fredag 18 maj 2012

Ökat i Skanska, Kinnevik och Beijer Alma

Det rasslade till en del idag på depån då det blev köp i Skanska, Kinnevik och Beijer Alma. Alla tre är innehav som jag tidigare successivt har ökat i.

Skanska är en av världens största byggföretag och har en historik av stabila utdelningar, tillika ofta generös med extra utdelningar när möjligheten finns. Skanska handlas just nu på ca 6,3% direktavkastning. I det kortare perspektivet så är kanske inte byggbranschen det "hetaste" just nu, men sett på ett lite längre perspektiv anser jag Skanska torde vara en sund investering. Jag tvekar inte att fortsätta öka när/om kursen skulle sjunka ytterligare.

Kinnevik är investmentbolaget som med hjälp av kassaflödet från sina mer stabila verksamheter inom kartong- och telekom investerar i tillväxtsbranscher, inte minst inom internet. Delägandet i Rocket Internet är en sådan investering. Kinnevik handlas just nu till en avsevärd "rabatt" sett till substansvärdet. Utdelningstillväxten har varit mycket god och jag tror det finns potential för Kinnevik att fortsätta ge sina aktieägare just det.

Beijer Alma är verkstads- och industrihandelskoncernen som jag blivit allt mer imponerad av. Skulle jag behöva prioritera vad jag ska köpa pga av en framtida brist på likvider på depån, så hamnar Beijer Alma bland toppen av bolag jag skulle se till att öka i, om vi nu hamnar i en regelrätt börskrasch.

Med dagens köp, samt de som skett innan under Maj månad, så har jag i stort sett gjort mig av med årets utdelningar. Jag kommer visserligen få en del från Ekornes (7,50 nok/aktie) i slutet av månaden, men jag är nu i stort hänvisad till nysparande och/eller föra över pengar från sparkonton för att fortsätta öka om vi får se fortsatt sjunkande kurser. Detta välkomnar jag i så fall. Det är ju därför jag stoppat undan på sparkontot, för att kunna köpa när värderingarna vänder nedåt.

Jag försöker tillämpa en förhållandevis mekanisk strategi för köp, men jag är också medveten om att en av mina svagheter, som jag behöver arbeta mer med, är att inte köpa för mycket för tidigt. Jag har inga illusioner om att jag ska kunna pricka in bottnar men det är ju alltid kul om man kan köpa så mycket så billigt som möjligt. Samtidigt vill man ju köpa för pengarna man har när tillfällen väl ges. Ja, det är en svår balansgång. Hur hanterar du det?

16 kommentarer:

  1. Hennes & Mauritz har ju gått ned rejält jämfört med t.ex. förra månaden. Har du funderat på att köpa in dig där med eller väntar du på ännu lägre kurser?

    SvaraRadera
    Svar
    1. H&M finns också med på bevakningslistan men kursen har inte riktigt nått till den nivå jag vill ha för köp där.

      Radera
  2. Svårt läge för mig nu. Har en ganska klar bild av vilka aktier jag vill inneha. Har hittills gått in i HM o Ratos och investerat ca 25% av mitt tillgängliga kapital för aktieköp. Och jag är helt övertygad om att jag begår misstag allteftersom, men börjar jag inte nu kommer jag inte lära mig heller.. Visst känns det i nybörjartarmen när karriären inleds med en dipp som denna. Jag frågar mig oxå hur mycket krut jag borde lägga NU på att investera, när jag egentligen hade tänkt sprida ut det under resten av året.. Men det är ju NU jag inbillar mig att köplägen infinner sig. De 3 aktier du nämner finns även på min lista.
    En risk jag ser är att jag köper upp mitt kapital för tidigt, vill köpa mer, och då börjar tulla på det kapital jag har räntesäkrat.
    /S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja någonstans ska man ju börja. Det är därför jag gillar att köpa på mig i ett innehav lite då och då istället för att göra ett eller två stora inköp. Man lär sig mer och mer om bolaget i fråga också över tid ju längre man följer det. Även om man är övertygad om ett bolags förträfflighet och dess värdering så skadar det aldrig att ändock vara smått försiktig med sina köp.

