lördag 25 januari 2014

Analys av Industrivärden

Det kommer väl inte komma upp någonting nytt angående Industrivärden här, men tänkte jag i alla fall skulle ställa investmentbolaget mot mina s.k. ratingkriterier för att synligöra hur jag tänker kring och om det.

Industrivärden bildades 1944 som ett sätt att hantera Handelsbankens aktieinnehav efter Kreugerkraschen. Man har ett väldigt långsiktigt perspektiv och innehav så som Ericsson, Skanska, SCA och Handelsbanken har funnits med sedan 50-60-talen och t.o.m. tidigare.

Jag har tidigare skrivit lite om Industrivärdens långsiktighet och "modell" här: Lite mer om Industrivärden.

Industrivärden består ju av ett flertal bolag. De återfinns, samt min bedömning av deras intjäningsförmåga, här: Värderingsförsök av Industrivärden. Fokus ligger som synes på stora och medelstora bolag.

Utöver dem så har Industrivärden nu också investerat i finska Kone och SSAB kommer köpa upp finska Rautaruukki.

Många kan få uppfattningen att det händer absolut ingenting i Industrivärden, men jag håller inte med. Tittar man på sedan nuvarande VD:n Anders Nyren tog över 2001 så har det ändock skett en del transaktioner. Det har minskats, eller helt sålts av, i Ericsson, Skanska, Skandia, Lundbeck, Höganäs och Indutrade. Det har ökats i, eller tillkommit, i Handelsbanken, SSAB, Sandvik, Volvo ICA-gruppen och Kone.



Large, mid eller motsvarande på någon av de nordiska börserna alternativt NYSE, NASDAQ

Industrivärden är noterat på large cap. Både A och C, men det är väl Industrivärden C som brukar vara lämpligast att köpa.

Industrivärden bedöms klara kriteriet.


Ägare

Lundbergs kontrollerar 17,8% av rösterna. Därefter bl.a. Handelsbankens pensionsstiftelser. 17,8% når inte upp till min miniminivå på 20% även om jag ser Lundbergs som ägare som en långsiktig ägare som jag har fullt förtroende för. Pensionsstiftelserna har iofs ett gediget ägande om man slår ihop dem, men jag har inte samma förtroende för dem och det korsägande som det blir i Handelsbankssfären.

Industrivärden klarar ej kriteriet.


Ger bolaget och förväntas det ge utdelningar?

Ja och inget tyder på att man ska sluta med det. På grund av sin konstruktion så behöver ju Investmentbolag också dela ut. Diagram nedan från Börsdata.


Genomsnittlig utdelningstillväxten baserad på åren 2003-2012 motsvarar ca 7% årligen.

Industrivärden bedöms klara kriteriet.


Finns betydande risk för att bolagets verksamhet starkt påverkas av externa faktorer så som råvarupriser, ränteändringar, politiska beslut och börssvängningar?

En stor del av inneahvet utgörs av Handelsbanken. Andra stora innehav är Sandvik och Volvo. Flera av innehaven har också en lägre grad av soliditet än vad jag brukligen finner attraktivt.Därtill använder Industrivärden en viss belåning ovan på det. Se t.ex. Hävstång i Industrivärden

Bedömningen blir att man påverkas tämligen starkt av externa faktorer så som ränteändringar, råvarupriser m.m. Det märks inte minst nu på innehav så som Sandvik och SSAB.

Industrivärden klarar ej kriteriet.



Är bolaget beroende av innovativ produktutveckling?

Nej det kan jag inte direkt påstå även om inslag av det finns i de mer tekniktunga innehaven. Det är dock inte i den omfattningen att man står och väger mellan att lyckas och misslyckas om en enskild lastbilsmodell inte blir det tekniskt mest avancerade som finns på marknaden.

Industrivärden bedöms klara kriteriet.


