tisdag 14 april 2015

Överförfriskade unga män på krogenPå bloggen avlämnades för drygt en vecka sedan en kommentar som på ett väldigt målande sätt beskrev situationen på börsen idag.

"Börsen påminner mig allt mer om en sen kväll på krogen där företrädesvis överförfriskade män med alltför mycket självförtroende, flockas kring de få damer som finns kvar, och som de kanske inte skulle ha ägnat en tanke om det inte vore så sent.

Jag hoppas att det går städat till och att det inte blir allt för mycket trängsel i dörren när festen är över för den här gången.


/Stavros"

OMX30 har stigit ca 30% på 6 månader (på en då redan hyfsat "dyr" börs). PE-talet för S&P 500 är 20,5 (Medel är 15,5).

Samtidigt så spelar musiken fortfarande högt och feststämningen är på topp. Av de fortsatt många nynoteringarna att döma så skakar bartendern fortfarande fram nya sorters drinkar som väl avnjutes av festdeltagarna.

Som Stavros påpekar så finns det gott om självförtroende på dansgolvet. Vi verkar t.o.m. ha fått några "stage divers". Än kan ju inte festen ha urartat påtalar någon för någon "bubbla" är det ju inte så länge några säger att det hela riskerar vara en "bubbla", eller?

En bubbla utmärks inte av att huruvida det finns några som påtalar dess existens eller inte. Det har alltid funnits de som påtalat bubbeltecken förr. Liksom det alltid funnits ständigt positiva människor. En bubbla karaktäriserar istället av att det finns tecken på det, men man säger att det går lite till. Det går lite till innan det spricker. Festen kan pågå lite till innan något urartar.

Vi är helt klart i en situation nu då folk påtalar att det hela verkar vara lite manisk, men det troligen kan pågå lite till.

Stavros lyfter också en annan väldigt intressant poäng, att man letar där man inte skulle ha letat annars.

Bolag som förr skulle bli ratade blir lättare accepterade nu.

Jag tror att jag lyckats hålla mig lite avvaktande vad det gäller festhumöret överlag, men på denna sista punkten är jag definitivt skyldig under det gångna året. Jag har som synes börjat kolla runt bland bolag jag inte hade valt att närma mig för ett par år sedan. En del har jag förmått mig själv att avstå, en del inte. Det har varit en blandad kompott. En del hade (på ett års perspektiv) varit lönsamma, en del inte.

Hur som helst, bilden är talande. Dansen pågår för fullt. Allas humör och självförtroenden är på topp.

Vem är du på festen?
25 kommentarer:

 1. Det här var ett mycket bra inlägg och en träffsäker liknelse. Forum översvämmas av unga mäns märkliga frågor - sen kan de inte avstava eller stava heller, för den delen. Unga män har bråttom. Unga män saknar tålamod.

  Jag är inte ens på festen. Föredrar mindre sällskap. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha håller med. Stämningen blir allt mer som ett högstadium. Kaxigt och osäkert som tar sig uttryck i självsäkra uttalanden och flockbeteende. Sociala medier har blivit lite olidligt på grund av det tycker jag. Poddar med traders som hållit på sen 2013..

   Radera
  2. @Nothing but return

   Lyfter på hatten

   Brgds

   Lars

   Radera
 2. Om jag ska fortsätta få temat så har jag numret till några trevliga damer och som jag hoppas få träffa när alla andra ligger hemma är panka och har "ågren".

  Skämt åsido, jag har jag under det senaste 1,5 åren köpt i två bolag och sålt i två. I övrigt har jag i princip bara flyttat pengar mellan en del fonder och försökt öka andelen kontanter (vilket inte har varit helt lätt). Man skulle kunna säga att jag är för gammal för att orka festa som jag gjorde på åttiotalet och att jag numera försöker hålla mig någorlunda nykter... //Stavros

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skall vara försiktig med de kvarvarande kvinnorna. De är i almänhet bara ute efter ett one-night-stand. Sista akten i dessa föreställningar brukar bli någon variant på Ogre´s dinnerparty de sista gästerna are eaten themselves.

   Själv har jag gått hem med Coke, och fyllt på med likviditeter. Blir mer och mer imponerad av bolaget. Blir köp när dom öppnar i USA

   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  2. Ja, jag har hört att de där man hittar i garderoben/taxikön sällan lever upp till förhoppningarna när man senare ser mer nyktert på saken. Då föredrar även jag Cola vilket var ett av de två köp jag nämnde, och det ska definitivt inte ses som att jag rekommenderar ett köp.

   Radera
  3. Det var återigen Stavros

   Radera
 3. Vem är jag på festen? Vore kul att kunna säga att jag äger baren som säljer spriten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt, men jag är rädd att det liksom många gånger tidigare, kan visa sig att killen som äger baren är fullt upptagen med att ”vaska bubbel” och att låta företrädesvis välklädda unga män handla på krita. Sådant kan nu liksom tidigare sluta illa.//Stavros

   Radera
 4. Jag är nog den som precis sprängt kreditgränsen på två kort och gör mig redo att plocka fram det sista kortet. För ytterligare lite dans på bardisken och spruta dyr skumpa åt alla håll.

