fredag 26 december 2014

Midvinterbörsen

Nu har vi gått in i midvintern. Ordet kan ha olika betydelse i olika sammanhang, beroende på om man menar den mörkaste tiden på året eller den kallaste.

Den mörkaste har ju precis peakat (22-23 december) och den kallaste brukar ju inträffa januari-februari, därefter går vi mot varmare tider. Så på sätt och viss kan man nu säga att vi är mitt i midvintern. I fornordiska tider var 14:e januari troligen ansedd som midvinterdagen. Sedan har vi ju lärt oss fira mässa för Kristus - "kristmäss" eller christmas som engelsmännen kallar det. Jolablot har ersatts av lite andra traditioner. Traditionen att äta mycket och gott har vi dock kvar.

I alla fall här ligger det en tunt täcke av snö och minusgraderna har bitit sig fast. Julstöket är avklarat och det blir ett par lugnare dagar fram till nyår.

På aktiefronten har det varit lika lugnt. Lite "triggad" blev man när det såg ut för ett tag sedan att fler aktier skulle falla nedåt i pris. Då ökade aktiviteten på både aktieintresset som bloggandet. Dock så vände det strax uppåt igen och enbart oljepriset samt några relaterade bolag ser "billiga" ut. Eftersom jag inte har för avsikt att gå stort in i något råvarubetonat så föll intresset åter något igen.

Bolag som Aker, Ganger Rolf, Ratos, Alfa Laval och Kongsberg har alla en mindre eller större exponering mot t.ex. oljeservice. Det räcker. Jag är inte intresserad av "renodlade" oljebolag.

Kongsberg fick förresten en hyfsad stor order från Polen nyligen. Missilsystem till deras kustförsvar. Lite udda är det att det land som har längs kust i Östersjön, Sverige, lagt ned sitt kustförsvar. Tidigare var det väl drygt 50.000 man som kunde mobiliseras till enbart kustförsvaret för att bemanna fasta och rörliga batterier, lägga minspärrar o.s.v.. Idag är så vitt jag vet allt det ersatt av en stycken amfibiebataljon.

Kongsberg har också tappat en del i kurs och börjar närma sig mer acceptabla nivåer. Till det kan också en svagare norsk krona räknas. Tvärt emot den amerikanska dollarn som stärkts har ju den norska kronan försvagats.

En starkare amerikansk dollar har ju gjort underverk för portföljen då innehav som t.ex. Berkshire och Walmart inte bara stigit i kurs utan ännu mer räknat i sek p.g.a. en starkare dollar. Dock är det ju inte lika roligt att öka i dem då. Även om det inte går förutspå valutakurser så är jag ju ändock medveten om att jag omedvetet låter det spela in i min bedömning över vad som är dyrt eller billigt. Det är en psykologiskt fälla. Dollarn kan ju fortsätta stiga i 10 år till, vad vet jag. Men man (eller i alla fall jag) har en tendens till att titta mest på det som ligger närmast i backspegeln. Det är en svår sak att överkomma, mentalt.

Håller man sig enbart till sek noterade bolag kommer man delvis ifrån det, men inte helt. Många av våra svenska börsbolag är ju multinationella. Valutaförändringar påverkar dem och deras vinster också.Kanske blir det lite tuffare för våra exportbolag framöver, kanske inte.

Ja det finns många frågetecken här i vår värld, inte minst på aktiemarknaden. Frågan är om det går mot mörkare tider eller ljusare? Och även om det blir ljusare kan det ju ändå bli kallare innan det blir varmare. Hur som helst. I brist på några egentliga råd, från mig till eder alla, en midvinterdikt.

Midvinterbörsens köld kan vara rå. 
Kurser stiga och falla.
Alla titta ängsligt på
Ska man verkligen palla?

Spararen traskar runt i en bana
Undrar om aktiebörsen snart ska åka utförskana?
Snön lyser fortfarande vit på taken
Och Spartacus badar bastu naken

God fortsättning!


24 kommentarer:

  1. Julen är snart över, och året börjar närma sig sitt slut. Tid att fundera över hur har det gått för mig som investerare? Hur har jag klarat mig mot Avanza Zero? En indexfond utan förvaltning. Vill faktiskt rekommendera ett inlägg på Lundaluppens blogg kallat Avanzaavkastning från den 26 april 2013. Skriver själv i kommentatorfältet. Måste citera lundaluppen: "Ju ruttnare företag desto sannolikare att du finner kollektivet från Avanza (och Nordnet för all del) högt i ägarlistorna".

    Lundaluppen konstaterar vidare att Avanzakollektivet opererar med betydande underavkastning mot SIXRX. Varför inte läsa lite Burton Malkiel i mellandagarna?
    A Random Walk är aldrig fel att läsa om. Själv har jag tre olika editioner i bokhyllan.

    Misstänker att 2014 kommer att se mörkt ut för Avanzakollektivet. Jag menar nu skall sådana godbitar som Bonheur, Fred Olsen Energy för att inte tala om Statoil som många har haft så väldigt bråttom att komma in i redovisas. Det känns ju billigt eller hur? Skall bli en mycket intressant läsning. Hoppas någon bloggare tar upp, och kommenterar siffrorna.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Lars, ska försöka skriva ett par rader om Norsk oljeservice och till skillnad från din tro så är jag än så länge bara marginellt ner på denna bukett men det handlar nog mycket om inköps strategi också ska tilläggas, på slutet har dom hämtat sig riktigt bra samtliga i min lilla bukett om 10% av portföljen. Jag ska dock ge dig att contrarian investering är långt ifrån riskfritt så man måste ha nerver att tåla lite svängningar och det är inget indexkramande, några andra lyckade contrarians har gjort resultatet just i år till en riktigt lysande slutresultat. Vore förmätet att tro att man skulle kunna upprepa ett sån strike igen tyvärr är jag fullt medveten om. Det är ännu ett par dagar kvar så det hinner ännu svänga 5-10% upp eller ner så det är inte dags att lägga ut någon graf än. Jag brukar i vanliga fall avstå från att lägga ut graferna för har sett det som nästan för vanligt i bloggsfären men skall i år göra ett undantag för Lars skull, kanske blir det början på en tradition? vem vet...

      Radera
    2. Avanza Zero är en fiffig konstruktion. Månadssparar själv i den löpande. Indexfonder är en bra bas i ett sparande. Sedan kan man om intresse finns bygga ut det. Gjorde en serie inlägg kring min syn på det för ett tag sedan: http://spartacusinvest.blogspot.se/2013/04/investeringstips.html

      Radera
    3. @Spartacus

      Har du någon uppfattning om hur den totala portföljen utvecklats jämfört med Avanza Zero? Vad menas med "hyfsat nöjd"?
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    4. @Lars
      Tack för att du fortsätter att sprida ljus i det tilltagande bloggmörkret. Jag misstänker dock att så länge människor fortsätter att tillskriva sig själva resultaten när det gäller framgångarna och skyller på marknaden när det gäller bakslagen, så talar du för mestadels döva öron. Tack för att du försätter att försöka! //Stavros

      Radera
    5. @Stavros

      Jag har en viss abstinens nu när lundaluppen packat ihop. Fast jag tror att du har rätt. Man ser inte något större intresse av att studera fakta . Gå börsen upp, och dra med sig de egna innehaven upp beror det på att man är smart. Går det ner är Mr Market ute och härjar.
      Gott Nytt År
      Lars

      Radera
    6. @Lars Jag har inte kollat 2014 utan det gör jag vid årsskiftet.

      Hyfsat nöjd = Min och familjens finansiella tillgångar har växt och är större än någonsin. Skulderna är lägre än någonsin (om man jämför i vuxen ålder). Det har inte varit några tio-taggare, ej heller totala portföljförstörare utan det har tuffat på.

