onsdag 29 januari 2014

Mekonomen blippar till på radarn

Mekonomen "blippade till på radarn" då dess akteikurs sjunkit ned till, i alla fall tidigare bedömt, acceptabelt pris.Nu var det dock ett tag sedan jag kika närmre på bolaget och sist då det begav sig i februari 2013 skrev jag:

"Mekonomen ökade sin omsättning men rörelseresultatet stod stilla, rörelsemarginalen pressades m.a.o. till 10% (13%) vilket jag personligen tror är en mer långsiktigt hållbar marginal än de 15% man haft tidigare. Mekonomen har haft en väldigt fin vinsttillväxt tidigare, stödd av både omsättnings- som marginaltillväxt, men min bedömning är att vi bör enbart se en tillväxt baserad på omsättningsökning framöver. Redovisat resultat blev 10,80 kr/aktie (11,39) och utdelningen föreslås sänkas till 7 kr/aktie (8). I princip gillar jag branschen och Mekonomen, men jag ogillar aktieutspädningen och den, enligt mig, kraftigt försämrade balansräkningen, samt den höga värderingen kopplat till det hela."

Kursen stod då i 230 kr och PE värderingen var närmare 23.

Nu har kursen sjunkit till 178 kr och jag blir naturligtvis nyfiken på varför.

Rörelsemarginalen har inte letat sig tillbaka till de 15% man haft tidigare. Tvärt om ligger den för Q1-3 på 9% d.v.s. nu mer i linje med branschen i övrigt.

Omsättningen har mycket riktigt ökat i jämförelse med 2012. Med pressade marginaler ger det dock ingen egentlig effekt på vare sig rörelseresultat eller vinst på slutraden.

Vinsten som 12 månaders rullande landade på 11 kr, enligt Q3 2013 rapporten. Det motsvarar ca PE 16,2

Mekonomens fina tillväxt (och som den tidigare belönats med hög PE-värdering för) verkar mycket riktigt avtagit. Det vi ser är en omsättningstillväxt men med minskade marginaler. Det ger ingen reell effekt på vinsten.

Slänger jag nu ett öga mot balansräkningen så verkar inget direkt ha hänt där annat än att den krympt något. D/E är på 1,45. Andelen immateriella tillgångar överstiger fortfarande det egna kapitalet.

"Blippandet" ter sig inte lika intressant ut längre. Min slutsats är nämligen att, vilket han inte allt för sällan är, Mr Market varit effektiv och rätteligen låtit värderingen för Mekonomen sjunka. Mekonomens tillväxtsmöjligheter är osäkra.

Vad är din syn på Mekonomen?

6 kommentarer:

 1. Äntligen ett uppskattande ord om Mr Market. Han blev rejält förlöjligad av bloggaren Ägamintid. Läs gärna de underbara inläggen på bloggarens sida daterad den 26 jan, och 27 jan. Mr Market är serviceminded, och jag fick panik.
  Mvh
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan Mr Market stundtals överagera, men rätt ofta sätter många dock sin förtröstan till Mr Market i alla fall, medvetet eller omedvetet. När man köper "billigt" för att sedan vänta på att kunna sälja när värderingen är den "normala" så är det ju indirekt att säga att man vill att Mr Market ska komma in och korrigera i sista änden i alla fall.

   Radera
 2. Kul att se att du lever Lars! Tack för spaningen Spartacus, då kan man lägga Mekonomen åt sidan ett tag till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var så god. Idag kom Mekonomen också med en vinstvarning så inlägget ovan (från igår) om att avstå Mekonomen tillsvidare kom ju ovanligt lämpligt också. ^^

   Radera
  2. Du har uppenbarligen en magisk tajming, ål-in nu på börsen!

   Radera
  3. Hahaha ja det var min slutsats också. Jag har uppenbarligen jättestor talang för tajming så ska nu börja day-trajda! Användandes så mycket finansiella hävstångsprodukter jag bara kan... ^^

   Radera