lördag 26 maj 2012

Gullberg o Jansson

Gullberg & Jansson gjorde nyligen en nyemission till kursen 4 kr/aktie. Gullberg & Jansson har halvt dussinet anställda och ca 20 milj kr i omsättning. Bolaget kommer listas på Aktietorget den 12 Juni.

Gullberg & Jansson tillverkar och säljer främst poolvärmepumpar. Målet är att växa med 20% årligen med en vinstmarginal på minst 10%. Gullberg & Janssons finansiella mål liknar m.a.o. Nibes mål för sin verksamhet. Huvuddelen av bolagets produkter säljs i Sverige, men ca 30% går på export.

Jag har bara tagit en snabbtitt och kan konstatera att bolagets balansräkning ser helt ok ut och vinstmarginalerna för branschen verkar mycket riktigt ligga runt 10%. Dock uppvisar inte Gullberg & Jansson något som jag, såvitt jag kan bedöma, unikt. Den mycket större aktören Pahlen AB uppvisar t.ex. en i stort sett lika stark balansräkning, högre marginaler samt har redan lyckats etablera sig på flertalet marknader.

Just expansion utanför Sverige ska vara en av anledningarna till nyemissionen där man tar in 7 milj kr (och där nästan 1 milj går till emissionsförfarandet) och det är expansionen som ska säkerställa en tillväxt i Norden och resten av Europa. Dock har jag svårt att bedöma hur väl man kan tänkas lyckas eller vad man har för konkurrensfördel gentemot andra aktörer i branschen. För mig låter 7 milj kr inte som mycket pengar att använda på marknadsföring för att expandera i Norden och Europa. Med någorlunda starka huvudägare som figurerar i bakgrunden så borde inte den summan vara så svår att ordna "internt". Dessutom så lyfter jag lite på ögonbrynen över att man i memorandumet lyfter fram att styrelsen ska föreslå att utdelning ges motsvarande 30% av vinsten efter skatt. Om man planerar att expandera kraftigt så kan jag tycka att pengarna som genereras i ett litet bolag med enbart ca 20 milj i omsättning bör gå till att finansiera denna relativt kraftfulla expansion. Det bör ligga en bra bit in i framtiden för ett expansionshungrigt, litet företag, innan man kan börja dela ut överflödigt kapital, eller? Jag får tyvärr lite känslan av att man vill listas för listningens skull. Är det enda sättet att få ihop kapital till extra marknadsföringsinsatser som står till buds för ett bolag som Gullberg & Jansson just nu?

Hur som helst, det var några av frågetecknen som dök upp i mitt huvud när jag lite snabbt tittade på Gullberg & Jansson. Jag gjorde också en notering om att en mer rimlig kurs borde varit ca 3 kr/aktie då det är mer jämförbart det egna kapitalet per aktie. Jag tycker det är mer rimligt för en verksamhet som tidigare år uppvisat en ROE på under 10%. Jag är kanske för kräsen och att det varit så historiskt behöver ju inte betyda att det fortsätter så i framtiden. Gullberg & Jansson kan mycket väl utvecklas till att bli en lyckad investering, men jag själv väljer att inte hoppa i poolen.

Hur gör du? Är du badsugen?


4 kommentarer:

 1. Jag vågar definitivt hoppa i poolen. Caset blir än mer klockrent hur man vänder på det. Tillväxt på över 65 % ser riktigt bra ut. Börsen dräneras på sådana här bolag men visst kan man hålla med om svårigheten att värdera bolag av det här slaget.

  Man har befintliga distributionskanaler och de mesta av investeringarna är gjorda, varpå det inte blir så kostsam tillväxt och marknadsföring.

  SvaraRadera
 2. Grejen med Spartacus "analyser" är att han endast fokuserar på historisk utveckling, väldigt vanskligt sätt att avskriva diverse intressanta investeringsobjekt på. Som Gullberg & Jansson, de har sin skördetid nu och ska bland annat lansera sin vattenrenare som tagit 3 år av utveckling. Det är givetvis svårt att bedöma hur den tas emot av marknaden men den har redan börjat sälja bra.

  De uppvisar vinst varje år och 2010 gjorde man en misslyckad satsning på villavärmepumpar, därav den dåliga utvecklingen det året.

  2012 ser det fantastiskt ut, räkna själv, 20 Mkr med en omsättningstillväxt på 65 % och en vinstmarginal på 10-12% jaa.. då är helt plötsligt en värdering om 7-8 kr befogad och en uppsida på 100%..

  Du missar flera nyckelfakta vilket gör att den här analysen blir snedvriden och missvisande.

  SvaraRadera
 3. Tack för responsen.

  Det stämmer. Jag har en ganska stor tonvikt på historik samtidigt som jag tycker framtiden i många fall är svårbedömd.

  Många nyemissioner och noteringar avfärdar jag på en gång. Gullberg o Jansson är en av de få som dock fångade mitt intresse. Det kan nog bli en bra investering över tid. Jag har dock bestämt mig för att spara pengarna till ett annat bolag och tillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte fel att göra så heller :-)

   Lite konstigt kanske att G&J börjar med en utdelning på 10 öre/aktie då man precis gjort nyemission. Men det betyder förmodligen att styrelsen förväntar sig ett väsentligt högre resultat för 2012.

   Men skulle vara kul att läsa mer om vad du tycker om Beijer Alma, där har du nog helt rätt. Fint bolag!

   Radera