      Radera
    7. Dina kommentarer är alltid läsvärda Lars =)

      Radera
    8. @Jordholmen

      Tack. Tittade in på din blogg. Läste inlägget om Awilco. Kan inget om bolaget har inte hört talats om det. Ett råd i all välmening: Det är otroligt viktigt att lära sig ta förluster. Nu blev hela inlägget en uppvisning i big ego-weak-judgement. Jag är på marknaden för att tjäna pengar inte för att bevisa att jag har rätt.
      Gott Nytt År
      Lars

      Radera
    9. Kan förstå det synsättet.

      Radera
  2. Såg att bloggaren Nothing but return undrade vilka böcker han skall läsa som nybörjare. Den var enkel. Blir det för jobbigt med A Random Walk klarar man sig utmärkt med att starta med Charles Ellis fina Winning the losers game. Kan man sedan undvika att konsumera investeringsporr på nätet under låt säga ett år är man på väg att bli en vinnare.
    Ha det bäst.
    Lars

    SvaraRadera
  3. Ett problem i sammanhanget är skatt - försvagas svenska kronor så får du skatta på uppgångar som består av 'luft'. I dollar räknat så har exempelvis svenska börsen gått neråt sista halvåret, men i kronor ser det bra ut - men det är kronförsvagningen som spökar. Deflation i det läget är inget annat än bibehållande av köpkraft, men har lyckligt nog effekten att minska skatten. Hoppas resonemanget inte blev helt oförståeligt.

    SvaraRadera
  4. Tycker mig se då jag läser emellan raderna att fru fortuna behandlat även dig relativt ömt Spartacus trots dina inte alltför ovågade och något tidigare inträden i oljerelaterat? stämmer det? :-), Dikten var hur som haver riktigt fyndig och blir väl en bra sammanfattning på 2014. själv tycker jag att valuta exponering bara tillför ytterligare hedge möjligheter och även om det teoretiskt skulle kunna bli så att samtliga saker samverkar till ett negativt slutresultat så känns risken att man lyckas pricka så illa som relativt moderat, oddsen är betydligt större att det hedgar bra istället och man är på inga vis skyddad från valuta påverkan på en öppen marknad oavsett om man har svenska bolag med svenska kunder för i dagens rörliga värld konkurrerar man med hela världen i varje fall. Goot nytt och god fortsättning till dig med önskar dig ett riktigt bra investeringsår 2015.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror de flesta sparare, inkl. jag, är hyfsat nöjda. Det har ju inte varit något dåligt år generellt på börsen utan det mesta har ju tickat på. På gott och ont för det har ju också gjort att andelen räntesparande är större än någonsin då det varit svårt att hitta de där riktigt bra investeringarna att gå tyngre in i. Istället har det, i alla fall för mig, blivit lite småduttande här och där. God fortsättning till dig med!

      Radera
  5. Ser att många bloggare beskriver hur det gått för innehaven. Den korrekta frågan är: Hur har portföljen utvecklats? Har jag mer pengarna nu än när året började?. Hur ser den aktiva kapitalförstörelsen ut? Det räcker inte att bara fokusera på något som man kallar passiva utdelningsinkomster.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Lars, det är vad jag ämnar bjuda dig på genom att sonika copy pasta avanza grafen rakt av, kommer utelämna absoluta summor och bara visa ÷ tuell utveckling däremot. Har en känsla av att det är onödigt att deklarera tillgångar för öppet...

      Radera
  6. @Aktiestolpen

    Såg i Avanzas sammanställning att kundernas största köp i en utländsk aktie var just Bonheur. Man har sänkt 79 miljoner!!! Undrar var i hela fridens namn man har fått det ifrån? Jag menar att Bonheur skulle bli stjärnan i natten, eller representera något speciellt "värde"? Det kan väl inte varav så att de flesta nöjde sig med att ta rygg på en känd bloggare i Lund.

