onsdag 8 april 2015

Screensökning i Norden med Quant Investing Screener

Det sägs ju att den som söker skall finna. Jag vet inte riktigt hur det är med det, men själv brukar jag ibland ta en titt med Quant Investing Screener  som Tim du Toit utvecklat och som jag fått förmånen att testa en del.

Jag är dock inte mycket av en kvantinvesterare sjäv, men det gör ju inte mig mindre nyfiken för det. Speciellt inte när det kan kännas svårt att motivera sig att leta efter goda investeringar då mycket ändå känns dyrt.

Jag har skrivit om screenern förr:

Beta testat ny screener

Quant Investing Screener

Intervju med Tim du Toit

Fredag igen

När jag körde den nu senast och ställde in den på finska, danska och norska bolag och ERP5 (Earnings yield, ROIC, P/B och 5 year average ROIC) i kombination med F-score 6 eller högre så kom följande förslag upp:

Leroy Seafood Group
Austevoll Seafood
Nokian Renkaat
P/F Bakkafrost
Sanoma
ISS A/S
TGS Nopec

Tror du det här är bolag värt att gräva vidare i?

23 kommentarer:

 1. Thorleif Jackson har skrivit en del om TGS Nopec.
  http://www.nordnetbloggen.dk/hvem-er-vinderen-indenfor-geofysik/19/11/2013/

  SvaraRadera
 2. Äger både TGS samt Sanoma, det har skrivits massvis om TGS på diverse bloggar inkl värdepappret. /Jesper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag vill minnas att TGS varit uppe på tapeten på en del bloggar.

   Radera
 3. Kul lista och jag är särskilt nyfiken på fiskodlarna och TGS som frestar mig en del. Kanske en branschjämförelse av fiskodlare skulle passa som nästa inlägg för dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen är jag egentligen ljummen till fiskodlarna eftersom vad jag har förstått kan vinsterna variera väldigt i branschen och då även ganska oförutsett. Marginalerna verkar vara ungefär detsamma för bolagen och inget bolag verkar ha någon direkt edge över något annat. Möjligtvis vore det intressant att köpa den finansiellt starkaste aktören ett år då hela branschen är pressad. Eller få en mindre exponering via ett investmentbolag, typ Aker ASA ^^

   Radera
  2. Jag har själv varit mer inne på infrastrukturen än på laxarna själva men köpte tyvärr inte Sölvtrans när jag hade chansen.

   Gällande marginalerna ser Bakkafrost ut att konsekvent ligga väldigt högt (http://investeringsinspektoren.blogspot.se/2014/03/jamforelse-av-norska-seafood-foretag.html). Men jag håller med om att strategin blir att köpa den bästa aktören då det går tungt snarare än efter ett lättnadsrally som nu.

   Radera
  3. Ja jag såg på Morningstar att de verkar ha högre marginaler av någon anledning. Jag har inte förstått varför. Bra sammanställning via länken där! Makro har ju verkligen talat för fiskodlarna de senaste åren med till synes allt större efterfrågan år efter år. Branschen som helhet måste ju ha växt ordentligt och fiskodlingsföretag haft rejäl medvind. Jättesvårt att säga något om framtiden dock. Det kan ju vara som t.ex. inom råvaror/shipping att efterfrågan är stark en period sedan blir det näst intill tvärstopp på intjäningen då efterfrågan avtar något samtidigt som allt och alla byggt upp en jättekapacitet i produktionen. Svårt det där...

   Radera
  4. Man har högre marginaler på grund av lite lägre kostnader (vertikal integration och verksamhet på Färöarna istället för i Norge) och en lite dyrare produkt.

   Gällande makro-utvecklingen är jag tyvärr mer insatt i boskap än fisk. Men vi har kollegor på våningen under som verkar satsa stenhårt på att försöka få Sverige att komma ikapp när det gäller fiskodling. I princip är det samma drivkrafter bakom telekom, diabetes och Coca Cola som driver tillväxten inom fiskodling. En växande medelklass driver intresse för lite dyrare produkter och i den kategorin ingår högvärdigt protein från animaliska källor.

   Radera
  5. Ah ok. Ja om de kan producera till lägst kostnad har de ju definitivt en fördel även vid eventuella krisperioder.

   Radera
 4. @Aktieingenjören

  Jag kan bara hålla med dig. Efter investeringarna i Bonheur och Vardia behövs en verklig Bomb Surprise som efterrätt. Fiskodlarbranschen framstår som ett synnerligen bra val. Ett utmärkt val i slutet av en lång dag på börsen.

  Ha det bäst
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska försöka vaska fram något biotech-bolag som kan passa efter en lång börsdag... ;)

   Radera
 5. Bakkafrost ligger på min bevakningslista, så jag tycker den är intressant. Gräv gärna mer där. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad var det som fånga ditt intresse?

