lördag 3 oktober 2015

Uppdatering

Här kommer en kortare uppdatering. Jag har inte varit ointresserad av aktier de senaste dagarna, tvärtom.Andelen räntespar har minskat och köp har gjorts i en liten blandad kompott av för mig  ok prissatta aktier enligt devisen lägg mest pengar på det med högst kvalitet.

Det är en kombination av arbete och andra åtaganden som gjort inläggsfrekvensen lägre. Det är ju dock det som är så härligt med aktier. Det krävs inte daglig skötsel för att ändå bli lönande.

För att ändå lyfta några ämnen och göra några minnesnoteringar så låt mig notera att Telia beslutat tacka för sig i österled. Man gör m.a.o. en Skanska. Skanska beslutade redan för ett par år sedan att lämna t.ex. Ryssland för korruptionen där gjorde det svårt att göra affärer. Telia har "upptäckt" detsamma i andra f.d. sovjetrepubliker.

Om jag minns rätt så utgör väl den utpekade verksamheten ca 1/3 av Telias redovisade vinster. Ändock tycker jag de gör långsiktigt rätt även om det på kort sikt kan straffa aktiekursen.

Fortum är ett annat bolag med verksamhet i österled. Dock har den verksamheten enligt mig redan varit inprisad sedan länge samt så utgör det en mycket mindre del.

Volkswagen har fuskat. Där ser man. Bilindustrin är ingen lätt bransch. Inte bara kan man utsättas för fusk den är också oerhört svängig. Väldigt konkurrens utsatt samt utsatt för än den ena och än den andra regleringen. Som en sidonotis så är jag också i behov av att köpa en nyare bil. En gammal trotjänare har börjat göra sitt. Det påminner mig om att en av mina mest kapitalförstörande åtgärder nånsin var att en gång köpa en splitterny bil. Jag kan fortfarande gräma mig över hur mycket pengar som jag gick miste om där. Tänk om jag lagt dem på att köpa t.ex. H&M aktier istället och nöjt mig med en bättre begagnad bil... Ja se på vansinnesaffärer. Alla gör vi dem någon gång.

I brist på intressanta saker att läsa om på denna bloggen så vill jag istället tipsa om några andra inlägg:

Preferensaktier och rädslan för räntehöjning

Min egen kommentar till det inlägget är att jag inte är särskilt förtjust i preferensaktier utan äger hellre stamaktier.

Om Sandvik

Min egen kommentar till det inlägget är att Sandvik är rimligt prissatt vid ca 70 kr, men Sandvik är ett mediokert bolag, inte ett fantastiskt, så det har inte högsta prioritet att tillförskansa sig ägarandelar i det. Inte när det finns bättre bolag som också är rimligt prissatta.

Är börsen högt värderad enligt Graham?

Här drar jag samma slutsats som bloggaren. Det är de enskilda bolagen som är intressanta, inte den allmänna nivån. Chansen är dock större att enskilda bolag blir intressanta i tider av allmänt fallande kurser.

Ska jag sedan kommentera några världshändelser så vore det väl på plats att nämna att någon världsfred inte verkar vara i sikte på länge, ränteavdrag fortsätts göra i mångmiljardklassen fast vi har rekordlåga räntor, hösten har slagit till på riktigt här i Sverige och Lars Gyllenhaal har föreläst i Piteå om allierade hemliga baser i svenska fjällen under Andra världskriget.

Ha det gott i höstrusket.

18 kommentarer:

  1. Well,

    Lite om preferensaktier. Man bör som alltid fråga sig för vem är dessa ointressanta, eller för den delen intressanta. Kalle Knäck i Barsebäck, och bloggaren Miljonär innan 30 kan ju inte ha samma portfölj om vi betänker att Kalle Knäck är 60 år.

    Finner det mycket svårbegripligt att bloggaren Miljonär innan 30 köper en aktie som Telia. Ger tydligen en hög direktavkastning. Då bör man notera att bloggaren verkar vara ett sedeltryckeri på två ben. Han kastar sig i sängen på morgonen ivrig att ge sig iväg för att tjäna pengar som kan tryckas in på börsen alltefter som kurslarmen utlöses. Han blev ju "lycklig ägare" till Atlas på nivån 198 kr.

    Själv har jag inga inkomster från arbete. Jag har adderat preferensaktien Klövern till Ratos preferensaktie som jag äger sedan tidigare. Klövern får gärna lösa in mina aktier till kursen 500 kr om man önskar. När det gäller stigande räntor så kan det vara väl värt att veta att stigande räntor ger en nedgång även på stamaktierna.

    Som alltid gäller att en placering måste passa in i portföljen. Sitter man med ett gäng preferensaktier är det meningslöst att köpa Fortum med motiveringen att jag får en hög direktavkastning. Grovt uttryckt.

    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
  2. @ Signaturen J

    Att man tar till sig konstruktiv kritik som du gav mig är väl bra. Har inte kommenterat något speciellt den sista tiden. Alltid trevligt med synpunkter. Jag har skrivit väl mycket om mina egna investeringar, men det är svårt att komma med så mycket mer om den effektiva marknaden än vad som skrevs på Lundaluppens blogg. Allt efter som tiden gått har jag blivit allt mer stärkt i min uppfattning.

