måndag 6 april 2015

Mer om Microsoft

Microsoft har lyckats väl i sin affärsmodell att prångla ut t.ex. ett operativ-system som relativt snabbt fick marknadsdominans. Detta gjordes genom att sälja operativ-systemet till PC-tillverkare så som Dell, HP m.fl.. Kostnaden för det såg aldrig slutkunderna även om de naturligtvis betalade för det i sista änden.

Nätverkseffekter är troligen de flesta medvetna om. Blocket, Ebay och Hemnet är exempel på sådana. Där en tjänst/produkt p.g.a. sin storlek blir det naturliga valet och därmed blir marknadsledande. En sådan position är ofta avundsvärd eftersom det går att tjäna grova pengar på det. Det Microsoft lyckats med är att nå denna position då det gäller operativ systemet Windows och kontorsprogrammet Office. Marginalerna är skyhöga då det i princip går att ta vad som helst i betalt för någonting som alla vill och som i princip inte kostar något att producera när väl utvecklingskostnaderna har tagits.

Dessa marginaler har dock pressats något på senare tid. Dominansen har utmanats. Utmanare så som Apple och Google ligger på och här i ligger de större riskerna för Microsoft. Försäljningstapp och marginalpress. Av försäljningen att döma så finns fortfarande ganska stor efterfrågan men då det gäller D & C Licensing (t.ex. Windows för privatpersoner) så växer det inte, tvärt om. Trenden är något sjunkande. Det är mycket möjligt att man passerat den gyllene åldern vad det gäller dominans på detta området och kommer få se ytterligare marginalpress framöver. Vad det gäller operativsystem så finns i nuläget tre dominerande aktörer Apple (OS X), Google (Chrome OS) och Microsoft (Windows). Jag har ingen möjlighet att spå huruvida en av dem eller en fjärde kommer nå samma marknadsposition som Microsoft haft. Tillsvidare antar jag att alla tre kommer samexistera och attrahera något olika kundgrupper. Slutsatsen är dock att Microsoft, givet förutsättningarna, inte kan räkna med att se någon supertillväxt av vinsterna på detta området p.g.a. den ökade konkurrensen.

Tittar vi på ett annat segment, Computer & Gaming Hardware, så framträder dock en intressantare bild. Försäljningen ökar Visserligen inte alls samma marginaler som Licensing kategorierna, men det intressanta här att Microsoft är i princip den enda spelkonsol-tillverkaren (Xbox) som lyckas göra vinst på sina spelkonsoler. Vare sig "anrika" Nintendo (Wii, Nintendo DS) eller Sony (Playstation) gör några pengar att tala om på spelkonsoler. Förluståren börjar hopa sig där istället. En hård konkurrens borde ju dra ned alla tre i marginalpress-fallet, men på något sätt lyckas Microsoft här att tjäna pengar i alla fall. Någon mer insatt i spel-konsols-marknaden får gärna bidra med kommentarer här.

Sedan har vi Phone Hardware. Man köpte en del av Nokia för 7,2 miljarder usd. Windows telefoner vet jag ingenting om, men jag förstår tanken med att skapa helhetsupplevelser. Kan man knyta samman arbets-datorn, spel-konsolen och telefonen och dessutom få samma "upplevelse" och struktur så kan det naturligtvis skapa starka nätverkseffekter. Just de effekterna som Microsoft varit duktiga att kapitalisera på tidigare. Jag är dock inte i position att bedöma hur stor chansen är att man lyckas med detta. Någon som äger en Windows-telefon?

Sedan har vi då bolagets kassako #1. Försäljningen till företag där Office för företag och server-tjänster ingår. Servrar låter jag någon annan kommentera (finns en kommentar i tidigare inlägg), men vad det gäller Office kan jag konstatera att fast jag rekommendera en bekant att köra med en gratis Open Office lösning för det lilla arbete som hen gör på datorn så väljer hen ändock att betala årsavgift för Office 365.

Office 365 är troligen Microsofts nya sätt att kapitalisera på programvaror, att man löser abonnemang och sedan jobbar mot "molnet" så att man kan får åtkomst varifrån och när man vill. Så vitt jag kan bedöma är det inom detta segment (Office och servrar åt företagskunder) Microsofts styrka ligger. Commercial-sidan har växt med ca 9% årligen i medel de senaste tre åren. Marginalerna är fortfarande riktigt bra. Konkurrenterna här är t.ex. IBM och Oracle. IBM tappar försäljning år efter år, medan Oracle eventuellt kan se intressant ut. Om än inte så snabbväxande som Microsoft inom detta segment.

Så vad ska vi nu då tro om Microsofts framtid? I närtid så ser det ut som om ökad konkurrens på D&C Licensing sidan där nästan 1/3 av vinsten genereras. Det är inget mördande, men det verkar tära en del på både försäljningen som marginalerna.

Kassakon och tillväxtspotentialen verkar av allt att döma på Commercial-sidan, där i nuläget ca 2/3 av vinsten genereras. Man växer fortfarande här i god takt. Kanske är det en gynnsam tidsålder för hela branschen och man rider på den vågen, eller så har man någonting extra här? Någon som vet?

Alla andra segment kan näst intill kvitta. Surface-plattor, Windows-telefoner, Minecraft-spel och Xbox-konsoler skapar visserligen nyhetsrubriker och jämförelserecensioner, men kan mest ses som "jokrar".Antingen går de bra eller så försvinner de. På Microsofts resultaträkning gör de inga större avtryck. Kanske något av det kommer göra det i framtiden, vem vet.

Tankar, åsikter, kommentarer om Microsoft?

7 kommentarer:

 1. Kul med mer djupdykning i Microsoft!

  Personligen föredrar jag Apple före Microsoft när det gäller produkter för hemmabruk men på jobbet så dominerar de senare.

  En produkt som är vass i mitt tycke är MS SQL Server som jag gissar genererar bra licensintäkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för kommentarerna och input. :)

   Radera
 2. Hur ser du på teknikhotet från NoSQL på databas-sidan? Nu är ju tekniken förvisso verkligen i sin linda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ledsen Martin men you lost me at NoS.... Jag har ingen uppfattning om hur Microsoft ska överleva morgondagens teknikhot. Jag har inte den kunskapen. Jag har bara försökt bilda mig en uppfattning baserad på bolagets historik och inte minst dess redovisade kassaflöden blandat med en del personliga betraktelser.

   Såg dock att MSFT steg med 3% idag på första börsdagen efter mitt inlägg så om man ska tro Affärsvärlden journalister så bidrog jag som bloggare med att höja värdet på Microsoft ca 85 miljarder sek. Det tycker jag att jag borde få någon slags provision för... Förlåt för ironin. Är lite trött nu efter allt påskfirande. ;)

   Radera
 3. NoSQL finns väll inbakat i mysql?

  SvaraRadera
 4. Tycker du träffar rätt bra i din analys, just att MS stora kassako är Officepaketet. Trots gratis och fullgoda alternativ så är Office just vad bolagen föredrar att använda. Smart drag från MS att släppa Windows 10 som gratis uppdatering till alla maskiner som idag sitter på 7 och 8. Vilket innebär att man bibehåller sin starka position på klientsidan ett tag till och generar inkomst i form av licenser. Intressant är också att MS ska skrota MS Lync och helt köra på Skype för tele/video konferanser. Där MS ligger i lä och kommer tappa fler andelar är serversidan. Gällande stabilitet och s.k "uptime" kan man inte konkurrera med Linux idag. För att ta konkreta exempel så just webb och filservrar.

  //Havrebollen

  SvaraRadera
 5. Tror att följande länk, men tillhörande video kan vara av intresse.

  http://www.intelligentspeculator.net/investment-talking/ecosystem-play-update-aapl-amzn-fb-goog-msft/comment-page-1/#comment-113529

  SvaraRadera