lördag 15 februari 2014

Kinnevik

Kinneviks bokslut är extra intressant att gå igenom då det (än så länge men värderingen sjunker snabbt just nu) är det största innehavet i portföljen efter en kraftig uppvärdering under 2013.

Kinnevik sett som bolag just nu  är ingen defensiv placering. Tvärt om, man får exponering mot diverse s.k. tillväxtsbranscher om det så är online-handel (Zalando), ryska blocket-kopior (Avito) som mobiltelefonanvändande i Latinamerika och Afrika (Millicom). Kinnevik i sig är heller inget "vanligt" investmentbolag där man får en korg av bolag och får utdelningarna vidareslussade till sig. Nej, Kinnevik liknar mer ett venture riskkapitalbolag. Man lägger stora summor på investeringar i bolag så som t.ex. Rocket Internet.

Trots dylika satsningar har man lyckats ge ganska goda, och stigande utdelningar, över tid. Utdelningen för 2013 föreslogs bli 7 kr/aktie. 2012 delades 6,50 kr ut. 2011 var det 5,50 och året där innan 4,50 kr.

Balansräkningen är stark och satsningarna och utdelningarna har inte behövts finansieras via lån utan det kassaflöde man fått via innehav i t.ex. Tele2 och Millicom har räckt till både det ena och det andra.

Hur mycket är då ett sådant här investment/venture riskkapital bolag värt då? Substansvärdet uppgick vid årsskiftet till 236 kr. Jag skulle aldrig kunna rekommendera någon att köpa Kinnevik till den värderingen. Själv har jag inte köpt något sedan 2011. Anledningen är, som jag beskrivit innan.

"Min investeringstes har dock alltid varit att Kinnevik varit värd att köpa så länge man "bara" betalade ett rimligt pris för verksamheten i form av telekom, vätskekartong m.m. men fick online-segmenten "gratis".

Jag ser ingen anledning att ändra på detta. Justerar man bort online-delen (33%) så hamnar substansvärderingen istället på 158 kr/aktie. Någonstans där anser jag att man får ta sin utgångspunkt. Denna "substans" ska man ju också gärna få till rabatt. Något som inte varit möjligt sedan 2011. Sålunda är Kinneviks värdering långt ifrån aptitlig. Det finns istället en rejäl nedsida.

Tittar man på utdelningstillväxten så har den de senaste åren varit mycket god. Tyvärr får jag nog lov att säga så tror jag att den kommer vara mindre god framöver. Det räcker att se hur mycket utdelningar Kinnevik självt beräknas få ta emot från sina innehav framöver så syns att det knappt täcker de utdelningar de kommer/önskar ge till sina ägare i sin tur. Detta förhållande gör att jag bedömer att utdelningstillväxten kommer stanna upp. Såvida ingen online-satsning blir en ny kassa-ko. Men som sagt dem räknar jag helst inte alls med.

Så vad har man gjort med pengarna under 2013 då?

Man fick ta emot ca 21 kr/aktie i utdelningar från sina innehav. Därtill sålde man innehav motsvarande 13,50 kr/aktie. Totalt 34,50 kr/aktie.

Av dessa gick ca 7,50 kr/aktie till investeringar. 7 kr/aktie till att betala tillbaka lån ( nuvarande banklån motsvarar ca 4,50 kr/aktie) och 6,50 kr/aktie i utdelningar. Totalt 21 kr/aktie. Kassan har m.a.o. fyllts på.

Just nu sitter man med ca 14 kr/aktie i kassakistan d.v.s. en nettokassa. Då den förväntade påfyllningen i vår motsvarar ca 5 kr/aktie i utdelningar från innehaven så är den omedelbara utdelningsförmågan ej i någon fara. Varifrån utdelningstillväxten ska komma ifrån är dock en annan fråga som sagt.

Några kommentarer om onlinesatsningarna då?

Nej, jag avstår.

Jag kan konstatera att jag skulle aldrig t.ex. köpa aktier i Zalando som enskilt bolag enligt de värderingarna som Kinnevik värderar det till. Bolaget gör ju inte ens vinst.

Visst är det udda då att jag kan tänka mig äga aktier i det indirekt då, via Kinnevik? Ja det är det nog, men anledningen är som jag försökt beskriva ovan. Det måhända att jag gör en gigantiskt tankevurpa här, men jag har svårt för att sälja en tillgång som jag bedömer jag en gång köpt billigt och som årligen genererar ett stadigt pengaflöde in till portföljen.

Kanske tänker jag fel här och ska vara mer aktiv när det gäller köp och sälj. Med en sådan strategi så skulle jag dock behöva sälja flertalet av mina innehav, inte bara Kinnevik utan bolag som SCA, Axfood och HM värderas också orealistiskt högt (enligt mig). Rätt som det är sitter jag då med halva portföljen i reda pengar och ska ta ställning till när det är dags att gå in i marknaden igen...

