fredag 18 september 2020

Tidigt morgonkaffe och morgonreflektioner

Tidigt morgonkaffe idag.Får se om mer hinns med under dagen då. På börsfronten inte jättemycket nytt. Ändock har jag justerat lite på techfronten. Ubisoft fick stryka på foten. Förenklar portföljen lite. Istället ökat lite i Evolution Gaming. Kanske även blir lite mer Alphabet dagarna framöver.  Har inget emot Ubisoft, men måste börja förenkla portföljen något.

Fastighetsaktier verkar ha vaknat till kursmässigt under veckan. Konstigt det där va? Att alla plötsligt får för sig att det är bra att köpa dem just nu? I alla sorters fastighetsbolag? Som jag skrivit förut. Flöden påverkar. Det är naturligtvis inte så att fastighetsbolagen tryckte på en knapp i veckan samtidigt som gjorde att de började tjäna mer pengar än förra veckan. Faktum är att de tjänar i princip lika mycket nu som förrut och förvänta göra så fortsättningsvis med. Ungefär lika stabila som banker faktiskt, men de är inte lika ansatta som bankerna från politker och av populistiska strömningar.

I min s.k. experimentella investmentbolagsportfölj har det gjorts kvartalsjustering. De görs med tre månaders mellanrum. Konceptet går att följa bitvis via mitt sporadiskt utskickade e-brev. Har ju även gjort en konglomeratportfölj som utvärderas löpande. Konglomerat är ju inte så olika investmentbolagen. Finns många bra investmentbolag som konglomerat. De första åren jämförde jag mig med vårt vanligaste index, men investmentbolagen går ju som grupp mycket bättre. Även om det finns enksilda surdegar bland dem.

Nu väntar bara på att någon ska ringa och erbjuda mig ett förvaltarjobb och att jag då får i uppgift att fyra gånger per år logga in på en fondägd depå och där köpa investmentbolag i en förutbestämd takt och strategi. Har ju visat sig att denna otroligt lata-strategi ändå slår index över tid. Tråkigt? Ja ,men väldigt, väldigt effektivt.

Appropå flöden så flödar inte oljan inte lika ymnigt längre. Det märks på Exxon. Som av en händelse också Exxon-aktien åkt ur några index. I ETF och index-handelns förlovade värld så märks även det på aktiekursen. I nuläget är ju Exxon-innehavet en av många positioner som togs under corona-kraschen så dess enskilda påverkan på portföljen är knappt märkbar. Utvecklingen gör det dock lockande att gräva djupare här och kanske öka på dessa nivåer. Med sådan motvind så får man dock räkna med ett längre tidsperspektiv om man ska ge sig på motvallsinvesteringar som denna.  

Bolagsanalyser har det inte blivit så många nya av på sista tiden. Faktum är att i denna kraftiga börshaus med pengar som pumpas in och alla är otroligt positiva till utsikterna på börsen och hur lätt det är att tjäna pengar så är det som tuffast med bra analyser. I princip skulle man som skribent kunna skriva om 5 random tillväxtsbolag och chanserna skulle vara goda att i alla fall 4 av 5 kommer gå bra de närmsta kvartalen. Voila! Så är man ett geni.

Mjae. Jag köper inte riktigt det.Jag har sett för många upp och ner för det. Som jag brukar säga. Det är inte pengarna i början du tjänar som gör den stora skillnaden på din portfölj.  Det är uthålligheten i strategin över tid som gör den stora skillnaden. Jag bara nämner det så får man göra vad man vill med de reflektionerna. De kommer ifrån att jag har märkt att det finns fler aktiegenier i min bekantskapskrets än någonsin tidigare. Samtidigt har de precis börjat sin aktiespararkarriär.

Hoppas du får en trevlig fredag!

7 kommentarer:

 1. Jo, nog känns det lite granna 99 på sina håll. Priset man betalar spelar tydligen ingen roll nu heller, det är nya tider?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Mmmm sektorvis känns det lite så. ESG är jag konfunderad kring. Där verkar pris inte ha någon betydelse. Det bara flödar in pengar ändå som ska in i ett till synes relativt fåtal bolag som fått "stämpeln". Tack för kommentar.

  SvaraRadera
 3. Jag kommenterade tidigare kring fastighetsbolagen och vill konstatera att du fått helt rätt gällande flöden! Nu har det strömmat in pengar och fastighetsbolagen har uppvärderats. Vad jag själv upplever som svårt med vad du benämnde som "motvallsinvestering" är att om värderingen redan är hög på intjäningen (som i hufvudstaden) och det är flöden som ska vara bärande, när hoppar man av tåget? För jag antar att tanken inte är att vara långsiktig. Jag tycker det för tankarna till "greater fool"?

  Vänlig hälsning
  N. Schneider

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar. Sälj är ju svårare än köp. Du har rätt. Det påminner lite om greater fool. Även om jag kanske skulle benämna det att man drar nytta av Mr Markets rädsla vid köptillfället och dess belåtenhet vid säljtillfället (i båda fallen så görs ju affärer på sätt och vis med en greater fool). Man kan också jämföra det med ett gummisnöre. Spänt åt olika håll i olika faser. Köp när det är spänt nedåt. Sälj när det kommit upp i jämvikt eller över. Är man TA-intresserad finns ju instrument som RSI och Bollingerband m.m. att kika på. Är man mer fundamentalt intresserad kanske man "räknat ut" ett värde som riktmärke. Vill minnas någon gammal värdeinvesterare har ca 50 % vinst som riktmärke alternativt 2-3 års innehavstid. Finns ju inget rätt svar hur man bedömer detta. Generellt så försöker jag väl sälja först när jag upplever det som dyrt och då om det finns något bättre att investera i. Dock i tider som denna då många olika köp blivit av så får en del stryka på foten kanske lite fortare än om jag hade gjort färre köp eftersom det blir för mycket att ha koll på. Ubisoft blev ju tex ett väldigt kort gummisnöres-inhopp. Tycker inte fastighetsaktier som grupp är dyra än.

   Radera
 4. Det hade varit intressant att läsa mer om dina tankar kring portföljallokering. Såklart alltid roligt att läsa om specifika innehav men även hur du tänker kring sammansättningen av din portfölj!

  Vänlig hälsning
  N. Schneider

  SvaraRadera
 5. Kan du berätta mer, vad innebär kvartalsjusteringarna i investmentbolagsportföljen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oskar - Prenumerar du på e-breven så brukar jag skriva om den där. I korthet så tillskjuts pengar en gång i kvartalet och då jag strävar efter ungefär lika viktning av innehaven där så köps det mer i det som väger minst vid köptillfället och vice versa.

   Radera