lördag 7 november 2015

Svensk börshöst över för denna gången?

Det verkar tyvärr som den svenska börshösten är över för denna gången. Även om osvuret alltid är bäst.

Det kom ju som tur var lite tillfällen denna hösten att ta en del från räntespar för att öka i en del aktier. Jag lider tyvärr lite av när kurser stiger för mycket, för fort, och jag upplever att det inte finns något direkt vettigt att köpa. Då dras man gärna till lite mer mediokra bolag och försöker hitta bra köp där.

När det blir lite mer allmän turbulens på börsen så är det mycket, mycket lättare att prioritera. 

Sedan ska man väl komma ihåg också att om man är ute efter att göra pengar på köp och sälj så är inköps- och försäljningspriser avgörande. Om man är ute efter att göra pengar på att vara långsiktig så är kvaliten på bolaget och dess framtida affärsutveckling avgörande. Men man är ju inte mer än människa, man vill ju gärna få både och...

Jag har inte gjort några nya djupare insikter. Vare sig i stort eller smått så några djupare inlägg har det av förklarliga skäl inte blivit på ett tag. Däremot så följer jag med i rapporter, ströläser lite här och där och låter vardagslunken med allt vad det innebär lunka på.

Jag noterar att räntehöjningen kanske slutligen är på gång i USA. Inte för att det spelar jättestor roll. Jag försöker undvika placeringar som är lite extra känsliga för ränteläget, eller i alla försöker vara lite extra skeptisk.

Jag är lite besviken på Aktiesparar-träffar på senaste tiden. Det har varit oerhört många träffar som handlat om nynoterade bolag med någon spännande affärside. Inte mina favoriter, men å andra sidan verkar ju medlemsantalet öka nu igen för intresseorganisationen. Störst utbyte får jag nog faktiskt av att läsa några väl välda bloggares tankar. Det är en oerhörd skatt som finns här ute i bloggosfären, men man måste bara komma ihåg att också hålla en sund distans till allt som skrivs. Att läsa om hur andra tänker och agerar är en genväg till att få del av fler erfarenheter men det kan aldrig ersätta de egna eller ta bort att man själv behöver reflektera över sin egen strategi, mål och förutsättningar.

Tillbaka till specifika aktier då. Var finner jag i nuläget mest "värde"? Jo på andra sidan det blå havet. Tyvärr "spökar" valutan något för mig. Jag upplever usd som dyr även om jag inte rimligtvis kan veta hur valutorna kommer röra sig framöver. Sedan ska man väl inte heller sticka under stol med att en del av kurserna/bolagens intjäning där är pressade just p.g.a. en "dyr" dollar. Om dollarn blir billigare, stiger troligtvis intjäningen tillika kurserna så det blir ju på så sätt ett nollsummespel. Det man vinner på ena sättet förlorar man på andra.

Hur som helst. För den som är intresserad, så var Wal-mart det bolag jag senast ökade i på den amerikanska börsen. Att vinsten skulle pressas har ju varit känt sedan innan

Hur har din höst varit?

22 kommentarer:

  1. Ligger 1 % över index. Plockade in SKF (på 141) och Skanska (på 150) i samband med vinstvarningarna för ett par veckor sedan. Ökat i SHB. I övrigt består portföljen av Beijer Alma, Castellum, H&M, Handelsbanken, Holmen, Hufvudstaden, Industrivärden och Investor. Har inte orkat fundera på vad jag skall köpa för utdelningarna nästa år.

    Max

    SvaraRadera
  2. Precis... Har lite svårt att förstå alla som blev överaskade av lägre vinst o prognos. Vad hade inte kommunicerats? Marknaden känns som en labil knarkare för tillfället. Nyheten var förstås de kommande stora återköpen. Den nyheten handlar jag på. Over and out /Anders

    SvaraRadera
  3. Jag har aldrig varit på en aktiespararträff. Däremot tycker jag att det märks även i bloggkollektivet hur marknadens rörelser påverkar. Under sommaren tyckte jag att det var sjukt svårt att hitta bolag värda att titta närmare på då småbolag värderades efter potential snarare än lönsamhet. Men även om börsen har gått upp under de senaste veckorna tycker jag att börsen har blivit "roligare" efter de tidigare börsnedgångarna då inte alla bolag har dragits med i uppgången.

    SvaraRadera
  4. Själv går jag aldrig på Aktiespararträffar. Är allergisk mot nyintroducerade bolag, och allra helst om det ligger någon spännande affärsidé och kokar i botten på kastrullen. Det brukar garantera att förlusterna maximeras.

    Efter framgångarna med Coca-Cola och Philip Morris har jag köpt General Mills. Jag har fått upp ögonen för dessa konsumentföretag. Handlas på världens effektivaste aktiemarknad man får vad man betalar för. Spartacus skrev om General Mills här på bloggen en aktie kostade då 46 dollar idag 56 dollar. Lugnt och säkert flyttar man fram positionerna. Under tiden håller man modet uppe hos aktieägarna med stigande utdelningar.

    Det sägs att när en amerikansk pensionär flyttar till Florida köper han denna typ av aktier. Jag är övertygad om att Coca-Cola och Old El Paso och Youplait kommer att finnas i de amerikanska köken många år framåt. Har man ett visst mått av tålamod tror jag att det är svårt att förlora några substantiella belopp på dessa investeringar. Har jag fel?

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det tror jag inte du har. Bara du låter bli ofoget att sälja; där har du lite att arbeta med... ;-)

      Nu behövs endast lite majsflingor till yoghurten... Får man fresta med lite K?

      (Äger ej K själv)

      Mvh

      Carolus

      Radera
    2. @ Carolus

      Hur duktig investerare du än kommer att bli så kan jag lova dig en sak. Du kommer att få arbeta med detta "att sälja för tidigt" till den dag du dör. Jag tror jag kan lova dig det. Ju större vinsten blir i en position ju svårare blir det att behålla den. Jag arbetar konstant med detta. Se på Svolders utveckling aktien bara stiger. Jag får svårare och svårare att behålla den. Hur gör jag om vi får en premiumvärdering på bolaget??
      Vi pratar om ett investmentbolag.

      Ha det bäst

      Lars

      Radera
  5. Ökat i Betsson på 129:- och i HM på 295,5:- och nytt innehav i MTG på 205:- och WalMart på 496:-

    Frågan är om det vänder ner snart eller om vi går mot nya höjder, känns som att det kan gå hur som helst?

    SvaraRadera
  6. @Lars

    På aktiemarknaden kan det alltid gå hur som helst. Det mest meningslösa man kan göra som placerare är att fundera på om marknaden skall gå upp eller ner. Det finns inga svar på sådana frågeställningar.

    Funderingar kring detta har utvecklat eget språk av stupiditeter. Det vanligast är när ett aktieproffs får frågan om vad han tror om börsen just nu brukar det heta något i stil med "att marknaden är mycket svår bedömd nu" eller " att de amerikanska jobbsiffrorna skapar oro för en räntehöjning" eller något annat trams.

    Ha det bäst

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Lars

      Har Lars börjat besvara sina egna kommentarer? Eller är det dags för "Larsarna" att benämna sig med Lars 1, 2 och 3 ?

      Personligen har jag inte gjort några inköp alls senaste tiden. Funderar på att titta lite närmre på Walmart men har inte haft någon tid till det..

      med vänlig hälsning J

      Radera
    2. @J

      En god läsare, och för den delen bloggare känner sina löss på gången. Någon uppdelning av Larsarna tror jag inte behövs. Det är ju vad som skrivs som har någon betydelse.

      Själv tycker jag Walmart är ett skräp bolag. Skulle aldrig satsa en krona där. Fast det är ju billigt, om inte annat.

      Ha det bäst

      Lars

      Radera
    3. @Lars
      Det verkar som om jag inte är en tillräckligt god läsare. I ärlighetens namn så anser jag att båda kommentarerna från signaturen Lars skulle kunna vara skrivna av den Lars jag bekantat mig med under åren.

