fredag 22 januari 2016

Har du en strategi för björnmarknader?

Priset på många börsnoterade andelstillgångar har gått ned. Vilket betyder att fler och fler tillgångar handlas i nivå med vad som kan anses rimligt i relation till vad jag bedömer dem vara värda.

Det är en angenäm känsla. Mycket mer angenäm än när nio av tio saker kan anses för dyra.

Samtidigt har ju "fallet" inte varit jättestort. 20%-ig nedgång från toppnivåer är inte något katastrof-scenario. Långt där i från. Jag vet heller inte om ett sådant scenario kommer komma och jag ägnar inte för mycket tid åt att "förbereda" portföljen för det heller. Istället har jag köpt aktier nu när många handlas på rimlig nivå.

Det är givet att ju billigare du köper en tillgång desto bättre köp är det, allt annat lika. Jag ägnar mig dock inte åt att försöka pricka botten utan mina köp initieras  tidigare. Jag ägnar mig inte åt att sälja för jag "tror" att det ska gå att köpa billigare sedan utan försäljningar sker i så fall på andra grunder.

Det är möjligt att det finns några som tycker en s.k. björnmarknad är obehaglig, men då har de troligen pytsat in mycket pengar då det varit som dyrast under 2014-2015 eller kanske intresserat sig för aktier ganska nyligen. Kanske både och. Jag föreställer mig att man kanske även är yngre och då är det väl bra att man får erfarenhet av då det går nedåt. Det hör till. Det är lika naturligt att allt går nedåt som att allt går uppåt. Ibland regnar det, ibland är det solsken det är bara svårt att på förhand säga när vad exakt infaller. Du kan inte bestämma tidpunkten. Du kan bara bestämma över ditt eget agerande när det inträffar.

Min strategi är enkel till sin natur och innefattar ingen egentlig strategi för björnmarknader. Strategin är densamma oavsett marknadsläge.

- Jag är nettoköpare av aktier. Ibland köper jag mer ibland mindre.

- Köpen baseras på vad jag tycker jag får för pengarna. Inte vilket håll marknaden går. Ofta är det så jag får mer för pengarna när marknaden går ned.

- Jag försöker undvika de dåliga eller mest svårbedömda bolagen. Det är en jättesvår bedömningsfråga men för att kompensera för att jag eventuellt köper mediokra bolag så köper jag för mindre summor i dem som kanske har en varningsflagg (om jag ens köper).

- Jag köper för mer i de bra bolagen om/när tillfälle ges.

- Jag försöker köpa för en mindre summa om bolaget värderas i övre intervallet av vad jag anser rimligt, mer om under det.

- Jag köper inte i all oändlighet utan nöjer mig med en viss storlek på ett innehav oavsett pris för att minimera negativa effekter av potentiella värdefällor.

- Jag får därmed  en ganska diversifierad portfölj där några (de som får störst betydelse för portföljen) kan anses vara bra "eviga" innehav och andra innehav som kan tänkas säljas vid tillfälle.

Har du en strategi för just björnmarknader?


17 kommentarer:

  1. Tror det är viktigt att inte sluta köpa i nedgång, då innehaven i övrigt visar röda siffror. Håller med om att försöka se vad man får för pengarna man investerar (avkastning) före värdet på aktierna.

    SvaraRadera
  2. Sund strategi. Jag gör det samma, försöker köpa var och varannan månad för mitt månadsspar + utdelningar.

    När priserna upplevs attraktiva kan jag göra större köp vilket ofta resulterar i att jag köper som mest i början av en nedgång.

    SvaraRadera
  3. Jag månadsköper aktier i samband med sparandet.

    Jag justerar pris/värde , Grahams kvalitativa kriterier och uppdaterar portföljandel innan inköp. Köper det bolag högst upp i listan där alla kriterier lyser grönt :)

    SvaraRadera
  4. Jag gillar lathunden han beskriver i denna gamla goding
    http://finansmarknad.blogspot.se/2008/10/en-sker-investeringsmodell.html

    Det skiljer från person till person vilket som är bäst att göra men det är aldrig fel se vad andra gör kanske hitta biter till sin egen metod.

