måndag 9 november 2015

Lite rapportgluttande - Är det ont om pengar?

Microsoft har lämnat kvartalsrapport. Den första eftersom man har brutet räkenskapsår.

Den visade på vikande försäljning, 20,4 miljarder usd (23,2) för de första tre månaderna i jämförelse med samma period för ett år sedan. Bruttomarginalen är på samma nivå och rörelsevinsten på ungefär samma nivå trots sjunkande försäljning då jämförelsekvartalet innehåll en del nedskrivningar. Rörelsevinsten landade på ca 0,72 usd/aktie.

Vinsten totalt sett var ca 2% högre än för ett år sedan, men p.g.a. aktieåterköp blir vinsten per aktie nästan hela 6% högre än för ett år sedan. Kassan har ökat något och motsvarar ca 12 usd/aktie. Inga större förändringar på skuldsidan.

Tittar man på segmenten så är det PC-sidan som viker ned sig och Moln-tjänster som ökar.

Man har glatt aktieägare med en 16%-ig ökning av utdelningarna och Windows 10 körs nu tydligen på 110 miljoner apparater världen runt. Jag är ingen teknik-freak och kan inte avgöra huruvida Windows 10 ska bli en succe eller ej. Jag har bara noterat hur mycket pengar bolaget drar in samtidigt som många klagat på deras grunkor. Nu har jag inte uppfattat så mycket negativism på ett tag och aktiekursen har gått upp så jag är inte jätteintresserad av att öka den lilla post jag en gång köpte när tongångarna var en annan.

Kurs just nu ca 55 usd/aktie. Direktavkastningen på 2,85%.

United Technologies gjorde nyligen färdigt med försäljningen av Sikorsky. Det kommer ge minskade försäljning och minskade vinster men istället får man en stor pengapåse. Man har redan basunerat ut rejäla aktieåterköp. Ett aktieåterköpsprogram på 12 miljarder usd. Det är mycket för ett bolag som är värderat till nästan 90 miljarder usd totalt sett.

Försäljningen av Sikorsky kommer dra ned vinsten. Aktieåterköpen kommer dra upp den per aktie sett. Mellan tummen och pekfingret verkar det som om vinsten kommer kunna landa på ca 6,50 usd/aktie framöver.

Kurs just nu ca 100 usd/aktie och direktavkastningen är på ca 2,8%.

Ett bolag som inte säljer utan är på gång att köpa stort är Berkshire Hathaway. Book-value har jag för mig är upp i ca 101 usd/B-aktie nu och snart ska köpet av PCP göras. Under tiden har man använt lite småväxel (ca 1 miljard usd) på att köpa tågvagnar från GE. BRK-B:s aktiekurs i skrivande stund ca 134 usd.

Av de tre så gillar jag Berkshires förhållningssätt bäst och United Technologies sämst. Berkshire sitter på pengar tills något köpvärt dyker upp. United säger redan innan man går in i affären att vi kommer köpa för så häääääär mycket. Dessutom köper Berkshire affärsverksamheter. United köper pappersvinster.

Hur som helst så är det enorma summor med pengar som många av världens storbolag har i sina plånböcker. Bara de här tre ovanstående har tillsammans ca 1500 miljarder d.v.s. 1500.000.000.000 kr.

Det är kanske ont om en del saker i vår värld, men det är i alla fall inte ont om pengar.

2 kommentarer:

 1. Ursäkta att jag nu beter mig som den lille äcklige besserwisser som alla hatar, men du har varit lite väl generös med nollor när du skriver ut 1 500 miljarder kr (du har angett 1500 biljoner kr, tre nollor för mycket). ;-)

  Även 1 500 miljarder kr är en respektabel summa. För det kan man köpa en dryg tredjedel av Sveriges samlade produktion av varor och tjänster under ett år.

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt för att hålla dig på tå... ;)

   Radera