      Smaken är som baken när det gäller allokering av kapital.

      med vänlig hälsning

      J

      Radera
    4. @Lars

      Oj, först nu såg jag att det stod "Lars7 november 2015 04:49". Nu förstod jag att det var den kommentaren som du besvarade. Jag trodde först att du hade besvarat din egen kommentar. Ber om ursäkt. Det verkar som om jag är en god läsare, men en något disträ sådan..

      med vänlig hälsning

      J

      Radera
    5. @J

      Minns dig från Lundaluppstiden. Du är en god läsare, och en god skrivare. Vore kul om du skrev något om Walmart om det går så långt att du investerar i aktien.

      Ha det bäst

      Lars

      Radera
  7. Jag känner mig inte tillfreds med höstens utveckling av den enkla anledningen att jag inte förstår vad det är som händer och jag ogillar osäkerhet. Jag har förväntat mig en kyligare höst, eller kanske rentav en kall vinter. Jag hoppas jag har fel, men har valt att stuva om lite och ta ner risken ännu en aning.

    Det har funnits en del hyggliga köplägen men jag har inte kunnat utnyttja dessa då den delen av portföljen är full.

    Har tittat runt bland en del bloggar, och tycker generellt sett att det även verkar finnas en osäkerhet/spretighet även bland dessa och jag tycker att de speglar min känsla, eller om det kanske är så att jag tolkar det jag ser utifrån min känsla?

    Det kommer förhoppningsvis att bli en lärorik höst/vinter oavsett hur börsen utvecklar sig.
    //Stavros

    SvaraRadera
  8. Jag har också köpt en del amerikanskt i höst: Apple och IBM. Jag har dessutom utökat mitt innehav i Handelsbanken. Inför kommande köp funderar jag över bland annat Investor, Johnson & Johnson, SAAB samt två småbolagsfonder som jag äger en del i sedan tidigare: Spiltan Aktiefond Småland och Didner & Gerge Småbolag.

    SvaraRadera
  9. Det var länge sedan jag slutade ange vilka bolag jag investerar i. Relativt få aktieägare i nordamerikanska bolag gör det enkelt för Avanzas kundtjänst att lista ut identiteten. Räcker förmodligen att man anger tre, fyra innehav så är det kört...

    Visst finns det många bolag på andra sidan Atlanten som kämpar i motvind. Här är en lista på bolag som trampar vatten eller ligger nära 52-veckorslägsta (eller ännu sämre). Notera att det inte är utan anledning, så några automatiska köpknappstryck ska det absolut inte innebära. Hemläxan, hemläxan...

    (Varning för ironi på sina ställen)

    - IBM: Att ha världens mest berömde investerare i sin aktieägarlista båtar tydligen föga... Bolagets roll i molnet ifrågasätts. Kan en gammal dinosaurie lära sig dansa igen?

    - WMT: Aktieägarna festar som vore det november 2011... Sen till e-handelsfesten (och Amazons dominans där), höjning av minimilönen (något jag ser som positivt) och fallande omsättning...

    - PG: Strukturella problem även här (à la WMT). Försöker renodla verksamheten och gör sig av med (i runda slängar) 100 av sina mindre lönsamma varumärken... Hur vänder man en oljetanker?

    - HSY: Deprimerad i höstmörkret? Kanske kan någon av Hersheys chokladsorter höja humöret? Den egna aktiekursen har de i alla fall inte lyckats höja nämnvärt. Glöm inte att choklad kan vara bitter...

    - TWTR: Sugen på fallande knivar? Testa den här! Använd dock skyddshandskar och tänk på att svordomar inte får överstiga 140 tecken...

    - VRX: Klockren köpsignal när verkställande direktören tvingas sälja aktier för att sänka sin belåningsgrad (har fått ett så kallat ”margin call”), inte sant? I augusti var kursen drygt 260 dollar; nu drygt 80… En split, tänker ni? Nej, tyvärr. Som tur är säljer bolaget antidepressiv medicin…

    AVP: Mänsklig fåfänga är evig. Vad kan vara bättre än att satsa på ett bolag som sålt skönhetsprodukter sedan 1886 och har en direktavkastning om drygt 4,6 procent? Svar: förmodligen att inte satsa på ett bolag som sålt skönhetsprodukter sedan 1886 och har en direktavkastning om drygt 4,6 procent… För att få titta på en graf över femårsutvecklingen bör man vara över 18 år eller ha sällskap av en erfaren värdeinvesterare…

    Valfritt oljebolag: För alla dem som tvivlar på att bolags produktpriser är relevanta för intäkter, vinster och i slutändan aktiekurser…

    Även jag låter bli att spekulera i valutor eller ha en uppfattning om vad en ”korrekt” dollarkurs är. Icke desto mindre ”känns” (magen; knäna?) dollarn dyr nu.