    SvaraRadera
  5. Jag har väl i grunden en liknande strategi som du har.

    Själv är jag alltid fullinvesterad oavsett börshumör.
    För varje 5 procent börsen faller så belånar jag vår depå med 100 000 kronor.

    Visst är det trist att se att man kunde ha köpt billigare när börsen fortsätter söderut men och andra sidan är jag rätt medveten om att jag sällan träffar några bottnar.

    Vid ett 50-procentigt börsras så kommer jag ha 1 miljon i belåning och mer än så är jag inte villig att belåna mig.
    Tillskillnad mot tidigare år så kommer jag vara mindre angelägen att reglera belåningen. Så länge låneräntan håller sig under 2,5-3 procent så prioriterar jag nya investeringar framför amorteringar.

    Mvh//Cm

    SvaraRadera
  6. Månads sparar 600 kr varje månad i 2st spp fonder oavsett hur börsen går. När börsen stod högt förra året la jag mitt sparande på lite renovering och buffert. Nu köper jag from dec och hela året om börsen håller sig på dessa nivåer eller lägre. Kommer kännas tungt när mitt kapital försvinner i en nedgång men förhoppningsvis kommer bättre tider så småningom och avkastning med det. Mvh

    SvaraRadera
  7. Jag har sedan tidigare ganska mycket på bankkonto, så jag känner inte att jag behöver minska exponeringen mot börsen totalt sett. Inte heller vill jag öka mitt börssparande just nu när börsen eventuellt står inför en större nedgång.

    Blir börsfallet större utan att bolagens vinster påverkas alltför mycket så kommer jag att öka börssparandet.

    Men nu risksprider jag en del. Jag sålde t ex en del Lifco och ökade i Indutrade. Jag sålde hälften av mina Troax och köpte Beijer Alma. Normalt är det inte ofta jag säljer aktier annars, brukar köpa och ligga kvar för att räkna hem ökande utdelningar.

    SvaraRadera
  8. Jag föredrar att handla i nedgång. Eftersom jag gör många små köp så är det mentalt lättare att "fylla på" en aktie när den är billigare vid nästa tillfälle än tvärt om.

    SvaraRadera
  9. @Lars

    Jag föredrar att handla i uppgång. Eftersom jag gör få stora köp så är det mentalt lättare att "fylla på" en aktie när den är dyrare vid nästa tillfälle än tvärt om.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  10. Jag förtsätter ocksâ att handla som den nettoköpare jag är. Jag antar att när jag slutar vara nettoköpare sâ kommer nog generellt min investeringsstrategi att vara annorlunda eftersom

    a) det kommer att röra sig om mycket mer pengar än idag och
    b) man har dâ ocksâ varit med ett tag och sett en del saker.

    men fram tills dess kommer jag bara att köpa pâ.

    SvaraRadera
  11. @lars

    ha ha, ja men du är väl utstoppad sedan länge ;)

    //Anders

    SvaraRadera
  12. @Anders

    ha ha, ja men Anders. Jag gav dig en hemuppgift som du har haft en vecka på dig att fundera på. Vad tror du kommer att hända med PM och deras vinster, och kursutveckling om dollarn når dessa nivåer som gällde då? Skrevs här på bloggen den 13 januari. Att investera pengar är faktiskt inte bara ha ha. I am waiting!

    Ha det bra!

    Lars

    SvaraRadera
  13. @lars

    Dom kommer explodera Lars. Följer bolaget som en hök, lovar dig - mitt största innehav.