Nej, jag är för korkad för att kunna hålla på med sådant. När det fungerar som bäst för mig så kan jag förhoppningsvis köpa en tillgång till ett billigt eller rimligt pris och sedan kan jag bara låta det sitta och avkasta nya pengar som jag kan köpa något annat för.

Undantag finns naturligtvis. Dels då bolag inte utvecklar sig så som man förväntat sig (man kanske gjort en missbedömning från början?), eller om ändamålet varit från början att utnyttja ett s.k. "turn around" fall. Sälja p.g.a. övervärderingen är i och för sig också giltigt under vissa omständigheter, men då ska man verkligen veta att det man får istället är bra mycket bättre.

Ett investmentbolag med rimligare värdering just nu (enligt mig) är iofs Industrivärden. Skulle en tanke vara att skala av på Kinnevik och köpa mer Industrivärden? Mjae. Personligen ser jag ingen anledningen till att sälja några Kinnevik-aktier i nuläget. Jag har för mycket sittfläsk för det.

Lite off-topic men ändå. För den fondintresserade kan jag passa på att slå ett slag för Spiltans Investmentbolagsfond. Eftersom de fastställt vilken storlek varje fondinnehav ska ha så innebär det att när ett bolag som Kinnevik värderas upp så får fonden sälja aktier för att placera medel i andra (för tillfället lägre värderade) investmentbolag. Här får man då, inte bara en väldigt bred exponering till billig peng, utan också en naturlig ombalansering från förmodat högre värderade bolag till lägre.

Tankar om Kinnevik eller Spiltans Investmentbolagsfond?

9 kommentarer:

  1. Jag skulle inte köpa Kinnevik nu, men förstår dig som köpt Kinnevik billigt 2011 och nu inte vill sälja. Däremot hade jag förstått dig om du sålt Kinnevik när den toppade över 300 kr förut.

    Spiltans investmenbolagsfond verkar vara bra för den mer försiktige eller nybörjare, men själv skulle jag då hellre köpa investmentbolag direkt och manövrera innehaven i dessa personligen. Funderade förut på köpa industrivärden men blev inget. Nu har jag istället sålt av Volvo, som ju industrivärden är storägare i, men är inte helt säker på att det var ett bra beslut.

    Spartacus har du nåt tips på nån bra aktie du tror på långsiktigt som inte är för dyr nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej jag har tyvärr inget klockrent tips. Inget som jag själv känner" wow det här ska jag köpa på mig mycket i nu, vilket guldläge..."

      Radera
  2. Jag tycker man kan sälja när ett bolag är kraftigt övervärderat eller när investeringskvaliteten förändrats sedan köpet. För mig hade båda kriterierna matchat för Kinnevik idag och aktierna skulle säljas.

    SvaraRadera
  3. I december 2012 gjorde jag en analys där jag "Lundaluppen-style" beräknade intjäningsförmågan till 12-16 kr/aktie för Kinnevik. I nuläget har intjäningsförmågan försämrats eftersom Kinnevik i mina ögon har blivit ett sämre bolag med så mycket onlinefokus och då skogen och lite av telekom har försvunnit (Tele2 Ryssland).

    Nuvarande värdering sätter med andra ord (som du konstaterar) extremt mycket tilltro till framgångar i onlinesegmentet.

    SvaraRadera
  4. Jag delar din åsikt om att trading ligger utanför både din och min kompetensprofil. Däremot är jag osäker på om Kinnevik verkligen är en koncern värd att äga i dagsläget. Tidigare såg jag Kinnevik som börsens mest attraktiva investmentbolag men sedan dess har värderingen dubblerats samtidigt som man sålt av kärninnehav.

    Så jag är kluven och kan egentligen inte säga mer än att jag ser bolaget som riskfyllt.

    SvaraRadera
  5. Jag köpte på 127, 174 och 194 men valde sedan att sälja på 207 därför att jag var skeptisk till hajpen kring Zalando. Jag försöker att inte gräma mig över att jag inte var med upp till 300-strecket, utan glädjer mig istället åt att jag kunde sälja med en helt OK vinst.

    Jag har svårt att förstå den här vurmen för elektronisk postorder, egentligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att en del av förväntningarna ligger, inte på Zalando som verkar i Europa, utan på framväxande onlinerörelserna i de s.k. utvecklingsländerna där man ofta också har ett first move advantage.

      Radera
  6. https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2014/02/14/zalando-narmar-sig-borsen.html

    Skrolla ner och läs i kommentarerna. Där har jag sedan 20/1, beskrivit varför Kinnevik är på väg till 100 kr. Och då är marknaden ändock generös.

    Det kommer att ta 10 är för Kinnevik att återfå förtroendet.

    / I verkligheten.

    SvaraRadera
  7. Har haft Kinnevik ända sen Invik mfl och måste därför skatta av 24% av försäljningspriset. Svårt att hitta andra placeringar (jmf köpa kinnevik med 24% rabatt!!). Detta är ett "problem" med många aktier, jag började aktiespara 1980.

    SvaraRadera