    Kan inte heller vänta på att räntorna normaliseras. Såväl aktie- som bostadsmarknaden mår inte bra av denna dopning i längden. Osunt! Bakruset riskerar bli otrevligt...

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
  10. @ Carolus

    Tycker inte aktiemarknaden är dopad. Tycker inte bostadsmarknaden är dopad.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja... Vi måste nog skilja på "dopning" och "bubbla" (antar att du syftar på det senare?).

      Att låga räntor bidragit till prisutvecklingen på bostadsrätter och småhus tycker jag är odiskutabelt. Det är stor skillnad på att låna tre miljoner kr till två procents ränta (lånet kostar då 60 000 kr om året; 5 000 kr i månaden) jämfört med sex procent (lånet kostar då 180 000 kr om året; 15 000 kr i månaden). (OBS! Tar ej hänsyn till ränteavdraget; de facto blir kostnaden lägre i båda fallen vilket eldar på ytterligare...)

      Väldigt många fler hushåll har råd med ett sådant lån vid två procents ränta. Det gör att efterfrågan på ägt boende ökar (D-kurvan skiftar ut) och för ett givet utbud ökar då priserna.

      Visst har andra faktorer som ökande inkomster och växande befolkning bidragit till den ökande efterfrågan, men jag gissar att de låga räntorna är den starkast bidragande faktorn.

      Huruvida det är en bubbla är svårt att uttala sig om. Kanske inte nationellt, men nog verkar det finnas lokala bubbeltendenser. När bostadsrätter i Stockholms innerstad ökar med tjugo procent i årstakt (prisnivån dubblas alltså på mindre än fyra år...) kan det knappast vara långsiktigt hållbart.

      Jag tror även att lågräntemiljön utgör raketbränsle för aktiemarknaden. Alternativa sparformer (bankkonto, statsskuldväxlar och obligationer) ger inte mycket avkastning. Var ska kapitalet söka sig? Även om värderingarna är ansträngda på sina håll ger många bolag fortfarande en hygglig direktavkastning.

      Tycker också att det faktum att aktiemarknaderna drabbats av rätt rejäla sättningar vid minsta lilla stavelse om en kommande räntehöjning av Fed ger stöd åt denna tes.

      Mvh

      Carolus

      Radera
  11. Varför erkänner många småsparare sin bristfälliga förmåga att bedöma valutakurser när de anser sig vara fullt kapabla till att avgöra vad som är över och undervärderat på börsen? Är valutamarknaden såpass mycket mer effektiv än aktiemarknaden?


    Vänliga hälsningar
    Alfred

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alfred,

      Vad är "kassaflödet" för dollarn? Hur stor anser du dollarns "intjäningsförmåga" vara?

      Vänliga hälsningar

      Carolus

      Radera
    2. Javisst är det lätt för småspararen att med diverse nyckeltal skapa sig en bild av vad ett bolag är värt. Det samma gäller inte valutor. Men vad spelar det för roll om aktiemarknaden är lika effektiv som valutamarknaden?

      Vänliga hälsningar
      Alfred

      Radera
    3. Hej,

      Alla som håller på med någon form av fundamental analys för att välja aktier säger (explicit eller implicit) att de inte tror på den halvstarka varianten av den effektiva marknadshypotesen.

      Följdfrågan blir då varför man inte tror sig kunna analysera valutor. Kanske tror man att valutamarknaden är mer effektiv än aktiemarknaden, men i mitt fall handlar det om någonting annat: aktier är det tillgångsslag jag först hörde talas om och blev intresserad av (nu vet jag så klart att det finns andra marknader).

      Fundamental analys kräver mycket energi och tid för en fritidsspekulant som undertecknad. Det finns alltså inte utrymme för mig att lägga samma kraft på att förstå en valutas värde.

      I ärlighetens namn känns det inte heller lika roligt som aktieanalys.

      Hälsningar

      Carolus

      Radera