onsdag 1 januari 2014

Afrikafonder

Nytt år, nya möjligheter på nya jaktmarker, eller?

Nej, kanske inte men jag tänkte i alla fall gå igenom lite vad det finns för utbud på en kontinent som ofta lyfts fram som det nya fräscha alternativet för de som vill satsa på växande ekonomier.

Först och främst en brasklapp.

Min grundsyn är egentligen att vart ett bolag är noterat har ingenting att göra med  huruvida de per automatik får ta del av tillväxten i det landet eller ej. BNP tillväxt i ett land betyder inte att bolag noterade i dess börs går bra. Exempelvis öppnar H&M butiker i ett land så bidrar det visserligen till BNP:n där men H&M är ju noterat i Stockholm. BNP tillväxt kan t.ex. komma från att många utländska aktörer tillåts etablera sig, att en "grå" sektor förvandlas till en vit m.m. Det behöver inte betyda snabb tillväxt för noterade bolag där.

Vidare till Afrika. Då syftar jag främst till exponering mot Afrika söder om Sahara (ej de Nordafrikanska arabländerna). Vilka ekonomier är i nuläget de största?



Överst vid en sådan sammanställning kommer Sydafrika. Sydafrika har en BNP på ca 410 miljarder usd och är den i särklass största ekonomin i Afrika. Sydafrika beräknas stå för ca 1/4 av Afrikas köpkraft. Det finns en hel del naturtillgångar men ekonomin är också förhållandevis väldiversifierad och därtill är mycket av landet väl lämpat för diverse jordbruk. Allt är dock inte en dans på rosor då Sydafrika bl.a. brottas med en hög arbetslöshet samt, som det verkar en hel del brottslighet.

Därefter kommer Nigeria vars BNP uppgår till ca 240 miljarder usd. Egypten har en ungefär lika stor ekonomi och där "fajtas" man en del om vem som är andra respektive tredje största ekonomin i Afrika. Nigeria är ju ett oljeland och olja står för ca 95% av exportinkomsterna. Dock så brukar man säga att landet drabbats av "resursförbannelsen". Man är ett resursrikt land men där resurserna endast egentligen går till att förbättra livet för en marginell andel av befolkningen. Korruptionen sägs vara stor, arbetslösheten lika så.

Därefter kommer egentligen en rad nordafrikanska stater men då de exkluderas så är det ett ganska stort kliv ned till nummer tre på listan, Ghana. Ghana har en BNP om ca 40 miljarder usd och hamnar därför på plats nummer tre på denna lista. Ghanas börs är också Afrikas tredje största. Ghanas ekonomi är tämligen diversifierad och anses av många som en av de sundare i Afrika.

Kenya, på plats nummer fyra, har en BNP på ca ca 35 miljarder usd. Kenya ses ofta som det finansiella navet i Östafrika. Ett relativt företagsvänligt klimat och en regim som välkomnar utländska investerare gör att Kenya ofta ses som ett alternativ till Sydafrika när någon aktör vill etablera sig på den afrikanska marknaden för första gången.

Etiopien hamnar också ganska högt med en BNP på ca 30 miljarder usd. Etiopien är ju också Afrikas näst folkrikasteland. Ekonomin är dock fortfarande dominerat av jordbruk.

Därefter Kamerun, Elfenbenskusten och Tanzania med en BNP på ca 25 miljarder usd vardera, men redan vid Etiopien har vi egentligen kommit "utanför radarn" och placeringsmöjligheterna för många fonder så att gå vidare här lönar sig föga.

Så vilka exempel på fonder finns det då?

Vi har Tundra Nigeria and Sub-Sahara. Som namnet antyder så exkluderas Nordafrika. Även Sydafrika exkluderas vilket gör att fokus hamnar på länderna mitt i mellan, framförallt Nigeria.

Förvaltningsavgiften är 2,5% och historiken är väldigt kort (under ett år).