   Radera
 6. Börsen påminner mig allt mer om en sen kväll på krogen där företrädesvis överförfriskade män med alltför mycket självförtroende, flockas kring de få damer som finns kvar, och som de kanske inte skulle ha ägnat en tanke om det inte vore så sent.

  Jag hoppas att det går städat till och att det inte blir allt för mycket trängsel i dörren när festen är över för den här gången. //Stavros

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe, låter som en bra liknelse.

   Radera
  2. @ Stavros

   Klockrent!

   Lars

   Radera
 7. Har själv använt Quant-investing.com screenern flera gånger och hittat företagen du nämnt. Själv föll jag för Bakkafrost, billigt fiskodlarbolag med en edge av att ligga på Färöarna, vilket ger en konkurrensfördel mot de norska bolagen då deras laxar är mycket större. En expansiv verksamhet, har flera komponenter så som lågt värderade och prismomentum (om man följer Tim du Toits forskning om momentum). Däremot så jämförde jag inte så mycket med de laxbolagen andra innan, vilket kan vara vettigt. Och laxpriset verkar relativt stabilt, efterfrågan har ökat markant de senaste åren och verkar fortsatt öka. En risk med norska laxbolag var om det kommer ett importstopp (kommer ej ihåg vilket land, men tror det var Ryssland eller Kina).

  Själv kollat lite på Nokian däck. Vet att flera har rekommenderat dem och tycker det är ett riktigt bra bolag som handlas billigt nu på grund av Rysslandsexponeringen. Stor del av försäljningen i Ryssland. Tror att det kan vara värt att kolla mer på.

  Kommer följa en eventuell uppföljning med stort intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiskodlingsföretagen är intressanta, men jag tror det är en för "hög ribba" för mig att försöka få fram något vettigt kring dem. De dök upp på screenern men passar inte mig personligen. Fick tips på en bra sammanställning av Aktieingenjören ovan.

   Nokian har jag tittat på tidigare. Finns några inlägg på bloggen om dem.Fint bolag, men en slutsats jag drog dock är att de också haft mycket "gratis" medvind i och med sin exponering mot Ryssland. Ett Ryssland som klarade sig undan Finanskrisen och ett Ryssland där det förr inte fanns så mycket konkurrenter. Läget är ju lite annorlunda nu både för rysk ekonomi och på konkurrens-sidan med fler aktörer som etablerat sig så jag är högst osäker på om Nokias fina historik kommer fortsätta med samma goda trend. Det kan bli något tuffare än det historiskt varit, men, men är det billigt nog så Dock osäker på om det egentligen är det nu...

   Radera
 8. Tack Lars och Stavros för underhållande och träffsäkra kommentarer. Surt förvärvade slantar i fiskeodlarbranschen, inget för mig i vart fall. Vad gäller Norge håller jag mig till Nordnets superfond.

  Mvh
  Henning

  SvaraRadera
 9. @Henning Jag tänkte egentligen skriva något om bottenfiske, att man ska vara försiktig med vad man nappar på, och att man kanske bör vara extra observant på vilka incitament olika skribenter kan ha i tider som dessa men jag fick inte till texten.

  Har själv en del i den nämnda fonden då jag tycker att det är en bra produkt som passar för mig.//Stavros

  SvaraRadera
 10. Jag tyckte Nokian var intressant för 2 månader sedan på 22 EUR, nu är jag mer osäker och har en halvfärdig analys att göra klart, så får se vad man tycker efter det.TGS är klart intressant som bästa valet bland seismik bolagen men min uppfattning har varit att den kommer gå kräftgång ganska länge och tillväxten begränsad på medellång sikt (1-3 år), här kan det självklart komma positiva nyheter.
  Bakkafrost har flera bloggare skrivit om och verkar intressant även om prislappen gärna får gå ner lite till. Samtliga bolag där verkar följa liknande trend. Relativit till börsen som helhet är de billiga men ska det stå på egna ben är värderingarna mer ansträngande. Kände inte igen ISS och Sanoma men värderingen gör det inte direkt frästande att dyka djupare. Kollat något själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nokian är bekant sedan tidigare och har funnits/finns på bevakningslistan, men det är ju inte utan risker och värderingen just nu kan man ju också fundera över.

   TGS, i och med oljemarknaden är som den är nu, kan ju vara potentiellt intressant. Samtidigt kan man diskutera om det är nyttigt att ha/öka exponeringen mot oljemarknaden med tanke på dess karaktär.

   I nuläget ligger det mig egentligen närmast att eventuellt öka i något redan befintligt innehav om det skulle bli en liten s.k. marknadskorrektion.

   Radera