torsdag 12 november 2015

Jonas Wiström och Ratos

Arne Karlsson lämnar ordförandeposten i Ratos och istället föreslås Jonas Wiström axla den manteln.

Jonas utsågs till årets VD förra året och har varit VD för teknikonsulten ÅF sedan 2002. Under den tiden har ÅF transformerats och vuxit.

Vi får se hur Jonas tar sig an Ratos, men i sin ledarfilosofi så verkar rekrytering av rätt personer samt lagarbete vara viktiga verktyg. Tidigare verkar han mest ha arbetat med ingenjörer. Jag gissar att Ratos mest är fyllt av ekonomer. Kanske blir det en skillnad för honom, kanske inte.

Hur som helst, tittar vi i senaste delårsrapporten så ser man att Ratos gjort exitvinster på ca 1,1 miljarder genom att sälja Nordic Cinema och Inwido. Dylika vinster varierar över tid. Ibland är de få och små, ibland tvärt om.

Man har köpt Speed Group och TFS. Man kommer framöver sälja Hafa efter 15 års innehav till förlust.

Från rapporten kan man också notera att det sägs att transaktionsmarknaden har varit stark under 2015. "Börsens aptit på nya bolag är stor" och "det finns mycket kapital som söker avkastning". Ja det har nog inte undgått någon direkt.

En annan intressant notering är den kring ökad orderbok i norska Aibel. Timingen var ju långt ifrån perfekt när det köpet genomfördes, men att man ändå har en ca 20% större orderbok nu än för ett år sedan bådar ändå gott. Marginalerna verkar också ha repat sig något i jämförelse med förra året. Dock är omsättningen lite lägre i nuläget.

Även den norska byggentreprenören HENT har, tro det eller ej, fått en ökad orderbok.

Tittar man på det egna kapitalet så uppgår det till 39 kr/aktie.Kursen är ca 48 kr. Senast utdelning gavs så var den på 3,25 kr/aktie.12 kommentarer:

 1. Det är ett intressant val, jag är smått skeptisk till tävlingen årets VD men Jonas har onekligen ett intressant CV med många förvärv av konsultbolag.

  SvaraRadera
 2. Ja frågan är hur länge folk orkar med denna aktie....snacka om kapitalförstöring trodde Ratos var ett bra bolag men ack så fel jag hade.

  SvaraRadera
 3. Detta gillar jag inte. Det signalerar svaghet att lämna mitt under pågående besvär som Arne (oavsett sin tidigare skicklighet) ändå försatt bolaget i. Tack för kaffet, ni får städa upp efter mig också. När lämnar VD? En teknikkonsultverksamhet skiljer sig märkbart från ett investmentbolag om du frågar mig så det blir intressant att se var detta tar vägen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börje Ekholm, tidigare VD i Investor, är civilingenjör precis som Jonas Wiström. Jonas Wiström kan få samma betydelse för Ratos som Börje Ekholm fick för Investor. Finns därför ingenting att oroa sig för på den fronten. //Gunilla

   Radera
 4. Tackar, Spartacus Invest! Men har du kollat in följande mycket intressanta inlägg från i Augusti i år: http://gottodix.blogspot.sg/2015/08/enkel-vardering-av-ratos.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken. Jag minns Gottodix inlägg. Jag själv använder idag dock en förenklad modell baserad på det egna kapitalet när jag tar ställning till vid vilken nivå Ratos är köpvärt. Jag har tidigare överskattat hur bra avkastning Ratos kan få på sina innehav eftersom private equity branschen hade en gyllene era under ett decennium vilket gjorde att förväntningarna på avkastning blev för stora. Idag använder jag mer konservativa multiplar när jag ska avgöra om jag ska köpa mer. Jag ska ha något äldre inlägg kring hur jag räknar någonstans på bloggen.

   Radera
 5. Om man tittar på hur många aktier de som tillhör "Investeringsorganisationen"(http://ratos.se/Om-Ratos/Vi-pa-Ratos/Investeringsorganisation/) på Ratos äger, så är det 0 för dom flesta. Men de sitter på en massa köpoptioner, hur ska man tolka det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som att vi bör samla ihop röster för att göra ett aktivistingripande till förmån för en försäljning den fashionabla fastigheten på Drottninggatan 2, för att kunna göra en extra utdelning. Det finns billiga lediga fastigheter i Ljusnarsberg. Ljusnarsberg ligger dessutom lite mer centralt. Inte långt ut i österled...

   Radera
  2. Jag har länge tjatat om att den där fastigheten är ett tydligt exempel på att Ratos inte har aktieägarnas intresse som prio 1 och att verksamheten definitivt inte behöver den.
   //Stavros

   Radera
 6. Äger Ratos den fastigheten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den info jag har så har Ratos ägt Adelswärdska huset på Drottninggatan 2 sedan 1939. Det är säkert inte så att det är dyrt för dem idag då de ägt fastigheten så länge men det har ett symbolvärde på att det minsann ska vara flådigt. ;)

   Radera