      Radera
  3. Kinnevik börjar kännas väldigt intressant nu. Jag tror inte så mycket på tex Groupon men överlag känns onlinehandel som att det är ett växande segment.

    Anonym:
    Personligen tror jag index skall ner ytterligare. Kanske 5-10% under sommaren.

    Vad det ger för utslag på favoritaktierna är svårt att sia om men jag tror HM kommer ner under 200kr med lite tålamod.

    Ratos har jag också funderat på en del men kommit fram till att det fortfarande är väldigt mycket förhoppningar om att de skall fortsätta leverera prissatt i kursen. Jag är inte intresserad ens för 60kr. (Men går den ner mot 40-50kr kanske.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ratos är svårvärderat. Själv har jag gjort bedömningen att Ratos är värt maximalt upp till det dubbla egna kapitalet. Då under förutsättning att man lyckas avkasta som man gjort historiskt vilket man dock kan ifrågasätta om det är möjligt, så en viss marginal till det behövs antagligen. Nu ligger väl värdering på drygt 1,5 x egna kapitalet. Får vi se värderingar kring det egna kapitalet dvs ca 43 kr/aktie ser jag det personligen som ett riktigt fynd. Ratos är dock som sagt inte helt enkelt att värdera.

      Radera
  4. Jag sitter i samma tankar som du just nu, ska man köpa eller vänta på ännu större nedgång? Marknaden är ju manodepresiv, så om Grekland får en EU glad regering kommer börsen gå upp, är det som det är nu eller en EU fientlig regering kommer börserna rasa mer. Sen har man risken för Spanien som klämtar på dörren. Känns som att riskerna är större än möjligheterna men det är svårt att räkna på. Tror att jag avvaktar lite till dock, man ska ju inte ha för bråttom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tålamod är sannerligen en bra egenskap. :)

      Radera
  5. Ingen vet när det svänger så kanske det vore en bra strategi att köpa 1/3 i sommar och faller det ytterligare under sommaren så en ny 1/3. Jag sparar absolut 1/3 till hösten. Själv tror jag att vi får se minst 10 % ner från dessa nivåer. Inte alls omöjligt att kurserna niger under hösten-11´s noteringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ha en i förväg definierad strategi tror jag är viktig. Då har man en plan för hur man ska agera och förhoppningsvis gör man det i stället för att bli påverkad av stundens känslostämningar. I efterhand kan man ju alltid dra lärdomar och justera strategin tills nästa gång. :)