De fyra största innehaven i fonden är:

Zenith Bank - Fjärde största banken i Nigeria
First Bank of Nigeria - Största banken i Nigeria
Nigeria Breweries - Största bryggeriet i Nigeria
Guaranty Trust Bank - Nigeriansk bank med filialer i flera västafrikanska länder.

Kort och gott mycket Nigeria och mycket finans (60% av fondportföljen är i finansaktier).


Nordea Afrikafond har en förvaltningsavgift på 1,95%. Fonden har en femårig historik och utslaget på den perioden har man lyckats få strax över 3% i avkastning i medel årligen. Tyvärr inget man blir jätteimponerad av. Man har exponering mot hela Afrika.

De fyra största innehaven är:

Nestle Nigeria - Livsmedel i Nigeria.
Anglo American - Brittiskt gruvbolag med verksamhet i Afrika och som även är noterat i Johannesburg.
Kenyan Commercial Bank - En av de tre stora bankerna i Kenya.
Juhayna Food Industries - Livsmedel i Egypten

En bred fond, men som inte lyckats leverera så mycket (hittills). 


Carnegie Afrikafond med en förvaltningsavgift på 2,5%. Även denna fond har fem år på nacken och har då levererat i ca 7% årligen i medel.

Innehaven är bl.a:

Mtn Group - Mobil- och internetleverantör i Sydafrika
Naspers - Globalt media och e-bolag noterat i Johannesburg.
Old Mutual - Multinationellt försäkringsbolag noterat i Johannesburg.
Sasol - Olje- och energibolag med flera förgreningar noterat i Johannesburg.

En fond som visserligen noteringsvis har fokus på Sydafrika men vars verksamheter egentligen är väldigt spridda både affärsmässigt som geografiskt.


Simplicity Afrika har en förvaltningsavgift på 1,9%. Den femåriga historiken ger vid handen en avkastning på ca 7% i medel.

De fyra största innehaven är:

Sasol - Olje- och energibolag med flera förgreningar noterat i Johannesburg.
Mtn Group - Mobil- och internetleverantör i Sydafrika.
Richemont - Schweziskt och Johannesburg noterat bolag som hanterar juveler, lyxvaror et.c.
Life Healthcare Group - Sjukvårdsbolag i Sydafrika.

Mycket fokus på Sydafrika även här.


Swedbank Robur Afrika fond har en förvaltningsavgift på 2,4%. 5 års historik och den genomsnittliga avkastningen landar på nästan 13% årligen! Avundsvärt... Vad har man som fyra största positionerna nu i sin portfölj?

Mtn Group - Mobil- och internetleverantör i Sydafrika.
Africa Oil - Litet oljeprospekteringsbolag noterat i Stockholm och verksamhet i bl.a. Kenya.
Naspers - Globalt media och e-bolag noterat i Johannesburg.
Tullow Oil - Oljeprospekteringsbolag noterat både i London som på Ghana´s börs.

Ser spontant ut som en positionering i s.k. tillväxtsbranscher och prospektering.


Härnäst. Hur kan man exponera sig på fler sätt mot just Afrika?

Har du några tankar kring just Afrikas ekonomiska utveckling, ovanstående fonder eller ovan nämnda bolag?









12 kommentarer:

  1. Jag är själv av afrikanskt ursprung så det är alltid ett intressant ämne. Pappa och jag brukar prata om bl.a. Etiopien, landet han växte upp i och som han brukar besöka då och då. Vi är dock egentligen eritreaner, och jag kan tyvärr inte prata Amhariska. Han tycker det är fascinerande hur folk håller på att ändra sin uppfattning om Afrika, som länge setts som den "gudsförgätna kontinenten" utan hopp i sikte. Han har också fått erfara Sverige under sena 80- och hela 90-talet, vilket inte alltid var en trevlig period att vara svart i.

