måndag 16 februari 2015

Bokslut för Kongsberg och Saab

Norska Kongsberg rapporterade en lägre vinst för 2014 än förra året. 7,28 nok/aktie (10,24). Ändå klämmer man till med en rekordstor utdelning (inkl extra utdelningen). Vad nu detta? Under det sista kvartalet tog man nedskrivningar inom gas- och oljesegmentet p.g.a. rådande marknadsklimat. Det är detta som drar ned resultatet. Kassaflödena har dock varit goda och man sitter på en stor kassa.

Tittar man på segmentet Defence Systems så har orderingången dessutom varit drygt tre gånger större än under förra året. Även om man har svårt att ta sig till det i Sverige så har övriga världen, inte minst Polen, tydligen förstått att världen inte riktigt är lika säker längre efter Rysslands ockupation av Krim och krig mot Ukraina. Polen har ju under historiens gång blivit överkörd flera gånger om och man är sorligt medvetna om att det är enbart ett eget starkt försvar som kan verka avvärjande mot att det ska hända igen. Man hade ju bl.a. säkerhetsgarantier innan Andra världskrigets utbrott men oförmågan att försvara sig själva ledde ju bara till att man först ockuperades av Tyskland och Ryssland, förlorade stora landområden till Ryssland och sedan ockuperad av Ryssland helt och hållet. Ända fram till 1989 då marionettregimen byttes ut. Även om säkerhetsgarantier genom t.ex. allianser är bra så ersätter de inget fullgott försvar. Blir man överkörd på ett par dagar finns det ändå ingenstans att skicka hjälpen.

 NSM beställda av Polen.

Nog om det. Utdelningen föreslås till 9,25 nok/aktie (inkl. extrautdelning på 5 nok). Med nuvarande kurs på ca 138 nok ger det en direktavkastning på 6,7%.

Den kursnivån är m.a.o ganska så exakt i nivå med vad omsättningen ligger på per aktie just nu. Den totala orderingången för 2014 ligger 47% högre än för 2013. Det är mycket. Det förklarar också troligen varför man tycker att man inte behöver sitta på pengar i dagsläget. Mer pengainflöde är att vänta. Detta under en tid då segmenten som berör olje- och gasbranschen går knackigt. När vändningen för det kan komma står i stjärnorna, men när/om den kommer så är Kongsberg väl positionerat där med.

Kongsberg är en av få bolag i dagens börsklimat som inte ligger allt långt ifrån att vara rimlig värderat.

För amerikanska försvarsbolag liksom Kongsberg så är en rörelsemarginal på ca 10% (ej i år p.g.a. nedskrivning) ganska normalt. För andra aktörer så som svenska SAAB, israeliska Elbit Systems och brittiska BAE Systems brukar rörelsemarginalen över tid ligga på ca 7%. Boeing ligger också brukligen på den nivån men är ju heller egentligen inte ett renodlat försvarsbolag. Tittar vi då på den relativa värderingen sett till P/S så får vi följande lista.

General Dynamics P/S 1,5
Raytheon P/S 1,5
Northrop P/S 1,4
Lockheed P/S 1,4
Boeing P/S 1,2
BAE Systems P/S 1,1
SAAB P/S 1
Kongsberg P/S 1
Elbit systems P/S 0,9

Som synes så får man betala mer (P/S-mässigt) för de amerikanska bolagen som över tid visat sig lyckas ha högre rörelsemarginaler. Precis som det bör vara. Det som sticker ut är att Kongsberg som också brukar ha lika bra rörelsemarginaler värderas med sina branschkollegor som brukligen har sämre rörelsemarginaler. Saab m.fl. värderas som om de kommer uppvisa bättre marginaler än de historiskt lyckats med under den senaste 10-års perioden. Kanske kommer Saab göra det. Kanske kommer Kongsberg få se en marginalpress, men med en så stark orderingång så tror jag inte det.

Saab och Kongsberg värderas ovan lika, P/S-mässigt, men bäst rörelsemarginaler brukar Kongsberg visa upp. Kongsberg är också det bolag som fördubblat sin omsättning de senaste 7 åren, medan Saab har haft i princip samma omsättning. Saabs genomsnittliga 5-års vinst landar på 11,40 kr. Kongsbergs på 10,60 nok.  Saab värderas till PE5 19,2 (kurs just nu 219 kr). Kongsberg till PE5 13. Det tycks mig som om Mr Market räknar med att Saab ska få se ett uppsving i affärerna.

Tittar vi närmre på Saabs bokslut så visar man dock inte alls upp någon ökad orderuppgång. Tvärt om. Orderingången mer än halverades 2014 i jämförelse med 2013 (som visserligen var ett ovanligt starkt år). Vinsten för Saab landade på 10,78 kr/aktie. Utdelningen föreslås bli 4,75 kr/aktie. Det ger en direktavkastning på 2,2%.

Saab kan definitivt gynnas av ökat fokus på stärkt försvarsförmåga, i Sverige och andra länder. Det negativa dock är att den eventuellt ökande försäljningen redan verkar vara inprisat för Saab.

7 kommentarer:

 1. Får i ärlighetens namn erkänna att jag var inne och köpte mer Svolder igår. Har ju plussat för bolaget på Lundaluppens tid. Då föreslog jag indexering, och Lundbergs plus Svolder för att täcka småbolagen. Varför Svolder nu? Största bolaget i portföljen är just Saab.
  Tror att Rysslands militära aggressioner kommer att spela Saab i händerna. Militärt försvar tror jag kommer att prioriteras på helt annat sätt i framtiden. Det svenska försvaret är ju ganska avlövat. Brasilienordern kan göra att Saab blir ett tillväxtbolag.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars,

   Har följt dig både på Lundaluppen bloggen och här och tycker du ger sunda tips.

   För en amatörinvesterare som mig tycker du jag ska direktäga investmentbolag eller spara i Spiltans investmentbolagsfond?

   Jag är sugen på att köpa mina favorit ingestmentbolag direkt(Investor, Industrivarden, Latour, Lundbergs, Svolder) men samtidigt är det smidigt och enkelt att månadsspara i investmentbolagsfonden i vått och torrt utan courtage. Fondavgiften är endast 0.2%

   Kanske uppnå första miljonen innan jag köper enskilda aktier?

   Jag sparar för närvarande i dessa 3 fonder
   Avanza Zero 15%
   Spiltan aktiefond Investmentbolag 15%
   LF Global Index 70%

   29 år
   Portföljstorlek 630,000 kr.

   Mvh

   Radera
  2. Anonym,

   Tycker din portfölj ser bra ut. Du tycks ha kommit en bit på vägen redan. Tänk på att ordet DISCIPLIN är det viktigaste ordet när man investerar. Nu gäller det att lugnt, och metodiskt arbeta vidare.

   Du kommer att klara dig utmärkt med dessa tre fonder.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  3. Tack Lars. Jag fortsätter mitt upplägg tillsvidare.

   Av ren nyfikenhet vilka aktier och fonder äger du för tillfället?

   Mvh

   Radera
 2. Kongsberg is a good company to own and one of the few which is still fairly valued. Hence, buying at today's price will give you good returns in the future providing everything continues as it has so far.

  SvaraRadera
 3. Det er måske tid til at bytte Yara ud med Kongsberg..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kongsberg har sina risker också. Jag kan inte tänka mig ha lika stor exponering mot Kongsberg som Yara, men visst finns det utrymme för att köpa lite fler Kongsberg.

   Radera