fredag 12 augusti 2016

Checklista - Råvarurisk

Nu har turen kommit till den femte punkten i den enkla checklista på 12 punkter jag använder mig av.

 

Det handlar om råvarurisk.

Priset på en råvara kan variera starkt. Lite likt valutor och räntor, men med den skillnaden att man kan få riktiga "ketchupeffekter". Även en liten förändring i utbud och efterfrågan kan få väldigt stora konsekvenser på prissättningen.

Detta gör att jag är extra försiktig med bolag som vars intjänings- och vinstförmåga är starkt beroende av en eller annan råvara.

Prisrörelser i råvaror är en komponent som är jättesvår att förutspå. Många experter försöker men dagens sanningar förvandlas ofta till gårdagens vanföreställningar.

Olja, spannmål, silver o.s.v. har kanske många åsikter om, men att över tid kunna förutspå  hur det kommer svänga är en annan femma.

Det finns många exempel på bolag och branscher som "täljer guld" under ett flertal år så länge omständigheterna är gynnsamma, men sedan kan en nedgång i pris få nästintill katastrofala konsekvenser för branschen. Oavsett om det är t.ex. djuphavsborrning eller stålindustri så är det lätt att luras till att tro att ett decennium av extremt goda år kommer följas av ännu fler decennium av goda år. När bilan dock faller, så faller den fort.

Läs hela inlägget här.


4 kommentarer:

 1. Mycket bra och viktig aspekt som investerare att ta hänsyn till! Förstår men inte kopplingen mellan råvarupriser och bolaget man äger (vi behöver ej gå in på frågan varför man då i första hand har köpt bolaget) finns bara en utväg; man säljer - i panik!

  /Sofokles

  SvaraRadera
 2. Spartacus,

  Inga nya inlägg här alltså... Har även noterat att denna blogg ibland inte finns tillgänglig; endast den på Trade Venue som man kan surfa in på...

  Tillfällig "hick-up" eller är denna på väg bort? De äldre inläggen på Trade Venue saknar dessutom kommentarer.

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra av dig Carolus! Det blev något fel ett tag där som orsakade "hick-up". Tanken var att vidarelänkning enbart skulle ske av inlägg som uppdateras frekvent. Till exempel bevakningslistan så jag bara behövde uppdatera den på en sida. Blev något fel där någon dag eller två innan det blev helt rätt med länkningen.

   Radera