söndag 4 oktober 2015

Clas Ohlson Q1 2015/16

Det var ett tag sedan jag kommenterade detaljhandelskedjan Clas Ohslon. Den senaste rapporten kan ju passa bra som utgångspunkt då.

Försäljningen ökade med 8%. Rörelseresultatet ökade med 4%. Vinsten ökade med 3%.

Rullande 12-månaders omsättning är ca 118 kr/aktie vilket gett en rullande vinst på ca 7,30 kr/aktie. Med en kurs på ca 125 kr ger det alltså ett PE TTM på ca 17.

Utdelningen ligger på 5,25 vilket ger en direktavkastning på ca 4,2%.

Man har tecknat nya butikskontrakt bl.a. två i London och tre i Hamburg. Nyligen inviges också butik nr 200, placerad i Karlstad.

Eftersom Norden i mångt och mycket redan är en mogen marknad för Clas Ohlson så satsar man främst på expansion i Storbritannien och Tyskland. Soliditeten är fortsatt god och rörelsemarginalen ligger på ca 8% över en tolv månaders period. Det svänger en del över året. Månaderna över Jul är de absolut bästa och står vanligtvis för halva årsvinsten.

Min syn på Clas Ohlson är att det är en välskött kedja som systematiskt bygger vidare på sitt koncept - kränga hemmafixarprylar och dito till stadsbor utifrån butiker på lite mer centralare lägen.

När/om tillfälle ges så har jag inga problem med att öka på mitt innehav. Det man dock ska komma ihåg i nuläget är att Clas Ohlson nyligen redovisat ganska goda vinster. Ett rimligt antagande är att framtiden också kommer innefatta perioder av lägre försäljningstillväxt och lite lägre marginaler.

Vad är din syn på Clas Ohlson?7 kommentarer:

 1. Håller med dig, tycker det är ett bra bolag som även jag skulle kunna tänka mig att köpa mer i. Vad har du för nivå för ev inköp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strax under omsättningen/aktie.

   Radera
 2. Sveriges trevligaste aktie att äga. Föredömligt småspararvänlig ledning.

  Bolaget är bra och jag gillar både den mycket proffsiga distributionskedjan och att "lösa vardagens små problem". Gillar även att de inte är knutna till köpcenter utanför städerna (som kan få det svårt). Många gillar således men redan när vi gick ur för något år sedan (på tok för tidigt), var frågan hur de skulle gå med tillväxten. Riktigt besvarad är väl inte den frågan ännu.

  Kanske att kronan ska upp lite. Det vore ju bra för CO.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input Gottodix! :)

   Radera
 3. Hej!
  Jag hittade din blogg via google och undrar om du skulle vara intresserad av ett länkbyte med mig?
  Jag driver bloggen www.västkustinvesteraren.se. Detta skulle hjälpa oss båda att placera oss högra upp i google sökmotor och driva besökare fram och tillbaka mellan våra bloggar!

  Ser fram emot ett lyckat och smidigt samarbete! :-)

  Med vänliga hälsningar
  Västkustinvesteraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan jag utbyta länkar med andra bloggar, men eftersom din blogg är relativt ny så avvaktar jag gärna innan det sker. Detta för att undvika att jag får en länklista med bloggar som inte är i gång. Det är lätt att starta en blogg, men alla skriver inte alltid så länge. :)

   Radera
 4. Jag köpte mina Clas Ohlson med det slopade RUT-avdraget i åtanke och trots den senaste veckans nedgång, som är ett resultat av den något svaga rapporten för första kvartalet, så är jag fortsatt positiv till att försäljningen kommer att öka under hösten och mot jul. Under årets mörka del så hoppas jag att belysningsprodukter får ett uppsving och med sitt breda sortiment så tror jag också att Clas Ohlson tar ökade andelar i julhandeln. Så jag är fortsatt positiv men just för stunden har Clas Ohlson redan en stor andel i portföljen så jag ligger lågt ett tag.

  SvaraRadera