lördag 25 september 2021

Alibaba och Kinas Kulturrevolution 2.0

Alibabas aktiekurs fortsätter sin nedfärd. Pressen från regimen fortsätter. Nu senast att de stora giganterna måste skära ned på sina mediehus. Förmodligen kommer dessa år gå till historien som Kulturrevolutionen 2.0. Regimen har tydligt i sikte att stärka kontroll och transformera diverse kulturyttringar i mindre, för dem, skadlig riktning.

Kulturrevolutionen 1.0 iscensattes av Mao Zedong. Efter Kinas brytning med Sovjetunion så fanns behovet från Mao att stärka sin maktposition och rensa bland s.k. ”kontrarevolutionära element”. Kulturrevolutionen 1.0 varade från 1966 till 1976 och ledde till att många förlorade livet.

Idag är grundorsakerna fortfarande de samma, kontroll, men metoderna annorlunda. I alla fall är det så jag tolkar alla utspel.

Alibaba annonserade nyligen försäljning av sin andel i ett mediehus. Helt i linje med vad regimen önskar att de ska göra.  Det råder ingen tvekan om att det är Xi Jinping som verkar vinna på alla fronter här. I alla fall än så länge. Frågan är vad slutmålet är och när man är nöjd.

 


 

Caset och riskerna i Alibaba är fortfarande detsamma som då jag först fattade intresse för det.

”Fast man växt starkt under 20 år så tror jag nästa decennium kan bjuda på ytterligare god tillväxt. Den stora risken är enligt mig politisk.”

Det finns dock en risk att man vill få bort utländskt ägande helt. Då riskeras hela att kakan förloras. Vi får se. Jag brukar utvärdera turn-around-liknande case som tidigast efter 2-3 år. Alibaba är en speciellt turn-around-case. Det bygger med allt mer tydlighet vare sig på konjunktur eller bolagsspecifika faktorer utan på att det ska ske en politisk turn-around. Detta är det första dylika fall jag haft i portföljen.

Ska bli fortsatt intressant att följa.

Några tankar om Kina, Alibaba eller kulturrevolutioner?

2 kommentarer:

 1. Intressant att du tar politisk risk. Dvs en helt oförutsägbar risk, speciellt som västerlänning. Eller vilken edge anser du dig ha i detta? Och varför stötta en sådan regim och dess land? Företag och regim är ju ett där.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns nog ingen edge eller informationsövertag. Turn around positioner bygger ju ofta på contrarian-investing strategier d.v.s. att marknaden överreagerar i det korta perspektivet.

   Radera