onsdag 24 oktober 2012

Yaras Q 3 rapport

Nu har jag även hunnit med att titta på Yaras senaste rapport. Den finns här: Yara Q3 2012 rapport 

Några nyckeltal:

Vinst Jan-Sep 29,75 nok/aktie (30,16)
Vinst TTM 41,60 nok/aktie
D/E 0,66 (0,65)
Kassan på 31,40 nok/aktie  (20,60)
EK 175 nok/aktie (157)


Uppbyggnaden av kassan har skett en tid nu (2009 var den t.ex. 3,37 nok/aktie) och det "hjälper" inte att man både gör en del förvärv eller återköper motsvarande 2% av aktierna årligen. Kassan växer ändå. Vi får se om bolaget kommer göra något större förvärv alternativt gör en extra utdelning framöver. 

Risken i Yara, liksom branschen i övrigt är matprisernas utveckling, samt för kväve(nitrogen)producenternas del, gasprisets utveckling. Nedan syns t.ex. FAO prisindex samt prisutvecklingen för urea.









En annan risk är att en del av produktionen sker där gasen är som billigast, t.ex. på olika ställen i Mellersta östern. För 2012 har oroligheterna som skakade Libyen påverkat Yaras EBITDA negativt med uppskattningsvis 239 miljoner nok. Qatar är ett annat viktigt land för Yara i Mellersta östern. Vad är eventuellt på gång där? Vet ej. 

Trots de risker som förknippas med Yara så är jag ändock positivt inställd till bolaget och dess framtid. Det finns det som är sämre än att se risker med olika affärsupplägg, och det är att inte se dem alls.

Yara värderas just nu till PE-multiplarna; PE TTM 6,6 och PE5 10,2.

Jag passade på att öka något till efter rapport. Har även passat på att flytta över lite mer medel från sparkontot till depån.  Ser nästan ut som om vi kan få se kurserna sjunka på fler aktier framöver nu. Jag håller tummarna.

Vad är din syn på Yara?






4 kommentarer:

  1. Kan det vara så att Yara förbereder bud på Allana´s kalium-deposit(potash)i Etiopien?
    Vilket troligtsvis skulle få Allana att rusa.
    Tore

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att säga. Jag såg att man hittills lagt motsvarande 1,40 nok/aktie på pottask-investeringar i år och att bredda sig verkar vara en del av strategin, men Yara verkar inte köpa in sig direkt i fyndigheter utan väljer istället att köpa in sig i samarbetspartners. Jag såg att man under året köpt in sig i IC Potash (20%) samt ökade sitt ägande i Allanas granne i Etiopien, Ethiopotash (51%). I detta läge verkar man inte vilja driva dylikt i egen regi på samma sätt som man gör med kväveproduktionen. Kanske ett samägt bolag i Etiopien vore något för Yara och Allana? Vad är market cap på hela Allana förresten?

      Radera
    2. Svarar på min egen fråga förresten. Allanas market cap är ca 700 milj nok om jag räknat rätt. Yara sitter med nästan 9 miljarder nok i kassan... :)

      Radera
  2. Att sätta ett potach-projekt i produktion innebär capex i miljarder.
    Yara har resurserna för detta. Nyligen köpte Allana upp grannprojektet (glömt namnet) och nästan fördubblade ytan med ytterligare stora mängder potash resurser. Borde vara en affär dom överväger nu.
    Tore

    SvaraRadera