      Radera
  6. Jag har samma problem med att lätt bli ivrig då det börjar gå ner. Den här gången (om det nu blir en fortsatt sättning på börsen) har jag lagt upp en strategi som bygger på att nedgången ska fortsätta ungefär två år till. Jag har delat upp mitt sparade kapital i arton delar och bestämtde mig för ett par månader sedan att bara handla för en artondel per månad. Oron för att missa en uppgång hoppas jag ska tryckas ner av existerande portfölj och att jag förhoppningsvis köpt en del innan uppgången tilltar. Med lite tur stämmer grundantagandet något sånär så jag slipper känslan av att ha gått in för tidigt. Eftersom jag samtidigt fortsätter spara så mycket jag kan plus att dubbla utdelningar inkommit om 16 månader, har jag nästan möjlighet att fortsätta investera två år i samma takt. Mitt grundantagande bygger på att börsen förra året var ned och att det enligt vad jag kan se i denna graf http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Finansiell-utveckling/Borsutveckling-i-Sverige-och-USA/ inte gått ner mer än 3 år i rad sedan 1990. Ganska grund analys men det tilltalar mig då jag inte tror att en djupare analys skulle bli särskilt mycket bättre. Med denna strategi köper jag iallafall något på botten om inte nedgången blir betydligt längre än jag gissat på.
    Strategin är väl dock som alla andra planer. När verkligheten börjar röra på sig är planen värdelös eftersom förutsättningar inte alls blivit som planerat. Det viktiga är dock att en plan upprättas vilket gett teoretiska förberedelser där olika scenarion har analyserats.
    Något som oroar mig är att "krisen" ännu inte syns så tydligt i bolagsrapporterna. Hur kommer kurserna reagera när det negativa makrodatat slår igenom i företagsrapporterna och analysprognoserna. Jag tvivlar på att det redan är inprisat. Jag förväntar mig negativa eller i alla fall väldigt dåliga resultat från t ex volvo & scania innan kursbotten nås men de besvikelser som varit har ju inte varit i närheten av förluster. Volvo och scania verkar visserligen ha lärt sig en del från de två senaste kriserna med kraftiga ordernedgånger och anpassat sina kostnader samt försökt styra fasta kostnader till rörliga så det blir kanske inte så dåligt somjag förväntar mig. Om vändningen kommer uppåt igen först när resultaten återigen blir positiva känns 2 år som en kort tid. Men börsen ligger ju före så vändningen uppåt kommer kanske ett tag innan resultaten återigen blir positiva. Men om det fortsätter ner på makrodata utan synbar effekt i kvartalsrapporterna kommer jag nog sänka investeringstakten. För att fortsätta i exemplet med Volvo och Scania verkar ju totala orderingången börjat gå ner vilket borde synas i kommande rapporter.
    Någon annan som tänker i liknande banor eller precis tvärtom?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte riktigt samma strategi då jag inte delat upp tillgängliga medel i potter på samma sätt. Däremot har jag förutbestämda kursnivåer för de olika bolagen jag har på bevakningslistan som jag satt för att börja köpa/öka. Jag har också en slags prioriteringslista om jag hamnar i situationen att jag behöver välja vad jag ska öka i, om allt annat är lika.

      Radera
  7. Eftersom Vi diskuterat Sino Agro Food här tidigare: Nu finns 2012-q1 rapporten tillgänglig och man häpnar över siffrorna. Det är årets svagaste kvartal och tillväxten är hundratals procent överallt.
    Jag kan inte köpa det här rakt av. Kan vi tillsammans få nån överblick här?
    Tore

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag, efter min titt, konstaterat att SIAF ligger lite väl långt bort från mina egna referensramar så jag kan nog tyvärr inte vara till någon större hjälp här. Jag kan bara konstatera att bolaget redovisar en spektakulär tillväxt. Spännande! Jag överlåter dock nogrannare granskning till de med större insikt i hur expansiva kinesiska bolag fungerar. Min personliga reflektion är att jag gör bäst i att hålla mig undan det jag insett att jag inte förstår mig på.

      Radera
  8. Hej,
    Jag jobbar i Beijer Alma koncernen och är intresserad av att höra en liten mer djupgående analys av aktien. Har själv funderat på att investera men kanske är lite för insyltad för att se alla uppsidor.
    Med vänlig hälsning,
    Inköpare på ett av de 3 stora benen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det kan det kanske bli framöver. Att jag gillar Beijer Alma bygger dock inte på att jag ser några dramatiska uppsidor som ska komma utan baseras på att man har visat upp en lönsam tillväxt, har en stark finansiell ställning samt har en affärsmodell/verksamhet som, enligt min bedömning, man ser ut att kunna fortsätta med i många, många år till. Beijer Alma ger en hög direktavkastning samtidigt som bolaget lyckats växa och finansiera förvärv med egna intjänade medel. Dessutom så är aktien i relation till allt detta oftast rimligt prissatt.

      Beijer Alma är ett av ett fåtal bolag som på 7-år lyckats fördubbla vinst/aktie, utdelningar/aktie samt eget kapital/aktie samtidigt som man har en väldigt stark balansräkning och ger hög direktavkastning. Detta utan att man ridit på någon boom gällande stigande råvarupris, modetrender, statliga subventioneringar eller dylikt. Man verkar helt enkelt bara fokuserat på lönsam och gradvis tillväxt.

      Har du några tankar kring varför det gått så mycket bättre för din arbetsgivare än för många andra börsnoterade bolag är jag naturligtvis nyfiken på att ta del av dem. :)

      Radera