lördag 2 januari 2016

Yara, Nolato, Beijer Alma och Assa Abloy

Yara tuffar fortsatt på i god takt. Som jag nämnt om och om igen så gynnas bolaget av bl.a. låga energipriser. Det har väl inte gått förbi någon varthän energipriserna vandrat.

Yara är finansiellt starkt (kassan motsvarar ca 31 nok/aktie) och skuldsättningen väldigt låg. Vinsten fick sig dessutom en extra skjuts p.g.a. försäljningen av GrowHowUK. Jag finner det sannolikt med en utdelningshöjning. Låt oss säga 15 nok? Möjligtvis kommer det annonseras något större förvärv. Vi får se vad ledningen har för planer under 2016.

Ett annat bolag som går som tåget är Nolato. Dess verksamhet har utvecklats otroligt bra de senaste åren. Vinsten TTM är på 17,33 kr/aktie. Kursen på 258 kr. Min gissning är att en utdelning på 9 kr/aktie kommer att ges. När vinsten kommer toppa vågar jag dock inte längre gissa även om jag länge trott att toppen varit nådd - tillika värderingen.

Nolatos omsättning motsvarar ca 178 kr/aktie. Aktien handlas över P/S 1 under goda år då marginalerna är goda och under P/S 1 under dåliga år då marginalerna kommer vara lägre. Men det är klart, det är det kanske ingen annan än jag som tror på nu.

Sedan har vi Beijer Alma. Denna industripärla. Vinsten TTM är 11,31 kr/aktie. Huruvida utdelningen kommer bibehållas på 8,50 eller höjas till 9 kr vågar jag inte gissa. Det kvittar lika för får jag chansen så är Beijer Alma ett av de innehav som är prioriterade för köp. Det här är ett bolag som inte gör mycket väsen för sig och inte får mycket uppmärksamhet men det gör inget. Det enda tråkiga är värderingen då kursen nu är på ca 220 kr och drygt på ATH. Man vill ju gärna köpa "billigt".

Assa Abloy är ett annat bolag som gått från klarhet till klarhet och med mål att växa ca 10% årligen.  Kursen just nu ca 178 kr och vinsten TTM 6,72 kr/aktie. Assa Abloy är visserligen sällan billigt, men någon måtta måste det väl ändå finnas. Ja den som lever får förhoppningsvis se rimligare värderingar framöver. Det vore välkommet.


Vad är din syn på Yara, Nolato, Beijer Alma och Assa Abloy? Några vågade gissningar på utdelningsnivån?


27 kommentarer:

 1. Beijer Alma under 200 säger jag inte nej till. Vågar inte gissa vad deras utdelning kommer bli :) skulle va glad för samma som senast. Det är ett fint bolag

  SvaraRadera
 2. There are only 2 reasons why Yara is above 300NOK:
  a) as USD has appreciated a lot and as Yara's products are priced in USD, they translate into more NOKs
  b) falling gas prices means lower costs

  I would say that when oil price stars to climb that means higher gas prices AND lower dollar, then Yaras share price starts to drop again. Therefore I'm not too interested in Yara at all.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Neither do I want to buy Yara atm. Sun hats is best bought when it rains. Umbrellas in sunny days.

   Radera
 3. f.d. Analysera Mera3 januari 2016 kl. 12:17

  Nolato är betydligt intressantare än B Alma. Assa är ett av världens främsta företag alla kategorier enligt mig. Håller dock med om att det är dyrt. Men det är det nya HM, dvs. att folk accepterar att det är dyrt. Jag har mellanstora innehav i Nolato och Assa.

  Har ägt B Alma tidigare men ser ingen anledning varför man skulle välja B Alma före Nolato och Assa. Det är för slö tillväxt enligt mig. Tillväxt har varit i fokus senaste åren. Därför storlistorna dåliga med mobilop,banker,råvaror,gamla industriföretag m.m. Behövs tillväxt kring 15 % om man ska vara nöjd. Folk har värderat upp alla snabbväxare i stort sett utom Nolato som fortfarande är riktigt prisvärd. Jag tror på stort förvärv inom med snart. Det har ju talats om det i över 1 år.

