lördag 30 juli 2011

Hur skapas pengar?

Jag tror många är medvetna om att pengar i dagens samhälle inte utgörs av mängden mynt och sedlar i omlopp. Inte heller skapar det moderna samhället en mängd nya pengar genom att starta sedelpressarna. Nej. Pengar idag skapas genom s.k. kreditexpansion.




Hur och vem som genomför det kan skilja sig lite åt, liksom tankegångar om vem som bör göra det, men grunden i det hela är ganska enkel. Pengar skapas när någon tar lån!

Visst låter det otroligt, men sanningen är att du tjänar/har pengar tack vare att någon någonstans i "systemet" tagit ett lån.

Låt mig ge ett enkelt exempel.

Tandläkaren Torstensson vill köpa ett nybyggt hus av Bygg Hus AB. Priset blir X milj kr. Torstensson går till banken och banken sätter in beloppet på Perssons konto. Persson betalar Bygg Hus AB, som i sin tur kan betala sina arbetare, däribland Snickare Svensson. Ett tag senare får Snickare Svensson ont i tanden. Han går till Tandläkaren Torstensson som hjälper honom. Snickare Svensson betalar Tandläkaren Torstensson och Torstensson kan amortera och betala räntor på sitt huslån. Hjulen snurrar. Alla är nöjda och glada.

Men vänta lite nu. Var kom pengarna ifrån?

De skapas i låneögonblicket (förenklat uttryckt). Banken skapar det när den gör sitt lån och tar huset som "säkerhet". Det finns inga X miljoner kr som någon lånar ut till Torstensson. Banken behöver enbart ha täckning för en liten, liten del av vad de lånar ut. De har ju tillgångar som "säkerhet", alternativt någons framtida intjäningsförmåga (tänk kreditkort).

Tandläkare Torstensson som nu amorterar på sitt lån betalar dessutom ränta. Så summa summarum ska Torstensson betala sina X miljoner han tagit i lån + ränta. Vart kommer dessa extra pengar in i systemet? Jo, någon måste någonstans "låna" dem.

På samma sätt som ränta på ränta effekten är ett oerhört kraftfullt investeringsverktyg på lång sikt så är denna form av pengaskapande, på samma sätt men omvänt, en väldig snöboll. Lån måste täckas av nya större lån. Vem och hur det går till kan skilja sig åt.

I USA har tidigare bolåntagare stått för att hålla i snöbollen i rullning. När de inte kunde längre tog Fed över. Här i Sverige slår vi oss kanske för bröstet för att svenska staten inte har höga lån. Sant, men privatpersoner har hållit bollen i rullning samt så drivs svensk ekonomi av exportindustrin m.a.o. någon utomlands "lånar" för att hålla hjulen igång i Sverige. I Kina är det staten där som sköter rulljansen, främst genom byggprojekt.

Men är detta en ondskefull komplott för att få hela systemet att slutgiltligen krascha? Nej systemet i sig är egentligen bland de mest effektiva vi haft vad det gäller hantering av pengar. Grundtanken är att pengar ska skapas när något av värde skapas. Pengar ska finnas tillgängligt i samma grad som ekonomin växer. Men det är också detta som är en väldig, väldig svår balansgång.

En del menar att vi ska gå tillbaka till något av äldre tiders pengasystem, men enligt mig är det ungefär som att bara minnas de goda sakerna om sitt ex. Varför man lämnade exet verkar man ha förträngt eller inte ens tänkt tanken att fundera på.

En del menar att vi ska behålla nuvarande system, men hur det sköts ska ändras. En del förespråkar att stater och enbart stater ska få stå för kreditexpansionen, en del att vi ska ha en världsomfattande överstatlig myndighet som sköter det. Andra att stater och myndigheter absolut inte ska göra det utan det ska skötas av privata aktörer på en fri marknad. Samt så finns naturligtvis också de som har helt annorlunda förslag på hur pengar ska skapas.

Oavsett vad framtiden har i sitt sköte så vet jag, att vi ett flertal gånger genom historiens gång bytt sätt på vilket vi skapat och hantera pengar. Antagligen kommer vi byta sätt ett par gånger i framtiden också.

Likaledes vet jag att ekonomisk aktivitet alltid förekommit i människans historia, oavsett pengasystem. Man har jobbat, försökt få till ett överskott, sparat och handlat. Antagligen kommer vi fortsätta med det i framtiden också.

1 kommentar:

  1. Väldigt bra artikel. Den var informativ och enkel att förstå. Det är förbluffande hur enkelt pengar skapas och hur det skulle vara flera gånger bättre med ett skuldfritt system.

    Högst troligt kommer vi se det skuldfria systemet ta över dagens skuldbaserade system. En blandning av Väst och Öst som är bättre än de båda.

    Den utvecklingen vi haft hitills är ingenting med den vi får med ett skuldfritt system som gynnar alla medborgare!

    Tack igen för en bra artikel.

    SvaraRadera