fredag 25 maj 2012

En tillbakablick - Avanza Forum 2010

Ibland kan det vara intressant med en tillbakablick. Nedan är ifrån Avanza Forum i Göteborg 2010. Glenn Hysen (f.d. fotbollsproffs), Gunther Mårder (VD Aktiespararna) och Per H. Börjesson (VD Investmentbolaget Spiltan) gästar.

Gunter Mårder lyfter bl.a. fram urvalskriterium som kan vara användbart när man vill sålla fram intressanta bolag. Bolagen ska uppvisa:

10% tillväxt under de senaste 5 åren.
P/E under 15.
En direktavkastning på 2% eller mer.

Andra saker som lyfts fram är vikten av att vara långsiktig och inte försöka köpa och sälja hela tiden samt så lyfts investmentbolag fram som lämpliga investeringsobjekt.


Per H. Börjesson har jag tidigare haft nöjet av att få svar på några invervjufrågor av: Intervju med Per H. Börjesson. Gunter Mårder brukar också alltid vara intressant att lyssna till och jag tycker han har sunda åsikter vad det gäller aktier, samt lyckas allt som oftast föra fram dem bra. Enligt min åsikt gör Gunter Mårder ett mycket bra jobb som VD-representant för Aktiespararna. Jag är själv medlem och även om alla lokala träffar inte är designade för att väcka just mitt engagemang och intresse så tycker jag att organisationen överlag tjänar sitt syfte bra i form av att föra ihop aktieintresserade personer.

Bloggaren Stockman har för övrigt skrivit ett intressant inlägg om just Aktiespararna: När kommer krisen i Aktiespararna

4 kommentarer:

 1. Hur kan Börjesson påstå att Spiltan avkastat 19 procent årligen?? Jag får det till 7,5 mellan 2002 och 2011 vilket iofs inte är fy skam, men steget till 19 är enormt!

  Påståendet att Buffett inte köper läkemedelsaktier är lite skumt också; Sanofi-Aventis? Johnson & Johnson?

  Han må ha bra förebilder men jag är inte imponerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så som jag förstod Börjessons replik till Hysen så handlade det om en framtida teoretisk avkastning för att exemplifiera vad ränta på ränta effekten kan ge i t.ex. någon av Spiltan-fonderna. Att det blev 19% förmodar jag är p.g.a. W.B. är förebilden och det är väl runt där som Buffett presterat, men jag är naturligtvis också högst tveksam till att man kan förvänta sig sådan avkastning under 20-30 år från någon egentligen framöver. Jag håller med om att det hade varit rimligare att räkna på en lägre avkastning när man räknar framåt.

   Vad det gäller läkemedelsaktier så vet jag inte.

   Bra förebilder är en bra grund. Sedan tror jag personligen att fokus varit för mycket på att införskaffa innehav i just onoterade aktier/mindre bolag i Spiltan med allt från fastighetsutvecklingsbolag till licensinnehavare inom spel/underhållsbranschen. Det kan ibland kännas ganska spretigt... Det gör det svårt att få en överblick (i alla fall tycker jag det är svårt).

   Radera
 2. Jag blir mer förvånad över att Gunter Mårder tycker att man ska investera i företag som man förstår sig på bra. Och sedan ger aktierekomendationerna AstraZeneca och AarhusKarlshamn... Patentberoende läkemdel och högförädlade specialfetter är väll inte dom lättaste brancherna att sätta sig in i?

  Sen är det även lite facinerande att Glenn på frågan om han känner till någon aktie inte svarar SKF vars logga han sprungit runt med mitt på bröstet under hela sin karriär... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe ja det kan tyckas vara ett rimligt svar i så fall. :)

   Radera