    Om jag kunde skulle jag gärna investera i fastigheter i centrala Addis Abeba och hålla dem ett tag, en stad som annars också är viktig politiskt sett. Problemet med Addis, och Etiopien i helhet enligt min far, är korruptionen. Det är mycket mutor, det är lite av ett måste, och problemet är att ju längre du kommer desto mer andra vill ha del av din kaka, och desto mer inlindad blir du i muthärvor. Om det uppstår något problem, eller om det slutar gilla dig, är det sedan enkelt för dem att fängsla dig. Det har tyvärr hänt flera investerare och företagare enligt min pappa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant att höra från någon med mer direkt insyn. Hur myndigheter agerar har ju ett stor inverkan på hur och om man kan göra affärer. Tråkigt att höra att korruption är ett så stort problem, speciellt om du är intresserad av fastighetsaffärer där.

      Radera
  2. Hej,

    Jag letade tidigare själv alternativ för att investera i afrika och mitt val blev Market Vectors Africa index ETF.

    Jag tyckte att det var den mest prisvärda fonden som passade mina önskemål. Dvs framförallt att täcka in länder förutom nordafrika och förutom bara sydafrika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den har ju stor exponering mot de länder du vill åt. Den och tre till tänkte jag att jag skulle lista i nästa inlägg som alternativ till ovanstående fonder.

      Radera
  3. Afrika kommer, men så länge det saknas God Governance är det för hög risk. Korruption, tribalism och själviskhet bland de som har är tre saker som håller tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det kanske är för hög risk att leta goda investeringar där än.

      Radera
  4. Jag har funderat i liknande banor och jag har i dagsläget nöjt
    mig med Millicom som är noterat i Sverige och driver mobil och datanät i Latinamerika och Afrika. Annars har jag svårt att välja väg. Sydafrika är en bra startplats för företag i Afrika men det modernA Anc är inte ett parti som jag litar på. Det ideala för mig skulle därför vara ett konsumentföretag noterat i Sydafrika, Ghana eller Kenya men som expanderat till flera Afrikanska länder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Millicom är ett bra val. Millicom är, såvitt jag funnit, det bolag som är noterat här i Sverige med störst exponering mot Afrikas eventuellt växande köpkraft (om man exkluderar rena råvarubolag vars framgång har att göra med andra faktorer).

      Radera
  5. Jag jobbar regelbundet över hela Afrika och är mest fascinerad över att Afrika är som en annan planet, undantaget Sydafrika. Jag ser korruptionen och fattigdomen med egna ögon varje gång jag åker dit, då och då med militäreskort mellan olika arbetsplatser. Probus skrev Afrika kommer. Men jag vet inte det... tror nog Sydamerika har större chans att blomstra. Problemet med Afrika är deras mentalitet och att organisera sig i västerländska mått. Frågan är också, vill de det? Det är det jag menar med att det är en annan planet. De tänker så olikt oss i väst så jag vet inte om det finns samma intresse att bygga upp Afrika som en kopia av väst. Troligtvis till deras egen fördel. Hur som helst kommer det ta tid, mycket lång tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det ligger nog en hel del utmaningar framför.

      Radera
  6. Kan ju alltid slå ett slag för min egen "afrikafond" i form av Famous Brands, Discovery holdings och Truworths. Mat, försäkringar och kläder är basvaror. Även Shoprite är något jag skulle kika på. Om man föredrar enskilda aktier förstås. Nackdelen är att courtaget är såpass saftigt. Ingen av bolagen känns direkt billiga just nu heller.

    Har kikat på andra afrikanska länder, men det stupar på en så enkel sak som courtage. Tror t.ex. på Red Star express i Nigeria, men typ 3000 kr (!) går vid ett köp och det är löjligt.

    Just Sydafrika tror jag är säkrare än andra afrikanska länder. Det är en bra bas för att hitta bolag som är verksamma i andra afrikanska länder också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Sydafrika är kanske lite av "The Gateway" så känns naturligt att först titta där. Enligt Carnegies Afrikafondsförvaltare så är afrikanska bolag inte så billiga nu. Undantaget ska vara nigerianska banker som det just nu tydligen är extra oroligt kring.

      Radera