lördag 4 januari 2014

Alternativ till Afrikafonder

Detta är ett fortsättningsinlägg till Afrikafonder

Utöver de vanliga fonderna så finns även Börshandlade fonder (eng. Exchange Traded Funds eller ETF).

Det finns både för- som nackdelar med dem, men de utgör i alla fall ett alternativ och många av dem går handla för ett rimligt courtage.

Market Vectors Africa Index (AFK) har en förvaltningsavgift på 0,78%. Man har en ganska diversifierat portföljinnehav mot bolag noterade i Afrika eller som har en stor andel av verksamheten där.

De fyra största innehaven är:

Commercial International Bank - Egyptisk bank.
Guaranty Trust Bank - Nigeriansk bank med filialer i flera västafrikanska länder.
OCI NV - Noterat i Amsterdam men med en stor andel av verksamheten i bl.a. Egypten.
Subsea 7 - Undervattensingenjörs- och byggbolag.

En väldigt bred ETF.  


iShares MSCI South Africa Index (EZA) med en avgift på 0,61%. Som namnet antyder så är det Sydafrika som gäller.

De fyra största innehaven är:

Naspers -  Globalt media och e-bolag noterat i Johannesburg.
Mtn Group -  Mobil- och internetleverantör i Sydafrika.
Sasol -  Olje- och energibolag med flera förgreningar.
Standard Bank  Group - Sydafrikas och Afrikas största bank.

Det är m.a.o. noteringsstället Johannesburg som är i fokus här. En del av bolagen har en viktig andel av verksamheten utanför Afrika på samma sätt som en del bolag på  Stockholmsbörsen har en stor andel av sin försäljning utanför Sverige.


SPDR S&P Emerging Middle East & Africa (GAF) har en avgift på 0,59%. Exponering mot både Afrika som Mellanöstern.

Fyra största innehaven är:

Naspers -  Globalt media och e-bolag noterat i Johannesburg.
Mtn Group -  Mobil- och internetleverantör i Sydafrika.
Sasol -  Olje- och energibolag med flera förgreningar.
Standard Bank  Group - Sydafrikas och Afrikas största bank.

Väldigt likt EZA med andra ord och man har då fokus på de störta bolagen på den största börsen i Afrika.


Global X Nigeria Index ETF (NGE) med en avgift på 0,68% och full fokus på Nigeria.

De största innehaven är:

Guaranty Trust Bank - Nigeriansk bank med filialer i flera västafrikanska länder.
Zenith Bank - Fjärde största banken i Nigeria
Nigeria Breweries - Största bryggeriet i Nigeria
First Bank of Nigeria - Största banken i Nigeria

Är relativ ny och liknar på detta sätt, liksom innehavsmässigt, Tundras Nigeria & Sub-Saharafond.


Utöver ETF:er så finns också alternativet att köpa aktier direkt på afrikanska börser. Man kan få en del  tips från bloggaren Gustav på Gustavs aktieblogg. Eller som Gustav utryckt i en kommentar:

"Kan ju alltid slå ett slag för min egen "afrikafond" i form av Famous Brands, Discovery holdings och Truworths. Mat, försäkringar och kläder är basvaror. Även Shoprite är något jag skulle kika på. Om man föredrar enskilda aktier förstås. Nackdelen är att courtaget är såpass saftigt. Ingen av bolagen känns direkt billiga just nu heller.

Har kikat på andra afrikanska länder, men det stupar på en så enkel sak som courtage. Tror t.ex. på Red Star express i Nigeria, men typ 3000 kr (!) går vid ett köp och det är löjligt.

Just Sydafrika tror jag är säkrare än andra afrikanska länder. Det är en bra bas för att hitta bolag som är verksamma i andra afrikanska länder också."


Länkar till Gustavs inlägg om respektive bolag:


Famous Brands
Discovery Holdnings
Truworth


Vill man få ned courtage-kostnaden så finns en del bolag även listade på NYSE. Ofta kostar det inte mer än drygt en 100-lapp att handla där via en nätmäklare som t.ex. Nordnet eller Avanza.

Olje- och energibolag som Sasol (Ticker SSL) med en nuvarande PE TTM på 9,8 och direktavkastning på 4,6% kan ju vara av intresse att direktinvestera i på detta sätt.



Vänder vi slutligen tillbaka till Sverige så finns det faktiskt bolag noterade här som har en del verksamhet i Afrika.

Dels har vi de uppenbara så som Africa Oil. Oljeprospekteringsbolaget som verkar främst i Nordöstra Kenya. Dess framgång beror dock mer på dess framgång med prospekteringen och mindre på Afrikas eventuellt växande medelklass.

Det går skriva mer om Africa Oil och för några år sedan så hade jag säkerligen gjort det, men jag lämnar denna typen av bolag därhän just nu.

Dels så har vi större, mer globala aktörer. Det bolag jag funnit bland dem som har mest exponering mot Afrika är Millicom.

Millicom sticker ut mot andra här då det i princip är svårt att finna bolag som har en viktig andel av sin omsättning i Afrika, men Millicom har det.

Millicom får ca 20% av sina omsättning från Afrika. 20% sticker ut då de flesta andra börsbolag enbart på sin höjd har några få procent.

På andra plats kommer tre stora globala aktörer. ABB, Atlas Copco och Sandvik. De har nära 10% av sin försäljning i Afrika, främst Sydafrika.

Slutligen så vill jag bara tillägga att det är långt ifrån säkert att bolag noterade på afrikanska börser gynnas av en växande afrikansk medelklass. En sådan kanske hellre köper iPhones, nyttjar Millicoms nät och beställer luftkompressorer från Atlas Copco.

Själv äger jag i nuläget inga Afrikafonder, Afrika ETF:er eller bolag noterade på någon afrikansk börs. Däremot är jag intresserad av Millicoms utveckling p.g.a. mitt innehav i Kinnevik.

2 kommentarer:

  1. Tack för uppmärksamheten:-)

    Kan även tipsa om att ADR:aktier är ett alternativ för att få ner courtagen, se t.ex. denna lista: https://www.adr.com/DRSearch/CustomDRSearch

    Själv har jag undvikit ETF:er hittills. Är för dåligt påläst kring dem och tycker att det är något "syntetiskt" över dem. Eller så är jag bara konservativ:-)

    SvaraRadera