torsdag 12 december 2013

Fortums försäljning av finskt elnät

Lundaluppen har sammanfattat  dagens "snackis" bra i ett inlägg: Fortum säljer elnät i Finland

Fortum säljer alltså av någonting som genererat ca 100 milj euro om året i rörelsevinst för över 2.000 milj euro. En verksamhet som är tämligen stark reglerad och svår att få till någon egentlig tillväxt i. Såvida man inte får de instanser som reglerar marknaden till att gå med på höjda elnätspriser. Något som för Sveriges del just nu håller på och processas om. I nuläget är det fördel elnätsdistributörer men än så är inte "slaget" avgjort.Prislappen var m.a.o. av allt att döma väldigt fördelaktigt för Fortum. Köparna har bestämt tyckt det varit värt att betala ett högt pris för en verksamhet som bedöms vara väldigt stabil.

Netto så kommer Fortum boka ca 2 euro/aktie i vinst för affären. För Fortums del ser det ut som om man sålt en tillgång värt 1 euro (om knappt ens det för jag kan tycka att 7-8 gånger rörelseresultatet är ett ok pris inte mer ) för 2 euro (2,87 euro på skuldfri basis för att vara mer exakt).

Fortum har på en gång blivit drygt 1 euro mer "värt" samtidigt som man lösgjort kapital för att kunna göra mer tillväxtsorienterade satsningar än vad eldistribution medger. Baksidan på det myntet är att ökade tillväxtsambitioner kan leda fel.

Mr Market kan dock säkert reagera positivt när hen börjar räkna på vilka multiplar ett Fortum med stor kassa och tillväxtsambitioner ska få. Lägg därtill potentialen att tjäna några euro extra genom att sälja av svenska nätet till motsvarande prismultiplar som det finska.

Ja Fortum verkar vara inne i en spännande omvandlingsfas. Frågan är bara om det är bra eller dåligt för Fortums långsiktiga intjäningsförmåga?

6 kommentarer:

 1. Snarare har de sålt tillgången för 3 euro (typo?). Tack för referensen!

  SvaraRadera
 2. Ja 3 euro stämmer egentligen bättre. :)

  SvaraRadera
 3. Fortum gör en kinnevik. Säljer av ett stabilt innehav. Är det bra eller dåligt för framtida intjäningaförmåga? Hoppas de har en bra strategi för framtiden. Risken i aktien anser jag ökar.

  SvaraRadera
 4. Är Mr Market verkligen en hen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Motsägelsefullt att å ena sidan definieras som en Mr och andra som det mer luddiga hen javisst, men det passar ju marknaden att vara motsägelsefull... :)

   Radera
 5. Hej!

  Tack för en bra blogg!

  Jag är mycket neg till försäljningen. Varför kapa handen som matar en? Tycker både Kinnevik + Fortum skulle behållt sina kassakor.

  Samma sak med staten och Nordea. varför inte bara behålla och lyfta utdelningen en gång per år?? Kortsiktigt tänk att sälja!

  Fredde

  SvaraRadera