onsdag 10 oktober 2012

Mästarnas investeringar

Mästarnas investeringar är skriven av Hans Noren och är kanske den svenska bok som lämpar sig bäst för den som är relativt nybörjare och intresserad av framförallt värdeinvestering. Den innehåller också tips på läsvärda böcker där man kan fördjupa sig i ämnet. Många av tipsen är mina egna favoriter så som Grahams "The Intelligent Investor" och Dremans "Contrarian Investment Strategies".För den lite mer erfarne/påläste så tillför den antagligen ingenting nytt och boken är egentligen ett svensk sammandrag av det man kan läsa om främst värdeinvestering i flertalet andra engelskspråkiga böcker. Man får dock de grundläggande verktygen om hur man kan värdera företag så som lågt P/E, net net metoden m.fl. samt så återfinns en del om de psykologiska aspekterna.

Ett avsnitt behandlar också småbolag, ett fonder, det finns lite om internationella investeringar samt så rekommenderas indexfonder med låga avgifter den som ej har intresse av att analysera enskilda bolag.

Skillnaden mellan investering och spekulation beskrivs liksom Warren Buffetts investeringsstil. Även Fisher och Ralph Wanger lyfts fram. Wanger gjorde sig ju känd som investerare i teknologiaktier och hade den tesen att man inte skulle investera i de som tillverkade själva hårdvaran utan de som kunde tjäna pengar på det runt den t.ex. istället för att satsa pengar på spelkonsolstillverkarna satsa pengar på de som tillverkar spelen. Allt är dock väldigt övergripande men som sagt, passar bra till den som inte läst så mycket i ämnet redan utan vill ha en startpunkt.

En av bokens bästa formuleringar anser jag är följande:

"Att agera självständigt är betydligt svårare än att lära sig investeringsteorier. Det är denna förmåga som definitivt skiljer agnarna från vetet inom all affärsverksamhet. Alla som håller på med investeringar har åtminstone någon gång låtit sig påverkas av omvärlden på ett sätt som gjort att man fattat fel beslut. 

Vetskapen om att man har gjort en noggrann och utförlig analys stärker givetvis självförtroendet. Detta självförtroende gör att man lättare kan hålla fast vid sin egen uppfattning."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar