söndag 11 oktober 2015

Yara H1 2015

Yara är mitt största norska innehav och fast det på sätt och vis håller på med skit (gödsel, närmare bestämt kväve baserad handelsgödsel) så är jag väldigt komfortabel med bolaget. Fastän jag är väldigt komfortabel med bolaget sålde jag av en del i början av året när optimismen var hög.

Bolaget har visat på en fin omsättningstillväxt, rörelsemarginalerna har ökat (13,4% H1 2015) och håller en bra relativ hög nivå. Vinsten TTM baserat på H1 2015 ligger på runt 26,22 nok/aktie.

Dessa fina siffror har i sak inte justerat mitt bedömda "värde" på Yara nämnvärt. Anledningen är att valutaeffekter står för en hel del av omsättningsökningen. Den norska kronan har försvagats avsevärt i jämförelse med t.ex. amerikanska dollarn. Rörelsemarginalerna har förbättrats avsevärt p.g.a. den billigare gasen. Gasen i Europa var H1 2015 t.ex. 23% billigare än under H1 2014.

Omsättning per aktie ligger nu på ca 385 nok/aktie. Utdelningen var senast 13 nok/aktie vilket på dagens kurs om 355 ger en direktavkastning på 3,7%.

Min bedömning är alltså att rörelsemarginalerna inte är långsiktigt hållbara och omsättningstillväxten inte hållbar för att motivera en värdering över 400 nok. Vid en sådan prisnivå är bolaget övervärderat. När Yara kommer ner närmre 300 nok då blir det intressant. Nu är Mr Market, enligt mig, "effektiv" och har relativt rätt pris på bolaget.

För att Yara ska komma ner närmre 300 krävs troligen antingen:

a) Allmänt börsfall

b) Att marginalerna, omsättning och/eller lönsamheten pressas.  Detta kommer det göra i sinom tid eftersom branschen liksom många andra branscher rör sig upp och ned. Det är då man gör ett s.k. tidsarbitrage dvs köper solhattar på hösten när ingen annan vill ha dem.

Yara kan naturligtvis växa in i en dyrare kostym, men det finns ringa anledning att köpa ett cykliskt bolag när allt går som på räls.

Vad är din syn på Yara?

8 kommentarer:

 1. Min syn är att du låter vettig och precis som det anstår en erfaren värdebloggare så fokuserar du på hur värderingen står i förhållande till intäkterna istället för att fira höga aktiekursen =).

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Ingenjören

   Låter vettigt. En av mitt investerarlivs stora sorger är att ödet aldrig ville att jag skulle bli värdeinvesterare. Man säljer på 400 kr, och köper tillbaka aktierna på 300 kr. Låter bra.

   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
 2. Din analys stämmer bra... på kurs 355 så är det nog en sälj kandidat. DA 3,7% inte så där väldans bra. Sälj och köp tillbaka på 300 kr nivån. Bra analys...

  SvaraRadera
  Svar
  1. På 355 rullar jag tummarna. Närmar det sig 300 köper jag troligen en del. Kommer det över 400 säljer jag troligen av en del.

   Radera
 3. Svårt att värdera ett bolag som är så beroende av priset på gas och dollar, två faktorer som är svåra att förutse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man måste se över flera år i olika makromiljöer för att få fram vad man anser är "normalt". Yara är känslig för makroutvecklingen och har ingen prissättningsförmåga. Man påverkas både i produktionsledet som försäljningsledet av makrofaktorer. Det går inte förutsäga när det kommer regna bara att det gör det ibland så det måste tas med i beräkningen. Nu har det varit solsken ett tag med lite duggregn efteråt men man bör vara beredd på mer regn och inte anta att solskenet bara kommer fortsätta.

   Radera
 4. Sålde av Yara i januari till kursen 400 efter cirka ett och ett halvt år med bolaget. Dels för att värderingen började kännas väl ansträngd, dels för att jag börjat anse företaget mindre attraktivt. Yara har i princip inga "moats" även om det är ett till synes välskött bolag trots branschens oförutsägbarhet. Utesluter dock inte att jag kliver på tåget igen om priserna hamnar i de nivåer som jag från början köpte till.

  Apropå en helt annan fråga - jag saknar månadens miilf!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja MIILF-uppdateringen var populär. Jag gjorde ett medvetet val för ett tag sedan att dra ned på inlägg som relaterade till vad jag gjorde och när samt vad andra gjorde för affärer och när eftersom jag tyckte internet-etern överlag börjat svämma över av dylikt. Inte en omöjlighet dock att jag kör något MIILF-inlägg förr eller senare.

   Radera