fredag 13 maj 2011

Omprövning

Under en tid nu har jag omprövat och sålt av, till förlust; PA Resources, Swede Resources och Shelton Petroleum. Tre spekulativa innehav i oljebranchen. Jag kommer använda en del av vinsterna jag gjort tidigare i år för att kvitta dessa förluster.



Så varför säljer jag?

Jag har framförallt omprövat hela oljebranchen och möjligheterna för mig personligen att göra goda investeringar i den branchen.

Olja och vårt oljeberoende är något mycket påtagligt, inte bara i våra dagliga liv, utan också i medias rapportering. Väldigt mycket "information" förekommer. Oljepriser upp, oljepriser ned, rapportering om peak-oil, länders oljereserver et.c. i näst intill all oändlighet. Det är väldigt svårt att inte påverkas av detta, i stort sett dagliga, "brus". Det är svårt att veta om det är en själv som kommit fram till en slutsats, eller om den slutsatsen kommer ifrån att man dagligen matats med information, som är mer eller mindre vidkommande för enskilda bolag.

Oljebranchen har också slående likheter med livsmedelsproduktion och jag har nu dragit liknande slutsatser som jag gjorde angående livsmedelsproduktion. Vilket jag berört i tidigare inlägg så är det bl.a. väldigt svårt att göra rimliga bedömningar kring framtida vinster p.g.a. dess otroligt viktiga roll i vårt samhälle. Liksom livsmedelsproduktion och distribution gärna drabbas av regleringar i tider av brist på detsamma så händer detsamma nu allt mer med olja. Min bedömning är också att denna tendens kommer att öka. Redan så har vi sett att Storbritannien beslutar om högre skatter på oljeutvinning just för att vinsterna förväntas bli för stora, Ryssland inför exportförbud på bränsle m.m. M.a.o. en bristsituation leder inte per automatik till högre vinster för enskilda bolag. Speciellt inte då det handlar om, för nationer, livsnödvändiga produkter.

Försäljningarna har också portföljrelaterade orsaker.

Som målsättning för 2011 har jag ju satt att minska exponeringen mot spekulation så jag kommer ned till ca 10% av portföljvärdet. Större plats bör inte, enligt mig, en samling "kryddor" helst ha i en portfölj. Jag har en tid legat på nästan det dubbla.

Jag vill också minska diversifieringen för att på så sätt få mer tid till att ha bättre koll på, och kunna lära mig mer om, om de "kryddor" i portföljen jag känner större tillförsikt kring. Jag hoppas därmed kunna skapa ännu mer och bättre fokus på andra innehav och branscher.

Så, baserat på hur jag tänker nu och som en minnesnotering till mig själv, ingen mer olja. Vare sig stora eller små bolag. Branschen är vid en första anblick till synes enkel, borra, pumpa och sälj, men det är alltför mycket politik och andra ganska komplexa parametrar för att i alla fall jag ska kunna känna tillförsikt. Som investerare så är det ju främst ens egna tankar, känslor och agerande man måste sätta upp strategier för att hantera. Bolagen i sig, de sköter sig själva.

Har du någon gång omprövat hela brancher eller strategier?

4 kommentarer:

  1. Jag omprövade hela 'capital appreciation' strategin efter den s.k IT-kraschen i början på seklet. Satt med miljonbelopp i Ericsson (köpta för sammanlagt under 75.000 SEK i slutet av 80-talet/början av 90-talet). Insåg att jag inte kunde förutse nedgången - trots att det för ett tränat öga var uppenbart vad som skulle ske när Europas politiker sin vana trogen försökte klämma ut så mycket som möjligt ur 3G-licenserna från Ericssons kunder, operatörerna.

    Insåg till slut att det säkra sättet är ränta-på-ränta-effekten applicerat på stadiga och växande återkommande utdelningar på insatt kapital. Det viktigaste nyckeltalet för mig nu på mina portföljer är 'Yield-on-Cost' Jag investerar nu i utdelnings-ETFer, truster, och bolag som har vad jag kallar 'konstant affär' dvs återkommande intäkter som pipeline-operatörer i USA, kanadensiska fastighetsbolag (s.k REITs) europeiska och australiska teleoperatörer m.m som har höga och ofta återkommande utdelningar som återinvesteras i porftöljen. Det är mycket tillfredställande att nu efter snart 10 år se hur det fullkomligt sprutar in pengar på mina depåer och konton varje månad.

    SvaraRadera
  2. Anonym,

    Låter intressant. Jag försöker bygga upp en liknande portföljd - dvs bli "utdelningsbombad". Det jag söker är stabila, "tråkiga" akter, EFT:er etc. Har du några tips på sådana? Har läst en hel del på nätet, men det är en djungel och informationen känns fragmenterad. Som sagt var: några tips vore välkommet. Tack på förhand.

    mvh/Patrick

    SvaraRadera
  3. Efter IT-kraschen har jag dragit ner på mina så kallade kryddor till ca5% av portföljen.Dom övriga 95% av portföljen är investerad i stabila högavkastande aktier.I år räknar jamed ca 300000 kr i utdelning som kan investeras i nya högavkastande aktier.

    SvaraRadera
  4. Tips på stabila högavkastade aktier?

    SvaraRadera