torsdag 2 juli 2015

Hur agerar jag på en turbulent börs?

Många kan ju ställa sig frågan hur man ska agarea på en turbulent börs. Det svänger ju ofta en del då vi får dagar som de nu senast kring Greklands-situationen.

Jag har naturligtvis inga svar på hur man SKA agera, men däremot så har jag i alla fall så pass mycket kännedom om mig själv och sett liknande situationer så pass många gånger förut att jag redan vet på förhand hör JAG bör agera.

Jag sitter ganska still.

Dessa "nyheter" rör egentligen inte de bolag jag i regel är intresserad av eller har i portföljen. Extremt få bolag berörs egentligen av detta "brus". Jag har inga hävstångsprodukter eller liknande,  kopplade till något index någonstans. Jag har inga blanka-positioner.

Jag har enbart andelar i tillgångar (aktier) som jag tror mig se kommer ge mig framtida avkastning i form av utdelningar och värdeökning.

Jag köper dessa andelar när jag bedömer att de är ok prissatta.

I stunder som dessa så ökar chansen att de blir ok prissatta. I alla fall är det vad min förhoppning blir. Inte minst då de flesta tillgångarna (aktierna) som är värda att äga upplevs som dyra.

Stunder som dessa återkommer i stort sett årligen. Den första Greklands-spektaklet i Maj 2010 gav ju drygt 11% "ras" på Stockholmsbörsen på fyra dagar. Är det inte Grekland så inträffar alltid något annat. Ta t.e.x. USAs-budget-spektakel och sänkta kreditbetyg sensommaren 2011. Tidigare det året hade Japan den tragiska Fukushima-katastrofen. Nordafrika såg starten på den s.k. Arabiska våren. Ja det händer alltid något någonstans som för börsen att röra sig nedåt ibland.

Det udda i sammanhanget är att när börsen gör 2-4% skutt uppåt så händer inget. Då klappar alla sig själva på ryggen för att man varit duktig på att investera,  men när det rör sig med samma hastighet nedåt. Ja då är det plötsligt katastrof-rubriker på löpsedarna och "sammanbrottet" måste naturligtvis vara någons fel. Någon annans fel.

Hur som helst. Hur agerar jag då. Jo jag kollar min "köplista" lite extra noga utifall Mr Markets utbudspris börjar matcha mitt pris som jag är villig att betala. Jag har också en prioriteringsordning. De bolag av högst bedöms kvalitet är de som är mest åtråvärda.

De av lägre kvalite väntar jag i regel med. Bolag av lägre kvalite är det lättare att köpa under "normala" förutsättningar om man så vill. Bolag av mycket god kvalite har man sällan i skottläge. Därför är det de, om läge uppstår, jag köper allra helst. De bolag av mycket god kvalitet kan jag också tillåta mig själv ha en större procentuell andel av i portföljen. Därför ökar jag allra helst i dem.

Hur agerar du?

20 kommentarer:

 1. I princip samma. Ingenting. Kvar lång i mina innehav. Köper vid köpläge utifrån bevakningslista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då har vi ungefär samma inställning/strategi. :)

   Radera
 2. Japp!

  Håller med. Det kan inte nog betonas att det är rätt viktigt att man gjort klart för sig hur man reagerar när det uppkommer en stressituation typ Greklandskrisen.

  Märk väl innan den uppkommer. Annars blir man lätt impulsiv vilket brukar vara förödande för portföljen. Precis som Spartacus skriver så händer inget om börsen "skuttar" upp 4%. Då är alla långsiktiga investerare med betoning på lång.

  Själv försöker jag köpa i aktier som jag har under uppsikt. Köpte lite Kopparbergs Sveriges Coke. Ölet Sofiero och päroncider. Fast det är svårt att köpa säljarna vägrar hårdnackat att släppa ifrån sig några aktier.

  Såg att Riksbanken sänkte räntan. Nu finns det något nytt att bry sin hjärna med. Annars finns det ju alltid bostadsbubblan som har varit en följetong så länge jag läst ekonomibloggar.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja se där, räntan ned igen! Då får tidningarna lite artikelmaterial och jag en anledning till att hålla mig ytterligare en stund från den allt för starkt gassande solen och skriva ett till inlägg. ^^

   Radera
 3. Det är lätt att hålla med men vi har ju inte haft någon riktig nedgång på börsen med flera procent dagligen under flera veckor de senaste åren. När de flesta av ens innehav börjar gå under inköpspris o kan köpas tillbaka med rabatt några dagar senare blir det lätt panik. Och när är det dags att börja köpa igen? " Man ska inte ta i fallande knivar".....
  Knutte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker så här. Knivar ska man passa sig för. Speciellt stora och vassa, men när allt faller så är inte allt som faller vasst.

