måndag 10 februari 2014

Kongsberg

Norska Kongsberg har avlämnat bokslutsrapport.

Det föreslås en utdelningshöjning, plus en krona extra med anledning av 200 års jubileum. Totalt 5,25 nok/aktie (3,75). Tack så mycket Kongsberg.

Det betyder att drygt halva vinsten delas ut.Vinsten för 2013 blev nämligen 10,24 nok/aktie (10,91). Omsättningen, rörelsemarginaler och ingående ordrar skiljer sig inte nämnvärt från föregående år.

Tilläggas kan också att nu i januari meddelade Kongsberg att de med sin samarbetspartner, amerikanska Raytheon, vunnit en order på NASAAMS (luftvärnmissilssystem som bl.a. används av USA, Norge, Finland m.fl.) till Oman. För Kongsbergs del verkar ordern vara värd ca 3,7 miljarder nok. Raytheon är eventuellt också på gång med ytterligare avtal med fler Gulf-stater angående missilsystem. Vi får se om det innebär fler ordrar till Kongsberg också.




Det verkar finnas en ambition bland Gulf-staterna att skapa ett gemensamt "luftförsvarsparaply" för att möta nya och gamla (med nya tekniker) hot. I alla fall om man ska tro uttalanden under Dubai Air Show.

"Maj Gen Al Qamzi said the Air Force and Air Defence was working on establishing a Gulf Training Centre of Excellence that would focus on the integration and interoperability of regional and coalition capabilities needed to maintain security and stability in the region.

Air force chiefs discussed the future threat environment, from ballistic and cruise missiles to air defence weapons and non-state actors, who are increasingly willing to use advanced technology to affect the air fighting environment." 

Överlag tycker jag det verkar vara ett flertal länder som väljer att satsa på just modernisera sitt luftförsvar något som kan gynna Kongsberg, kanske.

Ja Sverige undantaget då. Här är väl försvaret inte direkt prioriterat längre. För ett tag sedan fanns 37 mobiliseringsbara brigader. De har avvecklats en efter en och är nere i 0 och ersatta av några utbildningsregementen som ska utbilda soldater som ska kunna skickas på utlandsinsatser. Ibland så köper väl staten dock in JAS plan, för att leasas ut till andra...

Slut ironiserat. Tillbaka till Kongsberg igen. Det är inte det kvalitetsmässigt bästa bolaget i portföljen (Kongsberg och Ekornes rankades med ratingen B). Köp gjordes ursprungligen på basis av att försvarsbolagen överlag var värderade lågt. Numera har de amerikanska bolagen uppvärderats och även om Kongsberg inte är ikapp där än så har jag blivit mer och mer imponerad av Kongsberg. Det verkar oerhört stabilt trots allt. Civilsidan växer med ca 10% årligen och den militära (trots oro för budgetnedskärningar i västvärlden) ter sig stabilare än många trott.

Man kan dock ifrågasätta om det är etiskt rätt att sälja vapen. Om ja, är det ok att sälja till alla eller ska några exkluderas? 

Kongsberg är på kurs 135 nok värderad till PE TTM 13,2. Direktavkastningen är 3,9%.

Åsikter om Kongsberg, norskt försvar, svenskt förvar eller försäljning av vapensystem till Gulf-staterna?

 



5 kommentarer:

  1. Fint inlägg. Kongsberg tycker jag är ett intressant bolag som också jag följer och varit nära att köpa flera gånger.

    SvaraRadera
  2. Fint indlæg Spartacus - har du gjort dig nogen tanker om den maritime del, der jo står for noget der ligner 50% af indtjeningen?

    Jeg synes i øvrigt det er spændende at der er lavet fit-test på F-18 med JSM. Det ville jo være godt hvis Kongsberg kunne levere JSM til andre platforme end JSF.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag tycker man är väl positionerad inom maritime delen. Inte minst via den civila sidan.

      Ja Austrialien har så vitt jag vet F-18 Super Hornet i sitt flygvapen också (som en temporär lösning mellan sina F-111 och de nya F-35). De är ju i alla fall potentiella kunder av JSM. En integrering av JSM i F-18 kan ju medföra försäljningar till Australien tidigare än när F-35:orna är i bruk (2020?). Dock tror jag inte försäljningspotentialen är jättestor utan den stora potentialen ligger i att F-35 rullas eventuellt ut över världen.

      Radera
  3. Kongsberg verkar sköta sig bra men jag är våldsamt skeptisk till den långsiktiga potentialen.

    Den senaste rapporten anger att F-35 är ytterligare ett år efter schemat på grund av problem med programvaran och dessutom har man problem med vinterförvaring (under 15 grader och med hög luftfuktighet).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja kortsiktigt har det gått relativt väl trots förutsättningarna. Långsiktigt är det en svår bransch (i alla fall vapenindustrin) att spå framtiden för.

      Radera