lördag 16 juli 2011

I väntan på rapporter

Jag har varit frestad att öka i en del innehav den senaste tiden, men avstått. Inte främst p.g.a. det makroekonomiska läget utan anledningen är att det är strax dags för rapporter.

En bra tumregel är att inte köpa strax innan rapport. Det lönar sig ofta bättre att bevaka ett par innehav och deras rapporter och vänta. Om någon av dem rapporterar under de s.k. analytikernas förväntningar väntar ofta en kursdipp. Då kan det ofta vara läge att öka. Visst händer det motsatta också, att man slår analytikernas förväntningar och kursen sticker uppåt. Då får man kika på något annat. I en någorlunda diversifierad portfölj brukar det alltid finnas något som man kan bygga på...

I vissa fall kan rapporter t.o.m. avslöja saker som gör att man uppvärderar bolaget och till vilken kurs det är värt att köpa till. I värsta fall avslöjar den detaljer som får en att nedvärdera och sälja. Hur som helst. Det är enligt min tumregel bättre att invänta den nya informationen och agera utifrån den, än att agera i blindo.

De bolag som jag bevakar extra noga är de jag redan har innehav i samt anser köpvärda (eller nära köpvärda) just nu. Rapportdatum inom parantes.

Skanska 107 kr (21/7)
SCA 88 kr (21/7)
Ratos 116 kr (19/8)
Kinnevik 138 kr (21/7 - Millicom har den 19:e och MTG och Tele2 den 20:e)
H&M 215 kr (redan haft)
Axfood 228 kr (18/7)

Vad är din uppfattning om rapportperioderna?

2 kommentarer:

  1. Jag har ingen uppfattning om rapporterna men kommer lägga fokus på Fortum (19:e juli). Av de aktier du nämner, äger jag Skanska, H&M, Axfood och Ratos. De tre första är tänkta som "eviga innehav". Ratos är ett mer osäkert kort, trots bra direktavkastning, och jag har satt ett stop-loss vid 110 kr.

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentar och tack för att du påminde om Fortums rapport. Jag har också Fortum i min portfölj.

    SvaraRadera