söndag 24 juli 2011

De sju underverken

Antikens sju underverk är en över tvåtusen år gammal grekisk förteckning över dåtidens monumentala byggnader i östra Medelhavsområdet och Mellanöstern, ett slags dåtidens turistguide. Med på listan fanns Babylons murar, Zeusstatyn i Olympia, kolossen på Rhodos, Babylons hängande trädgårdar, Egyptens pyramider, Mausoleion i Halikarnassos och Artemistemplet i Efesos. På romartiden modiferades listan då fyrtornet i Alexandria togs med istället för Babylons murar.
På senare år har man via ett projekt utsett en till lista "New Seven Wonders". Syftet är att samla in pengar till kulturminnesvård och uppmärksamma behovet av att skydda kulturarv. Via internet och telefon kunde man delta i nomineringsprocessen och omröstningen. På denna lista upptogs Kinesiska muren, Colosseum i Rom, inkastaden Machu Picchu i Peru, Kristus-statyn i Rio de Janeiro, klippstaden Petra i Jordanien, mayapyramiderna i Chichen Itza i Mexiko och mausoleet Taj Mahal i Indien. Då pyramiderna är de enda underverk som finns bevarade från den antika listan tills än idag, så erbjöd man Egypten att de skulle få en garanterad plats bland "New Seven Wonders". Egypten tackade dock nej då de uppfattade den nya listan som ett pr-jippo.

Nu undrar du naturligtvis varför jag babblar bort mig om de sju underverken, nya som gamla.

Jag är helt enkelt nyfiken. Om det skulle utses sju underverk bland de svenska börsbolagen; vilket eller vilka bolag skull du då nominera? Gärna med en kortare motivering.

2 kommentarer:

 1. Marknadsföraren24 juli 2011 22:31

  1. H&M- dyrkar detta företag.
  2. Kinnevik - blir jag sjösatt på en ö...
  3. TeliaSonera - hatad aktie som är en stabil grundpelare.
  4. SCA - stabil, fint med mycket mark och skog. Lågvärderad enligt mig.
  5. AstraZeneca - 10 år med stabila utdelningar. Historiken talar.
  6. Axfood - mat behövs.
  7. Securitas - Världen är fylld av terror. Brotten kmr inte minskas.

  Mina underverk som ligger som en trygg bas. Alla minst köpta över 4,5% direktavkastning. De får ligga i 10 år och generera till nya investeringar.
  Möjligen att Ratos, SKF, Atlas Copco, Handelsbanken, Hufvudstaden ska in, men till en betydligt lägre värdering.

  SvaraRadera
 2. Tack Marknadsföraren för din lista. :)

  SvaraRadera