    Ha det bäst
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Lars

      Allting tåls att upprepas. Att spara en tiondel av sin inkomst har i nuläget upprepats i tusentals år.

      Personligen har jag den senaste tiden gått åt det motsatta hållet. Min tro på den effektiva marknaden avtar, men jag har fortsatt stor respekt för den.


      med vänlig hälsning

      J

      Radera
    2. Lars,

      Generella kommentarer kan man väl alltid bjuda på? Det behöver inte innebära att man hela tiden är explicit med egna investeringsbeslut. Många av de mest intressanta diskussionerna hos Lundaluppen var principiella till sin natur.

      Hälsningar

      Carolus

      Radera
  3. Kul att se dig börja blogga igen, Spartacus!

    Hälsar
    en annan Lars :-)

    SvaraRadera
  4. Kan inte låta bli att instämma!

    Hälsar ännu en Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentarer Lars, Lars, Lars och Lars! :)

      Radera
  5. Ja det verkar vara många som har haft fullt upp den senaste tiden och jag tycker mig ha märkt att det har varit glesare med inlägg i ett flertal bloggar den senaste tiden. Jag tänkte ta mig friheten att nämna riskminimeraren som har ett ovanlig intressant inlägg om Cevians analysprocess.//Stavros

    SvaraRadera
  6. Det verkar som om Martin Armstrong inte fick rätt gällande 1 oktober.
    Efter att jag sett the Forcaster som Carolus tipsade om sålde jag alla mina innehav lagom till den sista september. Sedan köpte jag på mig batterier och ficklampor och många säckar mjöl. En bear x10 på omx30 gjorde mig inte direkt rik den 1 okt men jag har gott om batterier i alla fall :)

    med vänlig hälsning

    J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heh, heh!

      Är det inte för oktober månad 2015 (och inte just den förste) som han hissat varningsflagg?

      Hur som helst, prediktioner med alltför exakta datum tenderar att vara farliga för dess upphovspersons rykte. Det gäller att skriva dem så vagt att de verkar riktiga i efterhand oavsett vad som faktiskt sedan hände. Oraklet i Delfi är en given förebild... ;-)

      Hälsningar

      Carolus

      Radera
    2. @Carolus

      Fick för mig att det var den första oktober det skulle ske, men jag kan erkänna att jag hade halvdant fokus när jag kollade på dokumentären. Kan ha gått miste om sådana oerhört viktigt detaljer ;)

      med vänlig hälsning

      J

      Radera
  7. Volkswagen... Vad ska man säga? Vi var ju inne på det (uppenbara) i ett tidigare inlägg: när kriminella element tar sig in i ett företags ledning, kommer det blåsa riktigt snålt för aktieägarna. Oerhört svårt att värja sig mot...

    Några kollegor har diskuterat när det är dags att fånga den fallande kniven. Själv undrar jag om Buffett eller Graham skulle befatta sig med ett fuskande företag... Jag kommer att hålla mig borta från denna kniv.

    Carolus

    SvaraRadera
  8. Läste Kennys inlägg precis. Tänkvärt som vanligt, men skulle någon kunna förklara för honom (jag kan inte kommentera där utan att ange en e-postadress) att "margin" inte alls har med marginaler att göra utan syftar på belåning.

    "To buy on margin" betyder alltså att belåna portföljen. Att fler och fler använder belåning är ett av Grahams kriterier för när marknaden är euforisk och högt värderad. Ett illavarslande tecken således...

    Har noterat Kennys missförstånd i tidigare inlägg, men ingen nämner det för honom (ej heller denna gång). Trovärdigheten får sig en liten törn...

    "Margin call" är alltså när banken hör av sig (historiskt via telegraf, telefon, telefax, e-brev, sms) och kräver in säkerhet för lånet, vilket ju sker när portföljvärdet faller.

    När marknaden faller triggas dessa "margin calls" och leder till ytterligare aktieförsäljningar (givet att individen inte har kapital att skjuta till och det har man ju inte när det bara kan gå upp; all-in!) och så är en negativ spiral igång.

    Filmen med samma namn är inget vidare (trots Kevin Spacey).

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag inte min "The Intelligent Investor" tillgänglig, men jag vill minnas att det är utbrett "speculating on margin" som är ett av kriterierna (kan ju vara fel, tas ur minnet), vilket Kenny översätter med mycket "spekulation kring/om marginaler".

      Hur som haver: "speculating on margin" är att använda sig av belåning, inte att spekulera mycket kring hur företags marginaler blir...

      Carolus

      Radera
    2. @Carolus

      Läste precis på aktiefokus. Ja han har missuppfattat det hela. Eller, det kanske är ett oktoberskämt, precis som Martin Armstrong´s profetia? :)

      PS
      Margin call är inte så pjåkig..

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    3. Såg att du påpekade missförståndet för Kenny. Tack!

      Behåll de där batterierna ett tag till. Oktober är inte slut ännu... ;-)

      Carolus

      Radera
    4. Spänningen stiger för varje dag som går av oktober med andra ord :)

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera