söndag 21 oktober 2012

Kinneviks Q 3 rapport

Fortsätter behandla kvartalsrapporter. Turen har kommit till Kinnevik vars rapport finns här: Kinneviks Q 3 2012 rapport


Substansvärdet ca 216 kr varav de olika segmenten beräknas utgöra som följande:

Telekom 62% - ca 134 kr/aktie
Online 20% - ca 43 kr/aktie
Media 8% - ca 17 kr/aktie
Papper o kartong 8% - ca 17 kr/aktie
Jordbruk 1% - ca 2 kr/aktie
Mikrofinans 1% - ca 2 kr/aktie


Online har m.a.o. fortsatt att utgöra en allt större andel av Kinnevik. Online segmentets större betydelse märks i år också på mottagna utdelningar som fördelar sig som följande räknat per Kinnevik-aktie:
 
Millicom (Telekom) 2,36 kr +2,74 kr
Tele2 (Telekom) 6,34 kr 

Rocket Internet (Online) 1,06 +1,15 kr 
MTG (Media) 0,44 kr


+ siffran representerar utdelningar som beräknas komma under Q4.


Totalt kommer Kinnevik alltså få ca 14 kr per Kinnevik-aktie i utdelningar från sina innehav under 2012. 6 kr av dem är ordinarie utdelningar och därmed bör Kinnevk inte ha några problem med att lämna föregående års 5,50 kr i utdelningar även för 2012. Eventuellt kommer man även höja den upp till 6 kr eftersom utdelningspolicyn är att dela ut nästan hela de ordinarie mottagna utdelningarna.


Värderingen av Kinnevik är, som jag tidigare varit inne på, inte helt lätt. Som tumregel brukar jag titta på vad de underliggande innehaven bidrar med i EBIT-resultat. Då kommer man bort ifrån det redovisade substansvärdet som kan vara baserat på "upplevda värden" som inte har med intjäningsförmåga att göra. Genom att titta på EBIT istället för substansvärde så får ju förlustgivande verksamheter en negativ inverkan på värderingen. Något som passar den mer försiktige.

Baserat på de första 9 månaderna så är mitt antagande att man kommer få ett underliggande EBIT motsvarande ca 18,40 kr/aktie för 2012. Kinnevik värderas nu till ca 6,8 gånger det. Jag tycker inte det är dyrt. När man köper Kinnevik betalar man för telekom-segmentet, allt annat följer med "gratis".


Vad är din syn på Kinnevik?

5 kommentarer:

 1. Förutsatt att online satsningarna går vägen är aktien MYCKET billig. Jag har stort förtroende för stenbeckarna.. /Crippa

  SvaraRadera
 2. Jag köpte en mini-post själv tidigare i veckan då den låg runt 127 för jag läste att substansvärdet ökat till 36,5% och att marknaden (till skillnad från mig) är skeptisk till On-line satsningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har noterat en kraftig ökad exponering av Zalando nyligen i alla fall. Reklam på webben, tv o.s.v. Får se om det ger resultat. :)

   Radera
 3. Om jordbruket får en lysnade framtid, vilket många tror, så är ju de innehaven värda mycket på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just jordbrukssatsningarna är det jag är skeptisk till i Kinneviks portfölj, men vi får se. :)

   Radera