  Och så länge mobiltelefondivision går bra kan VD leta vidare till rätt förvärv uppenbarar sig och då har vi ännu stabilare bolag !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går riktigt bra för Nolato nu. Förhoppningsvis kommer det fortsätta så, men prislappen är inte sådan att jag känner jag vill öka. Det kommer dock säkert en sådan dag.

   Radera
 4. Nytt år nya insatser. Några tankar om de spektakulära avkastningar som uppnåtts på många håll bland ekonomibloggarna under 2015. Vi kan ta ett exempel från nutiden. Bernard Madoff förskingrade ett antal miljarder dollar av investerarnas pengar. Hur lyckades han med? Svar: Han förespeglade avkastningar på runt 10-12% över tid. Något som är näst intill omöjligt att uppnå för de flesta. Genidraget var att detta kunde många investerare tro på. Hade han sagt 20% hade det inte gått. Man tror som bekant på det man vill tro på.

  Någon tycker att 9% kanske inte är särskilt högt, och fullt realistiskt. Kanske det. Ungefär vad den amerikanska marknaden givet över tid. Kom dock ihåg att det talet kommer inte gratis. Här skall man vara beredd att uthärda nedgångar på trettio procent vissa år. Ett nedgångstal som gör att många värdeinvesterare har tappat byxorna långt tidigare, eller för den delen vätt ner byxorna som en ledande värdeinvesterare uttryckte det.

  Vill bara säga att du som uppnått kanske 7% bör känna dig nöjd. Glöm inte att på en effektiv marknad så brukar det vara risktagandet som avgör avkastningen. Man kan få en hög avkastning om köper någon net-net, eller wet-wet i Indonesien men då får man ta en skyhög risk. Det kommer inte finnas några gratisluncher att äta i år heller med andra ord.

  May the force be with you. Det är sådana tider nu.

  Lars

  SvaraRadera
 5. Assa Abloy är ett bolag som jag försökt köpa länge. Problemet är att det är svindlande dyrt . Ett p/e tal i stratosfären. En försvunnen direktavkastning. Jag kan betala dyrt för något unikt som Novo Nordisk, men detta avstår jag gärna ifrån.

  God Fortsättning

  Lars

  SvaraRadera
 6. Det var en mycket trevlig start på det nya börsåret idag. Köpte H&M idag. Senast jag gjorde det stod kursen runt 216 kr. De hade nog cirka 1000 butiker färre då. Det är några butiker det.

  Beijer Almas årastämma har jag misslyckats med att gå på tre år irad. Misslyckas jag i år igen kanske det är lika bra att sälja eländet.

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. BEIA = elände??? Köpte du på 220 kr då eller?

   Radera
  2. @Anonym

   Nej mitt GAV i Beijer Alma är betydligt lägre än så. Eländiga var att jag inte gått på deras årsstämmor de tre senaste åren trotts att jag har haft intentionen att göra det.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
 7. @J

  Det gjorde jag också. Tycker HM är attraktivt på nuvarande nivå.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 8. @Lars

  Jag tycker egentligen att det är lite väl dyrt runt 280-290. Kurser runt 260 hade jag varit mer bekväm med. Å andra sidan är jag glada över att jag har möjligheten att vara ägare i H&M.

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
 9. Hoppas att det fortsätter ner ett bra tag till, speciellt då H&M. Det kanske blir till att tulla lite på kontantinsatsen till hus vad det lider...

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Carolus

   Håller med dig. Jag sitter också och ruvar på en hög kontanter som är tänkta att stoppas in i en bostad. I värsta/bästa? fall blir det svårt att hålla fingrarna i styr.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  2. Utförslöpan för H&M fortsätter idag. Spännande!

   Ner ca 90 kronor per aktie sedan i våras. Kan P/E 20 ligga i korten?

