onsdag 22 september 2021

Im Aktienmarkt nichts Neues

Runt den 20:e de senaste månaderna har det varit lite stök. Ser att det skrivs om diverse orsaker. Nu senast om ett kinesiskt fastighetsbolag, men det ter sig som att volaliteten har mer att göra med tekniska orsaker än fundamentala. Alltid lite olika utveckling i olika sektorer men kikar man på OMXS30 så gick den från senaste toppnoteringen i Augusti ned ca 6 % nu i September. Det mest troliga, men man vet aldrig, är att börsen taktar vidare uppåt lite nu igen. Kanske ser vi lite mer volalitet i slutet av oktober.

På söndag är det val i Tyskland. Vi får se hur siffrorna kommer in där och vilken sorts koalitions-regering man kommer enas om. Utfallet där bestämmer ju delvis färdriktningen i Europa. Både ett Alternativ för Tyskland samt De gröna har varit på uppmarsch ett tag i Tyskland. Alternativ för Tyskland vill ingen samarbeta med så De gröna är troligen koalitionspartner oavsett om det blir höger eller vänster-inriktning. Kärnkraften ska ju bort 2022 i Tyskland, kolkraft likaså lite längre fram (2030 enligt De gröna). Samtidigt har priset på energi skjutit i höjden i Europa. Naturgasen har nästan tredubblats och elpriset dubblats på något år om jag minns rätt. Ett tag hade Sverige en elmarknad som många andra länder avundades, men numera sitter vi ihop mer än någonsin med Europeisk el-marknad. Så det är blir väl bara till att följa John där och glatt betala högre priser. Därtill ska det ju vara en hel del skatter som extra lök på laxen.

Annars så är det ju i väntans tider. Det är Q3-rapporterna som det väntas på. Därav att det blir lite utsvängningar i inläggen. Färdplan för portföljen är fortsatt samma. Då inget fundamentalt direkt har hänt så har heller inte mycket hänt i portföljen. Har, vad ungdomarna kallar, dipp-köpt lite när men det är så på marginalen så det ter sig väl mer som underhållningspengar. Det ser ju ut som ekonomi och börs ska takta på så…

Inga nya innehav. Inga nya större ändringar. Im Aktienmarkt nichts Neues.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar