måndag 23 december 2013

Fartblindhet

Det här året kommer troligen gå till historien som någon slags abnormitet. Aktiekurserna har gått upp, upp och återigen upp. För egen del kommer året troligen sluta på någon form av ny rekordavkastning när det gäller procentuell värdeutveckling av portföljen. Det är lätt att bli fartblind.

Har det haft någon betydelse vad man köpt egentligen? Allt har ju gått upp ändå. Oavsett risknivå. Ja, om man simmar naken vet man ju först då tidvattnet vänder är det ju sagt.

Räntorna är så låga så sparkonto lockar ju inte direkt. Samtidigt är alternativen på aktiemarknaden inte så där jättemånga heller. Visst finns dem, men tröskeln är lite högre när det gäller att skaffa sig för hög och snabb exponering mot enskilda innehav eller införskaffa helt nya.

Som tur är så blev det en liten sättning för ett tag sedan så jag fick möjlighet att öka något i Berkshire. Det är bland det mest konservativa jag kan hitta i nuläget med en rimlig värdering.

Det är också lätt att bli fartblind när man är mitt i julruschen.Klappar ska inhandlas, mat ska lagas, granen ska pyntas o.s.v.

Jag hoppas dock att ni kommer ihåg det viktigaste av allt även i stunder av fartblindhet, oavsett om det gäller julrusch eller börshaussningar.

Ta hand om varandra.

God Jul!

11 kommentarer:

 1. En God Jul och ett Gott Nytt år!
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
 2. Hej! Är årets utveckling verkligen så speciell så den går till historien? SIXRX är upp omkring 25%. Kollar du de senaste 10-15 åren så ser du ganska många år då det gått upp (eller ner) 20-30% eller mer.

  Jag tackar för årets läsning och ser fram mot fler intressanta inlägg nästa år.

  God Jul!

  /Danne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är främst mina "egna" aktiekurser jag tänker på. I år har jag inte "bränt" mig på något samtidigt har kurserna i princip allt gått uppåt vilket renderat en avkastning jag inte riktigt är van vid. Är jag något på spåren? Har jag enbart haft tur? Eller simmar jag egentligen naken...

   Tack själv Danne!

   Radera
 3. Svar
  1. Tack detsamma Christian och god fortsättning!

   Radera
 4. Tjena Spartacus,

  Välkommen att skriva några av dina anlyser här !

  Stocktalks.se började som en grupp på Facebook där individer till skillnad från andra forum kunde samtala om finansmarknaden på ett trevligt sätt utan att onödiga påhopp. Till följd av mycket stark tillväxt med över 4000 nyregistrerade medlemmar under tre månader ville vi ge våra medlemmar en ännu bättre arena för att samtal och skapade därför Stocktalks.se.

  Vi sätter fokus på att skapa en god stämning mellan medlemmarna så alla oavsett tidigare kunskaper om finansmarknaden ...kan delta i samtalen. Oavsett vilka kunskaper du har finns det ett utrymme för dig här. Den gemensamma spridda kunskapen är vad som gör oss starka.

  Stocktalks är till för alla våra Facebook medlemmar, och vi arbetar därför nära dem för att utveckla hemsidan.Vi jobbar på en livechatt, ock mycket annat roligt.

  Vär med att skapa ett av Nordens bästa aktiesajts i 2014 ock fram !!

  http://www.stocktalks.se/index.php?i=reg

  SvaraRadera
 5. Tack för 2013. Funderar också på att öka i Berkshire trots Buffetts ålder.

  Ernesto

  SvaraRadera