Hennes & Mauritz vinstutveckling har ju varit stillastående ett tag, men nu verkar satsningarna ha betalt sig något i alla fall. Vinsten för helåret redovisas till12,07 kr/aktie (10,33). 379 nya butiker har öppnats och 16.000 nya anställda har välkomnats. Utdelningen föreslås till 9,75 kr/aktie (9,50).
En nytt koncept, H&M Beuty, kommer rulla ut i 900 butiker under hösten 2015 och ca 400 nya butiker planeras att öppnas. Inget verkar kunna stoppa H&M.
Priset på aktien är nu 341 kr vilket motsvarar PE TTM 28,3 och en förväntad direktavkastning på 2,9%. Ser tämlingen dyrt ut och är ju inte en nivå där man vill öka.
NCCs orderingång ökade något medan omsättningen låg på ungefär samma nivå. Resultatet landade på 17,01 kr/aktie (18,40) och den föreslagna utdelningen är 12 kr (12).
Den ökade orderstocken gör VD positiv och om det positiva byggklimatet håller i sig kan man nog räkna med 19-20 kr i vinst 2015 givet att marginalerna håller i sig.
Debt/Equity är 3,4. Det kan låta högt men är ingenting som sticker ut i branschen. Priset nu för NCC aktien är 268 kr vilket motsvarar PE TTM 15,8 och en direktavkastning på 4,5%.
Det är ju Johnsonsfärens Nordstjernan som är storägare i NCC. Än har de inte släppt sin årsredovisning men det brukar vara intressant läsning. Senaste pressmeddelandet angav att man satsade på online. Närmare bestämt Bygghemma Group.
Ett annat byggrelaterat bolag är finska Kone. Kone såg en ökning i orderingången liksom omsättningen. Resultatet följde med upp också och blev 1,47 euro/aktie (1,37). Utdelningen föreslås till 1,20 euro/aktie (1).
Drygt 1/3 av omsättningen kommer från service. Det är främst Nordamerika och Asien som uppvisar tillväxt. Inför 2015 räknar man med en tillväxt om 6-9%. Kina är en viktig marknad 40% av orderingångarna under 2014 kom från Kina.
Priset nu är 40 euro vilket ger en PE TTM om 27,2 och en direktavkastning på 3%.
Dum fråga kanske. Men HMs kostnader för att öppna en ny butik per dag är redan dragen på vinsten? Därav att de kan dela ut nästan hela vinsten till ägarna? Vad är skillnaden på bolag som delar ut 50% för att använda andra hälften för att växa?
SvaraRaderaHM binder upp extremt lite kapital i sin expansion. Det är främst nu när man dels växer snabbare och framförallt bygger upp en onlineverksamhet som gör att marginalerna krympt lite. Men fortfarande så är det svårt att hitta bolag som så priseffektivt klarar att växa med tvåsiffriga tillväxttal. Imponerande!
RaderaJag förstår inte riktigt din frågeställning men kanske menar du att bolag kan ju göra vinst som antingen kan återinvesteras eller delas ut. Ofta görs både och. Ibland redovisas vinster men i realiteten så måste delar av den redovisade vinsten återinvesteras bara för att hålla hjulen snurrande. Därför kollar man ibland på det fria kassaflödet. Hur mycket i reda pengar tjänar bolaget egentligen? Det HM gör att den redovisade vinsten är i princip lika med det fria kassaflödet vilket betyder det är pengar de de facto har att dela ut. Bolag kan redovisa en vinst som är högre än vad det fria kassaflödet egentligen är. En annan infallsvinkel är att bolag ska ju återinvestera så mycket de kan, som de kan till god lönsamhet. Resten bör delas ut. HM återinvesterar så mycket de bara hinner och kan. Resten redovisas som vinst och delas ut.
Radera