    Tror att många har mycket att vinna på att styra över pengar till ett passivt månadssparande i Avanza Zero.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
  7. @Lars

    Ska väl inte drista mig att tala för dom andra men jag tror inte det är så enkelt så att samtliga köpte bara för att LL köpte, utan att många köpte för att LL visade dom värden som fanns i Bonheur. Nu är det ju oljerelaterat i viss mån, med ett oljepris på mellan 50-70$ under långa perioder så blir djuphavsutvinning för kostsam vilket kommer rendera Foe utan kontrakt och i sin tur Bonheur/Gro utan lejonparten av omsättningen/vinsten som står för ~62% av verksamheten. Utan Shale olja som är ännu dyrare att framställa/utvinna än så, så är ju frågan om någon tror att oljepriset stannar på den här nivån? min tro är ju att utan skiffer och med lite ny fart i världsekonomin drivet av Amerikanarna så kommer oljepriset leta sig upp emot ~80-100$ i rimlig tid. Det i sin tur kommer utan tvekan ge Foe nya kontrakt och då blir investeringar gjorda i Foe/Bon/Gro genast en lysande ide nästan oavsett när dom gjordes <<120:- , jag gissar att hela diskussionen egentligen handlar om vilka förväntningar man har om avkastning i vilket tidsperspektiv på aktiemarknaden. Själv är jag nöjd om jag lyckas få en dubbling vart 5te år = ca 20% om året många gånger satsat i contrarians som kanske står och stampar ett par 3 år för att sen dra iväg och dubblas på kort tid. Avanza Zero har en avkastning på knappa 70% på 3 fantastiska år jag gjorde ~55% bara i år med Bonheur inköpen inräknat så jag ligger ännu långt före AZ personligen (mer än dubbelt) bara för att ge dig ett konkret exempel på din tankevurpa i detta sammanhang. Vad har du för förväntningar om avkastning och tidshorisont Lars?
    Med vänlig hälsning.

    (P.S hoppas vi inte tar för mycket utrymme i diskusionen Spartacus?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt ok med diskussion i kommentarsfältet. :)

      Det visar ju på vilken mångfald av tankar och ideer det finns kring det här med att placera pengar/köpa tillgångar.

      Radera
  8. @Aktiestolpen

    Ja det vill inte säga lite. Jag menar att dubbla kapitalet på fem år. Det betyder 15% per år. Jag har inga tankar om oljepriser eller ränteutveckling, eller för den delen dollarns utveckling. Kan jag lyckas nå en avkastning i dagens investeringsmiljö på 7% per år är jag mycket nöjd. Märk väl utifrån min situation. Min risk är inte din. Skall varje fall fylla på mitt innehav i Philip Morris när USA öppnar efter helgen.
    Vilket företag!
    God Fortsättning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. PM låter som en del av ett utmärkt core vals innehav, utan att kolla har du väl med god marginal slagit 20% i svenska kronor på de PM du ägt hela 2014? :-)

      Radera
    2. Efter en snabbkoll verkar PM ha gått från ca 85,5 i slutet på 2013 till dagens ~83,3. Med en utdelning på 4$ och en dollarförstärkning på ~20% mot svenska kronan så har du en marginal på några procent ytterligare åtminstone. :-), Skulle dock vara mer nyfiken på att höra motivationen till att du tycker PM är ett lysande företag då världen verkar cirkla mot hälsosammare leverne generellt är det baserat på historisk utveckling? :-) Med vänlig hälsning.

      Radera
  9. Hej och god fortsättning till er alla!

    Kul att Spartacus levererar trevlig läsning och kul att se att Lars fortsätter kommentera.

    Funderar på om Luppen slog sitt/sina jämförelseindex i år? Någon som sett om han kommenterar på någon blogg ibland?

    med vänlig hälsning

    J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, på rak arm kan jag komma ihåg att jag kommenterat en gång på Finanskvinnans blogg (när hon nådde miljonen), men jag söker av nätet efter omnämningar då och då och nu hittade jag detta inlägg och Lars kommentarer.

      Jag vill inte vara en direkt eller indirekt rådgivare till någon och skriver därför inte något om mina innehav någonstans, men avkastningen för 2014 blev +16,7 procent, att jämföra med SIXRX +15,8 procent. Utvecklingen har varit mycket god men inte spektakulär alltså, och mer kan jag inte hoppas på.

      Mvh
      Lundaluppen

      Radera