lördag 9 januari 2016

Muddy Waters och Telia

Muddy Waters är fonden som tjänar pengar på att blanka. De försöker gräva fram oegentligheter, blankar och sedan går ut med vad de tycker är fel med bolaget de blankar.

Ett av de nuvarande objekten är telekomoperatören TeliaSonera. Det öppna brevet och analysen som Muddy Waters gått ut med finns här.

Det öppna brevet säger bl.a.

"To the Directos of TeliaSonera AB:

We are short the securities of TeliaSonera because we believe information that is being withheld from investors, along with the current board and managements (in)action will significantly impact the companys shares and credit profile."

 Samt

"Depending on how the bad the aforementioned issues become, we can see the stock selling for SEK 27 to 29."


Där i mellan radas anledningarna upp.

Förenklat så menar Muddy Waters på att Telias Euroasiska verksamhet är de facto värdelös. Då den står för ca 1/3 av bolagets intjäning så innebär ju det ju att 1/3 av bolagsvärdet bör försvinna.

Är det rimligt? Orimligt? Det får ju var och en ta ställning till. En del menar på att på samma sätt som en aktivivistinvestare som köpt färdigt vill prata upp en aktie, så vill en blankningsfond prata ned. 

Jag kan tycka det är rimligt att en fond som Muddy Waters främst letar blankningskandidater där det finns saker som kan finnas trovärdigt. Det måste finnas möjlighet att slå gnistor eller få till friktion för att få upp en eld. 

Tar man och tittar på Muddy Waters "track record" så är det kort, men de har bl.a. gjort sig kända för att hitta oegentligheter bland kinesiska småbolag som listades i USA  . Första, av mig veterligen caset för Muddy Waters, var Orient Paper 2010.

Orient Paper tillverkade papper i Hebie, men listades i New York (Ett tag var det jättepopulärt att lista kinesiska bolag utanför Kina och investerare sprang efter dem. För det vet ju alla att små kinesiska bolag som listas i utlandet hundratals mil från sin verksamhetsbas bara MÅSTE bli succeer...). Muddy Waters gick ut med en rapport om att vinsterna var överdrivna och tillgångarna var långt ifrån värda det som de bokfördes till. Aktierna värderade till 8 usd föll snart till 2 usd.

Fler kinesiska småbolag följde och man blankade dem med stor framgång.

Muddy Waters inriktar sig i sak på tre typer av blankningspositioner.

Företagsbedrägerier - då mycket med bolaget helt enkelt är bluff och båg.

Bokföringsbedrägerier - ett egentligt företag men där det finns poster i bokföringen som inte är rätt och riktigt. 

Fundamentala problem - ett fungerande företag men där det finns fundamentala problem som Mr Market ännu inte prisat in.

Muddy Waters har gjort riktigt bra i från sig då det handlat om de första två kategorierna, men inte när man kikar på den sista.

Muddy Waters tidiga historia handlade mycket om företags- och bokföringsbedrägerier. Fokus på mindre och mer obskyra bolag där man haft näsa för att leta fram oegentligheter. Jag gissar på att dess framgång dragit till sig kapital.Så pass mycket att man varit tvungen att hitta fler och större blankningskandidater därav att man under den senaste tiden försökt hitta fundamentala problem också.

Huruvida de kommer lyckas med att blanka även p.g.a. sådana anledningar återstår att se, men att göra fundamentala analyser är inte lätt. Vare sig om man letar efter det som ska gå upp eller efter det som ska gå ned. Oavsett, så måste var och en som vill direktäga aktier försöka göra sin egen analys och agera därefter.

5 kommentarer:

  1. Snyggt jobbat Muddy Waters. Utmärkt att en sådan aktör finns. Många tror att hedge fonder agerar likadant vilket dom inte gör. Under IT-bubblan kanske någon tror att det var ett gyllene tillfälle att blanka aktier, om man är en hedge fond förvaltare. Det skedde inte.

    Malkiel uttrycker det så "They were riding the bubble not attacking it". När det gäller Telia ser jag att många köper aktien i bloggosfären.Man skall ha klart för sig att lämna Eurasien kan bli en mycket utdragen process.

    Sedan måste man fråga sig vad utdelningen representerar? And in the mean time?

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle aldrig rekommendera Telia för någon. Baserat på utvecklingen de senaste fem åren. Det är väl inte direkt lågkonjunktur för dem då de inte är cykliska på det sättet ändå ser man pressad lönsamhet, sjunkande eget kapital, en utdelning som i princip stått stilla i ett bolag som egentligen inte, så vitt jag kan se, har några bra naturliga tillväxtsmöjligheter annat än behöva betala för förvärv. Dessutom vet man inte vad som väntar i Euroasien. Där man trots allt har 2 av 3 av sina mobiltelefonskunder. Nu har jag ändå köpt en liten post. Sån är jag...

      Radera
  2. Muddy Waters affärsmodell måste vara dömd att misslyckas. I takt med att fonden blir större får man svårare och svårare att hitta bolag som är värda att blanka rent storleksmässigt.

    Känns även rätt genomskinligt att skriva en riktkurs i ett öppet brev till ledningen.

    SvaraRadera
  3. @Aktieingenjören

    Alla fonder som agerar framgångsrikt drar till sig kapital. Peter Lynch och hans Magellan Fund nådde sina framgångar när fonden var liten. Sedan blev fonden så stor att den blev marknaden.

    Lynch medgav när han lämnade Magellan att de flesta investerare mår bättre ekonomiskt i en indexfond. Vilket knappast är en nyhet för någon påläst person.

    Hade kunnat tänka mig en investering i Muddy Waters. Det tråkiga är ju att precis som i fallet Magellan kan man inte köpa det historiska resultatet.

    Ha det bäst

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skillnaden mellan Muddy Waters och andra fonder är att de är mer storleksberoende. Krascher i småbolag händer med jämna mellanrum medan Enron-kriser är långt mer ovanliga.

      Gällande Lynch har jag ingen koll på hans avkastning men du har säkert rätt om att det gick sämre på slutet. Men jag misstänker att citatet snarare handlar om en feltolkning av hans investeringsmetodik och att det inte bara handlar om att gå in och köpa aktier man gillar (jfr t.ex. http://www.cbsnews.com/news/lessons-from-a-great-fund-managers-record/)

      Radera