torsdag 28 juli 2011

AstraZeneca Q2 Rapport

AstraZenecas senaste rapport återfinnes här: AstraZeneca Q2 2011

Vinsten i kärnverksamheten blev 1,73 usd/aktie (1,79). Försäljningen stod visserligen fast i usd räknat (8430 milj usd att jämföra med förra årets Q2 8178 milj usd), men omräknat i fasta valutakurser minskade den något. Det är nedåtgående i den amerikanska och västeuropeiska marknaden.

"Intäkterna under första halvåret minskade med 3 procent i fasta valutakurser, men de faktiska intäkterna var oförändrade till följd av positiv inverkan av valutakursförändringar. Intäkterna i USA minskade med 7 procent. Intäkterna på övriga marknader var oförändrade i fasta valutakurser. Intäkterna på tillväxtmarknaderna ökade med 11 procent under första halvåret. Intäkterna i Västeuropa minskade med 8 procent. Intäkterna på övriga etablerade marknader ökade med 4 procent."

I rapporten gavs även en prognoshöjning för 2011. Vinsten beräknas komma ligga på 7,05-7,35 usd/aktie. Liksom tidigare så klarar AZN av att höja vinsten per aktie genom återköp av aktier även när försäljning och vinstsiffrorna i "verklig" mening sakta går nedåt. Det är i det ljuset man kan förklara prognoshöjningen.

Styrelsen föreslog även en utdelning nu för halvåret(brukar väl komma i September om jag minns rätt?) till 0,85 usd/aktie (0,70). 13,32 sek/aktie betalades ut i våras.

Omräknat så får vi på dagens kurs ca 6% direktavkastning (baserat på förra och kommande utdelning) och P/E 6,9 på förväntad vinst 2011. AZN har som mål att framöver ha en vinstutdelningsandel på 50 procent.

AZN är som synes långt ifrån en populär aktie. Det är kul det här med aktier och värderingar. Bolag som aldrig gjort någon vinst någon gång och som man listat på någon små-lista kan värderas till 20 gånger "förväntad" vinst, medan stora stabila bolag som tjänat pengar år ut och år in samt ger utdelningar årligen knappt är värd några multiplar alls. ;)

7 kommentarer:

 1. Tråkigt att man måste betala 15% källskatt på utdelningarna bara, även på kapitalförsäkring!

  Annars skulle jag ägt den.

  mvh
  tlwc

  SvaraRadera
 2. Äger Astra, defensiv aktie som alltid bör finnas i en portfölj. Kanske inte en stor post, men iaf en 10%. En av de mest stabila bolag, så är det bara.

  SvaraRadera
 3. @tlwc Källskatten får du tillbaka senare när nordnet/avanza eller vad du har har deklarerat för det.

  SvaraRadera
 4. -> Nej! Inte enligt Avanza kundtjänst som jag frågat om detta. Är du säker så säg gärna så!
  Hur skulle man få tillbaka det menar du?
  Enligt vilken regel?

  mvh
  tlwc

  SvaraRadera
 5. @tlwc Jag har också hört att en del nu börjat få tillbaka. Var det länge sedan du hörde med kundtjänst? Om du hör med dem nu igen kanske?

  Själv är jag av den udda personlighetstypen att jag föredrar vanlig depå.

  SvaraRadera
 6. Utdelningen på 0,85 USD/aktie betalas ut den 12 september

  http://www.astrazeneca.se/Aktieagare/?itemId=10577118

  SvaraRadera