    Inget bolag har trimmat kostnderna som PM sista tiden (dom hade kniven mot strupen tidigt så att säga) och man ska aldrig underskatta pricing power (dom flesta gör det i alla fall)

    Missförstå mig inte, jag älskar PM men jag är orolig att dollarn går åt fel håll. Time will tell, långsiktigt jämnar det nog ut sig och PM kommer vara en utdelningshöjare säkert 50 år framåt oavsett allas kritiska synpunkter kring affärsmodell. Trevlig helg, familjen har somnat och nu ska jag öppna finvinet. /Anders

    SvaraRadera
  14. Nej, jag har ingen särskild strategi för björnmarknader utan det är samma strategi som i tjurmarknader eller sicksackmarknader eller vilken marknad det än är.

    Varför?

    Den stora orsaken är att man slipper tajming. Man slipper alltså svara på frågan "när är det björnmarknad?". Det är uppenbart i efterhand att det var björnmarknad från och med våren 2000 eller kanske till och med från och med från och med april 2015 men när man väl är i maj 2015, juni 2015 eller november 2015 är det svårt att veta. Risken är stor att man gör en felbedömning och tror att trenden pekar uppåt på lång sikt men nedåt på kort, eller vice versa fast det i själva verket är tvärt om. Det är vanskligt att satsa alla kort på att det är björnmarknad om det bara visade sig vara ett hack i kurvan på tjurmarknaden.

    Så nej, jag har ingen annan strategi i björnmarknad än i tjurmarknad eftersom jag inte med säkerhet kan säga när det är den ena eller den andra typen av marknad.

    SvaraRadera
  15. @Kenny

    Här var vi helt överens. Har inte den blekaste aning om det är en björnmarknad. Det kanske i grunden är en tjurmarknad. Betyder inte ett dugg för hur jag agerar.

    Ha det

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Lars
      Vi är nog överens oftare än vad vi båda vill ge sken av.

      Jag brukar tjata om att man ska försöka identifiera var man har en fördel mot marknaden. När det gäller tajming, att köpa och sälja för att börsen rör sig upp eller ner för tillfället, tror jag att det är oerhört svårt att ha någon fördel mot marknaden. Vad är det man ser som alla andra inte ser?

      Nästan alla har en åsikt om vart börsen är på väg och agerar därefter. Det blir lätt så att känslorna är det som styr. Man tänker snabbt istället för långsamt. Börsen ner 4 %, bäst att sälja! Börsen upp 4 % nästa dag, köp tillbaks för att inte missa tåget! Det blir fel och för att rätta till felet gör man fel igen och därtill finns courtageboven. Samtidigt har alla aktörer där ute som banker, nätbanker, fondförvaltare, säljsideanalytiker osv. incitament att hålla transaktionsnivån så hög som möjligt och då kommer råden om hur man ska agera för att "rädda portföljen" som ett brev på posten.

      Själv håller jag på och bränner av mina sista korvören på lite trevliga aktier som har sjunkit i pris samtidigt som det förhoppningsvis går att avvara ytterligare några pesetas från det månatliga kassaflödet som dimper in i veckan.

      Radera
  16. Jag köper säljoptioner med en löptid på 9 månader motsvarande ca 20-30% av portföljens värde vilka jag rullar vidare när 3 månader återstår till förfall. Har börsen gått ner vid rullningen kan jag "ta ut" lite pengar ur optionerna och köpa aktier för dem, vilka förhoppningsvis följer med i en uppgång. Priset för optionerna på ett år får ej överstiga 3,5% av portföljens värde.
    Nu har jag lyckats få ner transaktionsavgifterna ganska rejält genom att flytta derivaten till Degiro så nu känns det som det kanske kan gå vägen - men är inte helt säker på att det är en vinnande strategi. Kostnaden för optioner som förfaller utan värde i en uppgång kan mycket väl äta upp en så stor del av avkastningen att det inte är värt det - men jag är beredd att pröva det något år till. Hittils har det gett avkastning (beroende på börsutvecklingen sen jag började) men hade kunnat ge ännu mer om jag inte hade behövt betala hutlösa courtage och dessutom inte blivit girig och sålt av optioner för tidigt.

    SvaraRadera