   Såvida man inte sysslar med TA som antagligen bara vill köpa när kurserna är på väg upp (eller ned om man blankar), så bör det första inköpet ligga på runt det man bedömer en andel i ett bolag vara värt. Sådant är svårt att räkna på då det råder panik och domedagsrubriker. Det måste man ha kikat på tidigare.

   Köper gör man tills man når en lagom portföljstorlek av innehavet som man är bekväm med dvs man fortsätter inte att köpa och köpa i ett bolag av lite sämre kvalitet bara för att det blir billigare och billigare utan man nöjer sig med "good enough" samt om vetskapen att man aldrig kan pricka botten-priset så "why bother". Risken finns ju alltid att man gjort en missbedömning, speciellt med mer svårbedömda bolag, så man köper på sig andelar därefter. Man satsar ju hellre mer pengar tillsammans med en affärspartner som man vet har gott affärssinne än en som man har mindre förtroende för och sämre förutsättningar att långsiktigt lyckas, oavsett om denne lovar guld och gröna skogar. Samma bör ju gälla köp av företagsandelar/aktier.

   Med denna utgångspunkt så handlar det alltså alltid om att lära sig om bolag och försöka uppskatta värdet av olika affärsverksamheter, oavsett marknadsläge på börsen.

   Som du säger, enkelt i teorin sedan finns det en massa fällor att trampa i. inte minst fällor man lägger för sig själv.

   Radera
  2. Själv befinner jag mig just nu i "terra incognita" och jag tycker nog att det mesta är på tok för dyrt just nu. Mina ramar tvingar mig dessutom att sälja av vissa innehav för att hålla mig kvar inom ramarna.

   Det jag mest av allt önskar är en ordentlig "sättning" på börsen så att jag kan köpa mer. Det tar även emot att sälja, då jag helst av allt vill sitta på händerna och sälja precis på toppen, vilket är föga realistiskt.

   Noterade för övrigt att Kopparbergs fanns på hyllorna i Prag när jag var där för en tid sedan vilket väckte mitt intresse. Jag gissar att tusentals andra har uppmärksammat deras produkt och jag har inte kommit så långt att jag har tittat närmare på bolaget. //Stavros

   Radera
  3. @Stavros

   Innan jag köpte aktien testade jag både Sofiero guld, och päroncidern. Ölet var verkligen gott. En frisk och fin smak. Lägg därtill att Sofiero starköl tydligen har det högsta APK värdet. Utläses alkohol per krona. Säljs tydligen en butelj i sekunden. Tror att det var bloggaren Snåljåpen som presenterade den siffran. Päroncidern är tydligen en enorm framgång i England.

   Kopparbergs är ett bolag som jag letar efter. Precis som Pandora som stigit en dansk femtiolapp sen jag fick upp ögonen för bolaget. Verksamheter där allt går som det skall. Skall faktiskt gå ut i trädgården, och sänka en Sofiero guld. Kan ju skylla på värmen om inte annat.

   Soliga Hälsningar

   Lars


   Radera
  4. Var i Berlin nyligen. Kopparbergs även där.
   Investering går dock bort för mig av etiska skäl och smakskäl ;) Kan knappast hoppas på att folk ska dricka mer Sofiero - kungen av alla fulöl! ;)
   APK är nog tyvärr mer bekant hos folket än man tror.

   Men på systemet köar man en tidig dag bakom alkoholstinkande människor som fyllt korgen med vad? 12 Sofiero så klart!
   Målgruppen är trogen..

   Radera
  5. Jag är i grunden en ölsnobb och Sofiero är sällan mitt förstaval, men om det handlar om investeringar så föredrar jag att pilsnern säljer bra framför att jag själv gillar den. Jag har sedan tidigare ett flertal investeringar i företag som tillverkar produkter jag själv aldrig skulle tänka mig att använda, men som jag av en eller annan anledning ändå tror på.

   Jag tror att jag vid tillfälle ska titta närmare på Anheuser-Busch InBev alternativt, möjligtvis SABMiller.

   Det är förmodligen rätt tråkiga aktier, och även om det har funnits en trend med allt fler microbryggerier de senaste åren så kan man ju som någon som en gång i tiden skrev om positionering ställa sig frågan, var sover 400 kilos gorillan?

   Om det inte vore en tuff dag på jobbet i morgon skulle jag nog ta en kall och gå ut i solen en stund.//Stavros

   Radera
  6. @Anonym

   Du skriver målgruppen är trogen. 12 Sofiero så klart. När jag investerar vill satsa pengar i begripliga företag, som ger konsumenterna en produkt dom uppskattar. Dryckessortimentet från Coca-cola har ju en bred publik. I Sverige dricks mycket ljust lager öl typ Mariestad och Sofiero. Pandoras smycken där kvinnor bygger sina egna smycken med hjälp av dessa charms har ju funnit sin publik. Är aktieägare i samtliga bolag.

   Legendaren Erik Pensers två bästa råd är.

   *Gör dig skuldfri. Den som inte har några skulder har inga problem.
   *Investera i sådant du förstår. Gärna sådant du kan ta på med dina egna händer.

   Svår hetta. Nu tänker jag lägga mina händer på en kall Sofiero guld.

   Soliga Hälsningar

   Lars

   Radera
 4. Jag fortsätter att köpa som den envisa âsnan jag är. Grämer mig kanske lite över att jag inte har mer likvider tillgängliga sâ jag skulle kunna köpa ännu mer.

  Jag inser ocksâ att om jag hade haft mer likvider sâ hade jag nog suttit där med "fallande knivar"-syndromet dvs man kommer aldrig att hoppa in eftersom antingen kan det falla mer och dâ vill man inte köpa eller sâ har den redan gâtt upp 5-10% och dâ är det ju redan för sent! Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer kanske. Har man väldigt mycket likvider som sparats till köp så kanske man mer funderar på NÄR är det rätt att använda dem än om man enbart har en mindre del som råkat hamna på hög eftersom inget setts som prisvärt, ännu.

   Radera
  2. @ Von Oberhausen

   Ett av de säkraste sätten som finns i spelet: Hur förlorar jag mest pengar på aktiemarknaden?? Är just att agera envis åsna.

   Soliga Hälsningar

   Lars

   Radera
  3. Hej Lars,

   Det finns lika mânga sätt att tjäna pengar pâ som det finns att förlora dom. Envis âsna skulle inte vara mitt första val för att förlora pengar pâ en aktiemarknad där blankning existerar.

   Radera
 5. Intressant att ta hänsyn till kvalitet i bevakningslistan och inte bara pris.
  Bolag av hög kvalitet i min portfölj som jag i princip aldrig fått chansen att öka i är ex. H&M och Investor.
  Priset har inte varit lockande på länge och när man väl får chansen ser mycket annat billigare ut.

  Men jag ska nog ta mer hänsyn till det framöver. Vill gärna att majoriteten av portföljen ska hålla bestå av högkvalitativa "sova gott-aktier" :)

  Får man fråga vilka bolag som du håller som hög kvalitet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, det är bolag så som H&M, Berkshire, Beijer Alma m.fl.

   Radera
 6. Bra inlägg Spartacus!
  Min strategi är typ identisk med din, dvs jag är lång i befintliga innehav och köper när det dyker upp möjligheter enligt bevakningslistan. Än så länge lyser dock inget grönt, men om det fortsätter ner ett tag till så kommer det förr eller senare att dyka upp möjligheter.

  SvaraRadera
 7. Tänker precis som dig! Enda skillnaden är att jag gör mina veckoköp för en mindre peng för att iaf så smått hålla mig inne i marknaden även om den så går upp eller ner. Funderingarna är nu även att försöka köpa kvartalsvis för en mindre summa i okej prissatta amerikanska bolag för att även få en större exponering dit :)

  Vid börsfall och rea så har jag en krigskassa som fylla på varje månad som jag använder för de "riktiga" inköpen när bolagen jag vill äga kommit ner till mer rimliga nivåer :)

  SvaraRadera
 8. Hej! Precis som du säger är det alltid något som händer. Hade en diskussion med min förvaltare på banken och hon menade att man inte ska tänka så mycket på Grexit och Kinas börskrash. Enligt henne, som självklart ville att jag ska investera mer pengar, kommer det ge kortsiktiga effekter, men i längden går det framåt.

  Jag har alltså inte vidtagit några särskilda åtgärder. Möjligtvis är jag lite försiktigare, men mitt månadssparande rullar på som vanligt.

  Fick precis en notis att all handel är stoppad på New York-börsen... En spännande värld vi lever i, men kanske lite för turbulent just nu.


  mvh
  hwasp
  http://hwaspinvest.wordpress.com

  SvaraRadera