tisdag 10 december 2013

Sälja Kinnevik?

Kinnevik sålde i dagarna sin andel i BillerudKorsnäs. Genom affären fick Kinnevik motsvarande ca 13 kr/Kinnevik-aktie I senaste kvartallsrapporten var BillerudKorsnäs innehavet värderat till motsvarande ca 12 kr/Kinnevik-aktie. Dock blev prislappen rabatterad något i förhållande till de senaste dagarnas kurs.

Detta gör att en redan stark balansräkning blir ännu starkare. Nettokassan motsvarar nu nästan 11 kr/aktie. Vad ska måhända göras med alla dessa pengar?

Inte utdelningar i alla fall enligt meddelande. Någon extra utdelning väntas ej. Troligast är väl någon form av satsning inom onlinesegmentet. Dit har de mesta pengarna hittills gått som gått till investeringar. Någon form av strukturaffär inom telekom har det också ryktats om.

Nu är ju dock onlineverksamheten ingen kassako (ännu). Frågan är också när och ens om det kommer bli det? Kinneviks ledning verkar i alla fall tro det.

Det är i alla fall ingenting jag är beredd att betala för. Det har inte blivit något köp av Kinnevik aktier under hela 2013 och tyvärr ser det inte ut som om det blir det de sista dagarna under året heller. Det är i nuläget ganska stor skillnad på vad jag bedömer som prisvärt och vad marknaden värderar Kinnevik till nu.

Sälj då, säger någon. Mjae. Det ser jag heller ingen direkt anledning till. Dels så har Peter Lynch uttryckt det bra "Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves." och dels så uppfyller inte Kinnevik direkt något av mina säljkriterier.

Övervärderat? Ja, kanske eller antagligen sett utifrån nuläget, men det finns samtidigt ingenting annat som är jättelockande att köpa heller i så stor utsträckning att det är värt att byta ut hela Kinnevik innehavet mot något helt annat. Kinnevik ser ju trots allt ut att kunna fortsätta leverera utdelningar, stigande sådana.

Sälj av delar för att köpa så smått i något annat hyfsat prisvärt då? Kanske, men än så länge räcker den lilla likvida pott som finns till de småskaliga inköp som ändock görs. Eller rättare sagt, gjorts. Jag har inte köpt något nu sedan i början på oktober då jag ökade något i Wal-mart.

Kursen just nu är i alla fall ca 261 kr. Substansvärdet var enligt Kinnevik själva ca 220 kr vid senaste kvartalsrapporten, men då ska kommas ihåg att ca 30% hänvisas till onlineverksamheten.

Hur resonerar du kring Kinnevik?


11 kommentarer:

 1. Jag förstår mig inte på bolaget. Vad är det i deras affärsplan för onlineverksamheten som gör att dom har en edge mot övriga bolag i sektorn? Vad bedömer du att dom kommer att ha för fritt kassaflöde framöver efter försäljningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att säga vad Kinnevik kommer generera i framtiden. I nuläget har jag ingen bra gissning.

   Jag har skrivit lite om Kinneviks online satsningar bl.a. här: http://www.spartacusinvest.blogspot.se/2013/06/zalando-trycker-undan-konkurrenter.html

   När det gäller eventuell edge inom online så är min gissning att det handlar om två saker. Nätverkseffekter a.l.a Blocket/Tradera/E-bayAvito. d.v.s. den största online aktören blir det naturliga valet och den som tar absolut mest av marknaden. En kombination av kostnadseffektivitet och marknadsföring. Den som kan leverera billigast produkter och marknadsföra sig bäst så att man "syns" och blir förstahandsvalet för kunder har en klar edge.

   Radera
 2. Jag resonerar nog lite som du, gillar inte att det lite mer förutsägbara kassaflödet minskar. Kursutvecklingen i år har varit fantastisk men det säger ingenting om framtida vinster. Skulle hellre se att man investerade i mer förutsägbara affärer så jag börjar tro att Kinnevik kanske inte är ett innehav för mig. Men jag har inga kriterier för att sälja så jag vettefasen hur man ska göra. Det lär väl bli att vänta och se vad de gör med kassan för att sedan eventuellt ta ett beslut.

  SvaraRadera
 3. Jag är lite kluven faktiskt.. jag gillar fortfarande Kinnevik, men det känns som risken har ökat. Jag har också svårt att bedöma onlineverksamheten. Kan Zalando mfl. leva upp till förväntningarna?
  Pga. osäkerhet inför detta så har jag sålt av 2/3 av mitt innehav i omgångar. Behåller resten. Mestadels för att risken ökat men också lite för att säkra en fin vinst. Samtidigt har jag stort förtroende för ledningen och bolaget som helhet och jag har gärna en liten exponering mot onlineverksamhet i portföljen.

  Jag är mer bekväm med att ha minskat innehavet och avvaktar nu vad som händer framöver för Kinnevik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar vara en "lagom" strategi, att sälja av delar och behålla delar. Jag har gjort så själv också ibland. I alla fall känns det bra psykologiskt.

   Radera
 4. Jag sålde häften på 238. Om jag inte hade sålt hälften då så skulle jag gjort det nu. Succé är redan inprisat för onlineverksamheten.

  SvaraRadera
 5. Jag sålde hela mitt innehav i Kinnevik tidigare under hösten, tyvärr missade jag en hel del av uppgången men jag ansåg att risken helt enkelt blivit för stor och att det hela luktade IT-bubbla i en bransch som är uppenbart svårvärderad. Jag anser att tilltron till Zalando är allt för stor och att det inte är uteslutet att mer pengar behövs då det går med förlust. Summa sumarum: det kan bli trångt i dörren om inte alla förhoppningar infrias.

  SvaraRadera
 6. Jag sålde hela mitt innehav av Kinnevik ca 255. Köpte istället Betsson.

  SvaraRadera
 7. Min inställning är behåll. Jag har ägt Kinnevik i någon utsträckning sedan 2005 och skulle inte köpa mer idag. Men samtidigt är bolaget igen inne i en spännande omvandling och det är inte säkert att vissa av tillgångarna är upptagna till sitt fulla värde. Om vi får en ordentlig korrektion kan man kanske öka. Stenbeck/Brunell sköter ett unikt bolag väl enligt min mening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge lutar jag också åt behåll. Även om jag måste ventilera andra tankar också ibland. :)

   Radera
 8. Det är mycket möjligt att värderingen i framtiden visar sig rimlig, men jag ser mycket större sannolikhet för att den inte gör det.
  Jag hade inte varit bekväm med en stor andel av nya Kinnevik i portföljen men kanske en mindre. Jag håller med Riskminimeraren om att Kinnevik är väldigt unikt, men jag skulle heller aldrig någonsin köpa in mig på dagens nivåer utan att man har levererat mera.

  SvaraRadera