  Min senaste aktivitet var i februari då jag köpte AQ för 84 kronor, innan dess köpte jag i höstas. Annars är jag inne och skruvar på mina PPM-fonder ibland. Övrig tid går åt att läsa inlägg från Spartacus och diverse andra läsvärda bloggare.

  //Havrebollen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe det var också en roande liknelse Havrebollen. :)

   Radera
 5. Jag är den som sitter nykter i ett hörn och betraktar de övriga.
  RB

  SvaraRadera
 6. "Några säger bubbla"?? Skulle säga att det är en majoritet som snackar bubbla atm...

  SvaraRadera
 7. För den som är intresserad av stage-diving kan läsa den mycket begåvade Investeringsfysikerns analys av Transatlantic. Pris per aktie några kronor. Ett p/e tal på tre eller fyra. Spännande? Intressant? Deep value?

  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
 8. Bra liknelse och inlägg Spartacus! Även kommentarerna håller högt underhållningsvärde. Fick mig ett gott skratt så här på kvällskvisten.

  Delar bilden av att många spelar ett högt spel just nu i jakten på avkastning. Tror det är dags även för mig att ta på mig kavajen och gå hem en stund.

  SvaraRadera
 9. Jag dansar aldrig nykter...

  Vad gäller hålla sig nära utgången: jag säljer relativt sällan aktier. Det är lång sikt som gäller. Min portfölj hoppas jag överlever mig och ger min dotter ekonomisk draghjälp i livet, kanske även för hennes eventuella barn och vidare ner i släktleden.

  Låt de andra utrymma lokalen i panik när musiken tystnar. Den är ju ändå skräp nuförtiden... ;-)

  Mindre trångt i baren är inte att förakta, kanske bartendern sänker priserna på några drinkar jag länge haft ögonen på. Visst är det lite tråkigare att dricka ensam, men jag vet ju att andra hittar tillbaka till festlokalen så småningom...

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Carolus

   Jag dansar ALLTID nykter. Vill kunna sätta stegen. Har upptäckt att efter ett par drinkar blir alla kvinnor så snygga, och intressanta. Man tappar totalt fokus. Lite som på aktiemarknaden. Är du inte fokuserad kan det gå riktigt illa.

   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
 10. Tack Spartacus och Stavros för ett gott skratt. Men som kvinna måste jag få be att få påpeka att dessa överförfriskade män på krogen knappast är värda någon möda, sin ungdom till trots. Eller kanske just därför. Jag stannar alltså hemma. Safe Heaven Diving heter det, har jag hört. Framåt natten somnar jag tryggt med min kassa kvar för bättre tider - men nej, inte i madrassen!

  Ska jag så också ägna mig åt bekännelser så har jag trålat på andra sidan Atlanten, och gjort ett eller ett par köp som jag sedan inte varit nöjd med. Intressant lärdom att man så lätt påverkas av börsmanien.
  //V-a

  SvaraRadera
  Svar
  1. Safe Heaven Diving låter tryggt. :)

   Radera
 11. Jag håller till viss del med om din beskrivning av hur aktiemarknaden är just nu och man ska givetvis inte sänka sina kvalitetskrav bara för att man inte hittar något att köpa till rimligt pris utan då får man tålmodigt vänta tills läge uppstår.

  Å andra sidan, det finns bloggare som gått ut marknaden för ett par år sedan för att de förväntade sig en korrektion, det har varit kostsamt. Att försöka sig på att spå framtiden på det sättet är meningslöst. Det finns ett berömt citat av Peter Lynch ang detta:

  “Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.” – Peter Lynch

  Och här är en lite längre utläggning av hans tankar kring detta:

  "Now no one seems to know when they are gonna happen. At least if they know about ‘em, they’re not telling anybody about ‘em. I don’t remember anybody predicting the market right more than once, and they predict a lot. So they’re gonna happen. If you’re in the market, you have to know there’s going to be declines. And they’re going to cap and every couple of years you’re going to get a 10 percent correction. That’s a euphemism for losing a lot of money rapidly. That’s what a “correction” is called. And a bear market is 20-25-30 percent decline.

  They’re gonna happen. When they’re gonna start, no one knows. If you’re not ready for that, you shouldn’t be in the stock market. I mean the stomach is the key organ here. It’s not the brain. Do you have the stomach for these kinds of declines? And what’s your timing like? Is your horizon one year? Is your horizon ten years or 20 years?

  What the market’s going to do in one or two years, you don’t know. Time is on your side in the stock market." – Peter Lynch

  /Danne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Timing är extremt svårt, men framåt aftonen kan det kanske vara lägligt att ta varannan vatten i alla fall och inte bara hela tiden fylla på med mer stark-dryck. :)

   Radera
 12. Håller med dig Danne! Time IN the market - not timing the market...

  SvaraRadera
 13. Hm... Någonting som heter ETSY introducerades idag och sticker drygt 87 procent (hittills!) i New York... Netflix nytt all time high efter knappt 17 procent upp idag...

  Skål!

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. ETSY En e-handels-plats för handgjorda hantverksprodukter värderad till över 34 miljarder kr... Virkning och grogg-virke hand i hand! :)

   Radera
 14. Sitter med ett glas vin och försöker intyga mig själv att large cap är det nya mid cap samtidigt som jag sneglar gubbsjukt på de många unga nykomlingarna som struttar runt.

  SvaraRadera