden på växlingarna, dvs skillnaden mellan köp- och säljkurs i aktuell valuta är då 0,5 %. Som ett alternativ till detta kan du öppna ett valutakonto där du själv kan välja när i tiden du vill växla (gäller ej fonder). Vid manuell växling är spreaden från 0,15 % och du kan se den aktuella spreaden direkt i växlingsfunktionen som redovisad köp- och säljkurs."

Man kan alltså välja på om man vill låta Avanza ta hand om valutaväxlingen och betala 0,5% i spread-kostnad eller så skaffar man ett valuta-konto så man t.ex. kan hålla us-dollar på kontot och växlar "manuellt". Då blir spread-kostnaden 0,15%. Nordnet har samma avgiftsnivåer på spreaden som Avanza.

Mig veterligen kan mej ej ha valutakonto i ISK (investeringssparkonto) eller KF (kapitalförsäkring). Där är spead-kostnaden alltså 0,5% för de två ovannämnda bankerna.

 Är det något annat som du som läsare vill tillföra när det gäller handel med amerikanska aktier?
 

2 kommentarer:

  1. Kan man se direktavkastningen på Avanza för amerikanska bolag?

    SvaraRadera
  2. Hej Lars!

    Nej det går inte att se direktavkastningen för amerikanska bolag på vår sajt. Däremot kan du hitta direktavkastningen på Bloombergs hemsida. Då går du in på Bloomberg.com och söker efter bolaget uppe i högra hörnet för att finna informationen.

    /Hanna, Avanza Bank

    SvaraRadera