Visad förmåga att gå med vinst genom hög och lågkonjuktur, eller i alla fall visad förmåga att ge utdelningar under dylika perioder.

Vinsten som sådan på sista raden kan ju variera väldigt för Investmentbolag. Jag vill istället hänvisa till inlägget: Värderingsförsök av Industrivärden

Dock har man lyckats betala utdelningar, även om de varierat något över tid. Diagram nedan från Börsdata.




För att bidra med något nytt så kan ju nämnas att Sandvik är lite av Industrivärdens "problembarn. Man har inte alls lyckats så bra som branschkollegan och konkurrenten Atlas Copco. VD:n Anders Nyren har själv uttalat sig om saken med orden "Atlas Copco har haft en väldig fin utveckling de tio senaste åren och en bättre utveckling än Sandvik. Det sporrar, inte så att vi tävlar med dem, men Atlas Copcos utveckling visar att det finns utrymme för förbättringar även i Sandvik. Man har kommit längre i Atlas Copco än i Sandvik Mining vad gäller utkontraktering och stordriftsfördelar. Nu pågår två strukturprogram som ska få upp lönsamheten. Sandvik har fina marknadspositioner och marknadsandelar runtom i världen och nu handlar det om att göra företaget snabbare och mer effektivt."

Industrivärden bedöms klara kriteriet.


Räntebärande skulder lägre än eget kapital och en finansiell hävstång (D/E) lägre än 2.

Debt/Equity på 0,42. Eget kapital på 48,6 miljarder kr (ÅR 2012) och långfristiga skulder på 15,5 miljarder kr.

Balansräkningen består i stort av finansiella anläggningstillgångar som det sig bör i ett sådant här bolag.

Industrivärden bedöms klara kriteriet.


Avkastnings- och tillväxtskrav.

Avkastningsmässigt förväntas ca 7%. Historiskt har man lyckats prestera ca 1% enhet över index.

Industrivärden bedöms klara kriteriet.


Ledningen

VD är Anders Nyren sedan 2001 då han flyttade ifrån posten som finanschef i innehavsbolaget Skanska. Styrelseordförande är Sverker Martin-Löf. Båda förekommer då och då i media med diverse uttalande. Nu senast var det något om att Martin-Löf inte gillade de nya EU direktiven som begränsade i hur många styrelser man fick sitta i om man satt i någon systemviktig bank. Nyren har jag för mig uttalade sig om att än fler skattesänkningar var onödiga och inte gav någon vidare effekt utan istället borde man satsa på infrastruktur, skola och försvar. En av personernas åsikter sympatiserar jag med, den andra inte. Jag har dock ingenting emot ledningen och hur de utfört sitt arbete som sådant.

Industrivärden bedöms klara kriteriet.


Information tillgängligt

Ja helt ok. Både via tydliga årsredovisningar, träffar med aktiesparare och dessutom kan man ju själv "uppleva" produkter och tjänster från innehavsbolagen.

Industrivärden bedöms klara kriteriet.


Marknadsmakt och marknadssituation

Man har funnits i drygt 60 år och även om jag inte kan se att det finns någon speciell "edge" (förutom möjligtvis tillgång till billig finansiering och eventuellt politiska makthavares uppmärksamhet) så ter sig Industrivärden ändock ha något som gör att det lyckas avkasta snäppet bättre än index.

Flera av innehavsbolagen i sig har en stark ställning på respektive marknad. Sandvik är ju en av två världsledande vad det gäller borrutrustning i hårda bergarter. Volvo en av världens största lastbilstillverkare. Handelsbanken en, så vitt jag vet, väldigt välskött bank. ICA Sveriges dominerande dagligvaruhandlare.

Min sammanvägda bedömning blir sålunda att Industrivärdens marknadsmakt och marknadssituationen för många av deras innehav är sådan att bolaget klarar kriteriet.

Industrivärden bedöms klara kriteriet.


Etiska aspekter

Helt ok.

Industrivärden bedöms klara kriteriet.




Industrivärden får godkänt på 10 kriterier av 12. Detta leder då till ratingen: A


Slutsats

Med ratingen A är min långsiktiga syn lätt positiv.  Industrivärden liknar i mångt och mycket en fond. Förvaltningsavgiften är på ca 0,18% men den täcks i regel av vinster från Industrivärdens s.k. "tradingavdelning". Hävstångseffekten i Industrivärden skapar en uppskattningsvis överavkastning gentemot index på ca 1% enhet/år i medel. Industrivärden kan m.a.o. definieras som ett mellanting mellan fondsparande och aktieköp.

Lite off-topic till själva inlägget, men. En kombination av Industrivärden för exponering mot industri. Lundberg för exponering mot fastigheter och Berkshire Hathaway för en ytterligare diversifierad och global exponering (Inte minst mot hög-kvalitativa amerikanska verksamheter) är antagligen ingen dålig mix för den som vill direktäga aktier men ändå ha en väldigt, väldigt bred portfölj till hyfsad låg risk. Historiskt har den mixen i alla fall presterat bättre än index och många fondförvaltare. Det gäller bara att man inte försöker "hoppa ur och in" för det är få som klarar på lång sikt.



Noteringar kring nuvarande värdering

Industrivärden C 25/1 2014 120 kr (Topp 3 år ca  125 kr, botten ca 75 kr)

PE tal ej relevant

Direktavkastning 4,2%


Åsikter om Industrivärden? Åsikter om "triumviratet" Industrivärden-Lundbergs-Berkshire Hathaway?

6 kommentarer:

  1. Jag delar inte din entusiasm för Industrivärden.

    Efter affärerna i SSAB och Sandvik känner jag helt enkelt att man har en för aggressiv kapitalstruktur och att ledningen har arbetat hårt med att pressa upp lönsamheten snarare än att driva innehaven långsiktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra poänger. Det är också ingen "top notch" investering utan präglas mer utav "good enough" mentalitet.

      Radera
    2. Angående lönsamhet så ställer jag mig också frågan vilka åtgärder som är långsiktigt det bästa. Nedläggning av hyttmonteringen i Umeå t.ex. är det långsiktigt bra eller kortsiktigt tänk: http://www.volvoklubben.se/arkiv/index.php?id_no=1389, http://www.folkbladet.nu/765092/krisgrupp-bildad-efter-volvos-nedlaggningsbesked, http://www.dn.se/ekonomi/volvo-stanger-hyttillverkning-i-umea/

      Tre länkar ovan... Någon som förresten vet hur man inkluderar en riktigt länk i en kommentar?

      Radera
    3. Jag tror att funktionen är blockerad för att förhindra spam som genererar länkar för att lura sökrobotar.

      Hyttmonteringen har jag däremot ingen åsikt om. Volvo har jag ingen relation till.

      Radera
  2. Även jag är något negativ till Industrivärden, men på andra grunder...

    Köp av några (bra (?)) bolag (Volvo (?)) till för höga priser under 2011.
    Inga inköp under 2009 då bra möjligheter fanns.
    "Uppenbarligen ingen känsla för börsutvecklingen..."

    Är Industrivärden en smart och långsiktig företagsförvaltare?
    Svaret är tyvärr....nej.
    (Fredrik Lundberg är nog motsatsen, både smart och långsiktig)

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm ändå blir det en del motsatser, t.ex. man har presterat en helt ok avkastning för aktieägare trots dyra köp och Lundberg köper Industrivärden trots att han är smart.

      Jag har också stört mig på Industrivärdens otajmade köp, men kan det vara så att inköpspriset är av mindre vikt för att skapa avkastning om man har möjlighet att kontrollera det man köper? I motsats till passiva investerare som verkligen måste få "rätt" pris om man vill få någon avkastning för någon kontroll över utvecklingen har man ju inte.

      Radera