onsdag 24 augusti 2011

Mekonomen Q2 Rapport

Idag kom Mekonomen med sin halvårsrapport: Mekonomen Q 2 Själv äger jag i nuläget inga Mekonomen aktier, men bolaget har fångat mitt intresse.

Enligt Di.se hoppas VD Håkan Lundstedt på en lågkonjunktur: Mekonomens VD hoppas på sämre tider

Personligen kan jag tycka det är en lite klantig framhållan då man som VD inte bara finns till för aktieägare utan också är företagets ansikte utåt överlag, inte minst mot kunder. En önskan om sämre tider med allt vad det medför; folk som förlorar jobb, mindre i plånboken et.c. är kanske sund från Mekonomens synvinkel men "låter lite illa".

Håkan Lundstedt har varit VD i Mekonomen sedan februari 2007. Innan dess har han varit VD på Lantmännen. Han fick VD posten i Mekonomen då han ansågs "ha en gedigen erfarenhet av att bygga och utveckla företag, koncept och varumärken."

Tittar vi på själva siffrorna så har vinsttillväxten varit ca 7%. Halvåret gav en vinst på 5,75 kr/aktie (5,36). Rörelseresultatet för halvåret blev 269 Msek. Rörelsemarginalen sjönk något till 13% (14%) vilket låg i linje med min förväntan om att det antagligen blir svårt att höja marginalerna mycket mer från nuvarande, relativt goda, nivåer. Man ska antagligen istället räkna med bibehållna eller något sjunkande.

Integrationen av Sørensen og Balchen i Norge verkar ha fallit ut ok då det t.o.m. bidrog något till resultatet. Mindre kostnader för investeringarna i bl.a. Norge och Finland kommer även påverka Q3 och Q4 (med ca 10 Msek/Q). Förvärvet av Sørensen og Balchen kostade totalt 740 Msek (nyemitterade aktier + kontant betalning).

Andelen räntebärande skulder ökade relativt kraftigt till 722 (135) Msek. "Ökningen av de räntebärande skulderna är främst hänförlig till förvärvet av Sørensen og Balchen samt aktieutdelningen på 274 MSEK som utbetalades under andra kvartalet."

Tittar vi på hela skuldsättningen kontra eget kapital (eget kapital = 1388 Msek) så får vi en debt/equity på 1,10 ( 0,93) den 30 juni 2011. Det är de räntebärande skulderna som står för den försämrade balansomslutningen. Försämring trots att man också gjorde en emission på ett värde av 467 Msek och "fyllde på" det egna kapitalet p.g.a. förvärv.

ROE för 12 månaders ligger på 27% att jämföra med 2010 års 36%. ROE är ett bra mått på att mäta ett bolags effektivitet om man samtidigt tar hänsyn till belåningen. En förbättrad ROE kan ordnas med en ökad användning av hävstång (lån/krediter). En ökad skuldsättning ska leda till ökad ROE annars går utvecklingen åt fel håll. Växer man så finns risken att man blir mindre effektiva och därav kanske inte tillväxten i sig ger mer pengar i fickan till aktieägarna.

Det ser i alla fall ut som om Mekonomen kan klara en mindre vinsttillväxt. Nuvarande utdelningar bör inte vara i fara, men jag ser heller inte någon självklarhet i att höja den.

Några av Mekonomens nackdelar kommer här fram i dagen. Utifrån mitt perspektiv så gör ett bolag bäst i att hålla nere skulderna i första hand. Ska förvärv göras så görs de bäst med kontant betalning ej nyemission. Att köpa upp sina konkurrenter kan kanske löna sig i längden såvida man inte får konkurrensmyndigheter på nacken i ett senare skede, men det finns också risk för att man gör för dyrbara köp. Hur det blir med Sørensen og Balchen (dyrköpt? billigt?) får tiden utvisa.

Mekonomen värderas just nu till ca P/E 18 av Mr Market. Min bedömning är att Mekonomen inte kommer kunna öka sina vinster som förut och inte heller kommer utdelningstillväxten vara densamma som tidigare år.

2 kommentarer:

  1. bra post. tycker många av de här expansions casen bedöms och värderas i någon typ av HM-skimmer, i tron om att de skall kunna expandera utomlands och inom rimlig tid ha xxx verksamhet i europa. Investerare gör sig en otjänst om de inte värderar ner förväntgningarna på vilken typ av expansion "vanliga" (de flesta) organisationer klarar av. Andra exempel Clas ohlsson

    SvaraRadera
  2. Tack kalle kr. Jag håller med. Mekonomen är visserligen intressant till rätt prislapp. Just nu värderas Mekonomen på samma multiplar som H&M, men det är tyvärr inget nytt H&M.

    SvaraRadera