torsdag 28 april 2016

Åtal mot aktiebloggare

Scrollade runt på Placera.nu så här mot kvällningen och såg rubriken "Åtal mot aktiebloggare". Artikeln finns i sin helhet här.

Det står bland annat.

"Männen, som i dag båda är 23 år gamla, köpte aktier och postade sedan mängder av positiva inlägg om företagen på forumen Placera och Börssnack, samt på Aktieexperterna och Facebookgruppen Aktieraketer. De postade även analyser över företagen på Redeye.

På Placera använde männen sig bland annat av signaturerna blooddiamond, oskay, beckfuzz, Bjarr, Tyres, Fogelin och Dion. På Börssnack kallade de sig bland annat Karre 61, Randian, JamesTaggart och dermaestro."

Ja vad ska man säga.

Agerar man med sina surt förjtänade slantar på vad någon anonym skriver som går under signaturer så som oskay eller beckfuzz? Ja kanske.

I så fall måste ju en del tänka att "sanningen" och de insiktsfulla analyserna finns lättillgängligt, utan egen ansträngning, på nätet, på Börssnack eller Facebook. Presenterat av anonyma användare.

Intressant tanke och inställning.

Är det många som tänker så?14 kommentarer:

 1. WTF!? Är man så korkad att man agerar på sådant här skall man inte syssla med aktier. Att EBM ens lägger energi på det här är ju trams rakt igenom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym

   Jag kan bara hålla med. Förvånad att man har tid att prioritera detta ärende.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
 2. Visar ju bara återigen varför inte privatpersoner skall befatta sig med aktier på sådana här skitlistor. Aldrig någon som reflekterat över varför vissa affärsidéer måste bemöda sig med att vända sig till smäspare istället för professionella investerare? - jo, för att affärsidéen helt är skräp vilket framgångsrika investerare ser igenom direkt - däremot finns det gott om privatpersoner som drar slutsatser utifrån layouten på prospekten...

  SvaraRadera
 3. Det här får mig att tänka på Nordnets Shareville. Det krävs inte många stickprov för att förstå hur lukrativt det här är, vi kan väl sammanfatta det som att det inte är investmentbolag på Large Cap man hittar i folks portföljer.

  Det är coolare att ta rygg på portföljer som ligger tungt på First North med signaturer som Aktiestekarn, ping-pong-investeraren eller andra sådana förtroende ingivande konton.

  Gillar även hur Nordnet lägger ut puffar med Shareville-konton med avkastning på 400 %, senaste månaden... Säger en del om vad som triggar vissa småsparare...

  SvaraRadera
 4. Det måste ju vara mindre, obskyra, bolag om det ska finnas en möjlighet att påverka kursen positivt. Inte en chans att ett större bolags aktie skulle kunna rubbas av småsparare, ens om de är många till antalet...

  Följa anonyma (eller för den delen kända) människor i spåren. Ja, absolut! Det är svårt att vara oberoende av allt man läser.

  Följa John på såväl en osofistikerad (exemplet Spartacus återger) som en mer avancerad nivå (följa analyser i finanspressen) är nog inte ovanligt.

  Farligast är det förmodligen när man inte ens vet om det. Tror sig ha en egen idé om ett bolag som i själva verket plockats upp omedvetet någonstans ifrån (bloggar, tidningar, nätet etc).

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen lever ju i ett vacuum och påverkas gör man ju alltid av någonting i någon grad, men ibland verkar det kunna ta helt orimliga proportioner. I alla fall om det är så som artikeln verkar vilja påvisa.

   Radera
 5. Förresten, apropå att Följa John. Imorgon är det dags! Då kan man "Följa Charlie och Warren" live via Yahoo Finance. Vi talar om aktievärldens Woodstockfestival. Garanterat inga anonyma skribenter, men med en viss förmåga att påverka kurser och individer... :-)

  Tror det blir svårt för min del, men förhoppningsvis dröjer det inte länge förrän hela tillställningen dyker upp på Youtube.

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
 6. Spelar väl inte någon större roll om det är James Taggart, eller en uppburen svensk hedgefond som skall tjäna pengar både i upp och nedgång. Man spelar ändå på den vitt utbrädda uppfattningen som hela finansbranschen vilar på: Det finns någon därute som snabbt kan få lite pengar att bli mycket pengar.

  Själv finns jag inte på Shareville jag är inte prenumeramt på Värdepappret, eller någon affärstidskrift. Har dock tidningen Aktiespararen. Mest för att stödja den goda saken. Går dock aldrig på några möten, eller företagspresentationer.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 7. Hur någon ska kunna bli rik på att läsa Värdepappret övergår mitt förstånd. Följer häpet utvecklingen från Nordpolen.

  /Jultomten

  SvaraRadera
 8. Samtidigt har de här grabbarna verkligen jobbat på att prata upp kurserna och som vi alla vet är kursmanipulation förbjuden oavsett om det är Industrivärden eller "hej kom och hjälp mig-bolaget" på micro-lista nr 5. Sedan kan man naturligtvis diskutera hur de är funtade som köper på sådana "tips". Faktum kvarstår dock. De har ägnat sig åt kraftig manipulation av kurser. Det har dock inte varit av det mera sofistikerade slaget kan man ju lugnt säga. En annan sak man kan diskutera i det här ärendet är frågan om man har tryckfrihetsförordningen i ryggen när man skriver på sådana fora som vi pratar om här, börssnack etc. Jag som är en fanatisk tryckfrihetskämpe tycker ju att man ska få skriva och tycka vad man vill i princip. Detta fall, om de skulle bli fällda för kursmanipulation, vilket jag för övrigt förutsätter eftersom det verkar vara ett tydligt mönster i detta, betyder att vi har fått ytterligare en begränsning i vad vi får skriva eller inte. Paragraferna om förbud mot kursmanipulation rör efter vad jag har förstått mera sofistikerade instrument som att utan att sälja trycka ut en hel mängd aktier på marknaden för att få ner kursen eller andra liknande åtgärder. Det här fallet har alltså större implikationer än vad som har framkommit i kommentarerna här. Obs! Det kanske verkar som att jag har mera information om det här fallet än andra men så är inte fallet utan jag har precis lika mycket eller litet information som Spartacus eller Lars har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förmodar att åtalet ska utforska gränserna för vad som är tillåtet och inte tillåtet.

   Radera
 9. Set before på vad man menar med kända människor
  Jag tror vi alla gärna skulle ta rygg på lundaluppen även om ingen vet vem han är.

  SvaraRadera
 10. Set before på vad man menar med kända människor
  Jag tror vi alla gärna skulle ta rygg på lundaluppen även om ingen vet vem han är.

  SvaraRadera
 11. Logi,

  Ta rygg på Lundaluppen - köpa Bonheur, dissa ICA och köpa Swedbank på konkursnivåer?

  Viss försiktighet anbefalles vid aktieinvestering. Det är dina egna pengar som investeras. Inga andras. Även Lundaluppen hade fläckar.

  /Jultomten

  SvaraRadera