lördag 25 juli 2015

Nyss hemkommen

Nyss hemkommen från ännu en semestertur. Denna gång var vädrets makter vänligare och erbjöd soligare dagar vilket gjorde fisket längst med Bottenviken mer njutbart. Liksom allt annat som hör avkoppling till.

Jag har i princip släppt allt som relaterar till nyhetsbevakning, rapportbevakning och börsbevakning under dessa veckor. Det blir väl till att uppdatera sig något under de kommande dagarna även om att skapa distans till saker och ting också har en egennytta.

Bland det första jag ska göra är i alla fall att lyssna på några poddar. Eloge än en gång till Börspodden för att de har intressanta intervjuobjekt. I avsnitt 100 gästas de av 4020. Jag fick också ett tips om UAPodden, med koppling till Unga Aktiespararna. Har ännu inte lyssnat men ska. Ser också att Avanza listat en mängd finanspoddar, här: Podcasttips.

Därefter blir det nog några rapportläsningar.

Tyvärr har det inte blivit någon läsning av investeringslitteratur hittills under sommaren. Annars brukar ju sommarhalvåret lämpa sig bra till det. Kanske blir något under kommande mörka höstkvällar istället. Bokhyllan är i alla fall inte tom. Böcker som redan finns och inspirerat mig finns listade här: Bokhyllan

Ha det gott så länge så får vi hoppas det blir ett lite mer aktierelaterat inlägg lite längre fram.

11 kommentarer:

 1. Vad för typ av fiske ägnar du dig åt längs bottenviken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spinnfiske för förströelse, så inget avancerat, men avkopplande.

   Radera
 2. Emil #UAPODDEN26 juli 2015 00:32

  Tack för att du nämnde oss! Hoppas att du gillar vår podd när du lyssnat!

  SvaraRadera
 3. Off Topic

  Några sommartankar. Lite om konsten att investera.. När man läser många ekonomibloggar är skribenten ofta upptagen med att "förstå" aktiemarknaden. Det funderas, och bökas runt med olika strategier. Ju mer begåvad desto mer komplicerat blir slutresultatet. Ibland blir det så komplicerat att man undrar: Vad kommer allt ifrån? Dual momentum, relativt momentum eller MA 10 regler ??

  Det blir lite som när en person med författarambitioner sätter sig ner för att börja skriva efter att ha genomgått någon skrivarlinje på en folkhögskola. Man kan även tänka sig att någon känner sig kallad att inleda en karriär som en radhus casanova i det området han bor. Jag tror inte att det är särskilt fruktbart att starta med en grundkurs i gynekologi.

  Det som verkligen krävs är ett visst mått av praktisk erfarenhet, och ett stort mått av självkännedom. Att man på något sätt utmejslat en strategi som passar den egna personligheten. Jag är helt fokuserad på riskhantering när jag handlar. Köper dyra bolag som Novo Nordisk och Pandora.

  Avslutningsvis. Detta är ingen kritik mot någon. Varken bloggaren Girigbuken eller bloggaren Slösa med min tid, eller för den delen någon doktorand i fornfransk fonetik skall känna sig träffade.

  Har läst lite Graham i sommar. Kapitel åtta i The Intelligent Investor står sig bra, om man kallar sig värdeinvesterare.

  Soliga Hälsningar

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kap 8 om Mr Market och marknadens svängningar kan med fördel läsas om och om igen. Trevlig sommar Lars.

   Radera
  2. @Spartacus

   Trevlig sommar själv. Bra att det inte blev bottenfiske i Bottenviken. Marknaden behöver man vila ifrån ibland.

   Lars

   Radera
  3. Lars, tråkigt att du inte uppskattar den pågående diskussion som sker på diverse ekonomibloggar. Det finns många vägar att investera på och alla sätt passar inte alla. Det är tråkigt att du för detta korståg mot oliktänkande och att det inte kan bli en konstruktiv dialog. Vi gör detta på vår fritid för att det är skoj och väljer att dela det med omvärlden för diskussion och utveckla oss själva. Ditt bidrag är tyvärr inte så givande, även om det självklart är bra med kritik. Du kanske märkt att jag blockat dig på min blogg då jag anser att dina kommentarer är inte givande och du bemöter inte min respons på ett konstruktivt sett.

   Radera
  4. @Investerarfysikern.
   Som du skriver är det självklart bra med kritik, men bra kritik är inte alltid bekväm. Min uppfattning är att det finns alldeles för få som orkar och vågar vara obekväma bland bloggarnas kommentatorer. De obekväma rösterna behövs allt mer i takt med att tex vissa bloggar har allt tydligare ekonomiska incitament att skaffa och behålla läsare. Själv förfäras jag allt mer av bristen på tydlighet och att uppenbart kompetenta bloggare tex inte är tydliga med att det senaste egyptiska försäkringsäventyret eller norska penicillin bolaget inte är något att rekommendera en nybörjare med kanske 7-8 års erfarenhet. //stavros

   Radera
 4. @Fysikern

  Jag för självklart inte något korståg mot någon. Tycker din blogg är mycket läsvärd, och du lägger ner en hel del jobb på den vad jag kan förstå. Ett arbete som kommer oss läsare till del utan några kostnader. Det finns många mycket läsvärda bloggar. Fundamentalanalysbloggen skriver initierat om Apple och Starbucks.

  Petrusko skriver bra om hög utdelning via preferensaktier. Aktiefokus håller en hög kvalitet. Det finns många fler mycket kunniga skribenter, som lägger ner en hel del tid på detta. Jag vet inte hur tydlig man behöver vara. Jag skriver i mitt inlägg att det är inte någon kritik mot någon.

  Keep up the good work!

  Lars

  SvaraRadera
 5. @Fysikern

  Skrev mitt inlägg efter jag läst lite Munger och Graham nu i sommar. Alltid trevligt att försöka hålla de kunskaper man har lite aktuella. Munger framför ofta tesen-invert, always invert. Istället för att fundera på vad som gör dig till en skicklig investerare kan man fundera på vad som inte gör dig till en skicklig investerare.

  De tankar jag förde fram var något jag läste i ett samtal med en framgångsrik amerikansk investerare. Mannen fick frågan vad som krävdes för att lyckas på Wall Street. Han svarade jag vet egentligen inte, men är rätt övertyg om vad som INTE fungerar. Vilket var lite av de tankar jag förde fram. Själv är jag rätt övertyg om att något sådant som teknisk analys inte fungerar.

  Om en bloggare får in en kommentar som han eller hon inte tycker passar, och tar bort den är det inget jag blir det minsta sur över. Den kanske inte passade i sammanhanget helt enkelt. Du tog bort en kommentar jag skrev, men jag önskade dig en trevlig semester några dagar senare, vilken togs med. Inget konstigt alls.

  Ha det bäst!

  Lars

  SvaraRadera