lördag 7 februari 2015

Bokslutsrapporter Industrivärden och Kinnevik

Fortsätter med några minnesnoteringar. Turen har kommit till Industrivärden. Vid årsskiftet var substansvärdet 158 kr. Efter att börsstarkt januari redovisas ett substansvärde på 176 kr/aktie. Substansvärde har ju en utgångspunkt i aktuell börsvärdering. Huruvida det är relevant mått eller inte för att värdera Industrivärden beror ju på då om man anser att de underliggande innehaven är rätt värderade eller ej.

Utdelningen föreslås till 6,25 kr/aktie (5,50).

Tittar vi på hur Industrivärdens aktieportfölj utvecklat sig under 2014 så ser det ut som följande (i miljarder kr).


Handelsbanken och ICA bidrog mest medan Sandvik och SCA var sänkena. Januari har dock varit en mycket god börsmånad för både Sandvik och SCA så ovanstående siffror är ju nu delvis passe.

Sett till långa perioder (20 år) säger sig Industrivärden överavkasta både mot SIXRX och Världsindex. Det man måste komma ihåg dock är att, det enligt min uppfattning, sker p.g.a. finansiell hävstång. Inte på överlägset affärsmanskap eller i alla lägen överlägset bra bolag. En belåning på indexfonden Avanza Zero skulle troligen också skapa avkastning över medel på 20 års sikt. Det är också lite så jag ser Industrivärden. En indexliknande fond med blandade bra och halv-dåliga innehav med belåning och billig förvaltning. I likhet med en fondförvaltning så är det ett fåtal nyckelpersoner som har stort inflytande; Industrivärdens kärna

Kurs just nu på C-aktien är 149 kr/aktie

Kinnevik redovisade vid årsskiftet ett substansvärde på 304 kr/aktie vid årsskiftet. Utdelningen föreslås till 7,25 kr/aktie (7). 51% av substansvärdet utgörs av e-handel och marknadsplatser.

Zalando och Rocket Internet, som noterades under året, har också fått se stigande börsvärderingar. Zalando som noterades på 21,50 euro ligger t.ex. nu på ca 23 euro.

Kinneviks VD har också gått ut och proklamerat att Kinnevik är ett entreprenöriellt investeringsbolag. Det är ju en sådan transformering som pågått ett tag nu. Förhoppningen är troligen att substansrabatt ska förvandlas till substanspremie.

Kurs just nu är 268 kr/aktie.

3 kommentarer:

 1. Jag gillar Industrivärden, bred exponering mot flera kvalitetsbolag i kombination med (relativt) låg belåning. Detta är en aktie jag gärna rekommenderar. Direktavkastningen ligger dessutom på strax över 4%, inte så illa. Lite OT men jag är riktigt svag för Handelsbanken, oerhört solid bank med riktigt bra direktavkastning...

  SvaraRadera
 2. Ot: Mattel ligger på din bevakningslista och priset på aktien har fortsatt att sjunka.

  Hur ser du på aktien, är det något som är intressant för dig eller gillar du inte den stagnerade branschen eller något annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Branschen växer inte som helhet. Branschen har i princip inte växt på 10 år. Gjorde bl.a. ett uppföljningsinlägg här: http://www.spartacusinvest.blogspot.se/2014/02/leksaksindustrin.html om leksaksindustrin. Därefter har jag kanske inte skrivit så mycket mer om MAT men intresset föll efter närmre studier av branschen. MAT kan ju dock vara ett turn around case som lyckas. Svårt att veta när det branschmässigt stått stilla så länge. Har det under bevakning för alltid (oavsett utfall) kan man lära sig något.

   Radera