   Carolus

   Radera
 10. Tittade lite tillbaka på vad som skrevs under 2015. Ägamintid hade en rubrik i maj som hette Inköp Vardia. Det är vid denna tid det rådde uppbrottsstämning i den ekonomiska bloggosfären. På järnvägsstationen är det fullt av värdeinvesterare som är på väg till Norge. Det skall handlas Vardia. Avanza och Nordnet nettoköper 70000 aktier. Bisarra budgivningar äger rum. Norrmännen begär 23 kronor per aktie. Svenskarna köper för 24 kronor. Någon i kommentatorsfältet undrar om det inte är konstigt? Här griper dock signaturen Tompamannen in:" Det gäller att inte stå kvar på perrongen, och se tåget gå". Alla skulle med. Halta, lytta gamla dödgrävare. Järnvägsvagnarna var så fulla med folk att det immade på fönsterrutorna. Värdeinvesterarna brukar raljera om massans beteende. En massa som värdeinvesteraren givetvis inte är en del av.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tompamannen kan vi inte räkna in i värdeinvesterarnas församling, åtminstone inte utifrån det han skrev hos Lundaluppen.

   Med vänlig hälsning

   Carolus

   Radera
 11. @Lars

  En målande beskrivning av stämningen! Man ska inte glömma att många hade missat ett tidigare norskt äventyr i samma bransch. Det äventyret fick mycket bättre utfall. Många som missat det tåget var säkerligen glada över att de fick en andra chans.

  Jag har haft en liten förhoppning om att nästa tåg skulle gå mot snabbmatsrestauranger, uteslutande hamburgehak. Men den trenden verkar inte riktigt vilja ta sig. Vem vet, det kanske kommer

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. @J Hamburgarbranschen kan vara nog så äventyrlig och bjuder på många risker för den som väljer fel på menyn...
   //Stavros

   Radera
 12. @J

  Helt rätt det förra tåget hade gått. Nu skulle alla med. Allt precis allt prat om Mr Market, och Massan eller för den delen Flocken var som bortblåst.

  Det fanns inget kvar än Girigheten och för den delen Dumheten.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 13. Hej.
  Aktier eller fonder i månadssparande 14000 sek varje månad? Just nu har jag både ocg. Fonderna är LF global index 40%. Seb europa småbolag 20%. Spiltan investement aktiefond 20%. Carnegie small micro cap 10%. Öhman sweden small 10%. Vad säger du om detta och skulle du vilja ändra något? Det är långtidsspar på 10-20 år. Vad säger du om lannebo vission och swedbank robur ny teknik? Vilka sparar du i månadsvis i procent?
  Mvh.jacke77.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, gör det ännu enklare för dig.

   70% LF Global Index
   15% Avanza Zero
   15% Spiltan Investmentbolag
   ger ca 30% Sverige, 40% USA(världens effektivaste marknad), 30% Europa och övriga världen

   Stor spridning till väldigt låg kostnad.

   Radera
  2. Jag vill inte ge specifika råd, men så brett sparande och så billigt som möjligt brukar vara det generella rådet samt att det är ett sparande du kan hålla på med (långsiktigt mentalt) i vått och torrt. Oavsett rubriker i media. Även i fondernas värld är man ju sin egen värsta fiende. :) Ofta vill man ju köpa de fonder som gått bra i närtid. Finns ju undersökningar på att vi människor är usla fond-pickers också. Vi tenderar stoppa mest pengar i fonderna när de är som dyrast och sedan säljer vi av dem när de är "billiga". Avanza Zero+Global kör jag i det egna långsiktiga sparandet utanför pensionssystemet. Jag har inga bransch-fonder. Följande engelskspråkiga forum kanske är av intresse för dig: https://www.bogleheads.org/forum/index.php

   Radera
 14. Beijer Alma var ett av mina första aktieköp (tidigare hade jag bara sparat i fonder). Köpte 500 aktier 2007. De ligger fortfarande kvar i portföljen. Idag ångrar jag att jag inte köpte fler för mitt GAV är 91:-.

  Max

  SvaraRadera
 15. @Spartacus

  Det är en väldigt tråkig utveckling i Walmart måste jag säga. Jag hade börjat köpa men hann bara nå 1/3 av önskat innehav. Förmodligen blir det inga fler köp för min del då jag har en lite lägre lägsta nivå än nuvarande. Den som lever får se.

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högsta nivå av vad jag är villig att betala ska det stå.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  2. Ja så kan det vara ibland när kursen stiger. Man kan ju inte bestämma vilket pris något erbjuds för, bara vilket pris man själv ska betala. Det finns ju dock andra glädjeämnen idag. :)

   Radera