måndag 1 december 2014

Oljesektorn, Black Friday och preferensaktier

Oljepriset fortsätter falla. WTI i skrivande stund på 66 usd. Riggoperatören Seadrill ställde in utdelningarna på obestämd tid. Kanske inte jätteförvånande att de är först ut då det var det riggbolag med sämst balansräkning när jag gjorde en sammanställning i våras. Eller som Placera.nu skriver "Seadrill motiverar beslutet med att det nuvarande försämrade marknadsläget gör att bolaget i stället ska fokusera på skuldreducering"

Vi får se om fler riggoperatörer följer Seadrills exempel. Det mesta inom olja, inte bara oljan självt, har i alla fall sjunkit i pris.

Bolag så som Ganger Rolf handlas nu till 72 nok, Aker 153 nok, Det norske oljeselskap 37 nok, TGS Nopec 156 nok, Statoil 133 nok, Transocean 21 usd, Diamond Offshore 29 usd, Ensco 34 usd, Fred Olsen 73 nok, Exxon 91 usd, Lundin Petroleum 105 kr och BP 39 usd.

Det kan vara intressant att se tillbaka om något år eller två för att se vad som hänt då.

Hur ser du på oljesektorn?

Något annat som har en fallande trend är järn, koppar och andra metaller. Järn har nu kommit ned till 80 usd vilket är i nivå med 2009 års nivåer.

Följdaktligen prissätts bolag så som Vale till 9 usd, BHP Billiton 52 usd och Rio Tinto på 47 usd.

Järnpriset toppade februari 2011 på 187 usd och har sedan dess varit i fallande trend (med lite gupp i mellan). Kanske man sagt många gånger under resans gång att "nu vänder det snart". Dock går ju inte sådant direkt förutsäga.

Det krävs att man har sin egen uppfattning och investeringstes klar för sig när man går in i råvarusektorn. Det kan bli brutalare än en Black Friday på Walmart.

Appropå Black Friday. Konceptet verkar ha spridit sig till bl.a. Storbritannien. Black Friday är ju dagen efter Thanksgiving. En stor shopping- och readag då julhandeln traditionellt inleds för amerikanarna. Det brukar också vara en ledig dag, en klämdag.


Även här i Sverige har jag sett lite försök från handelns sida att få oss att anamma detta "fenomen". Ja det är någonting speciellt med oss människor och när vi tror oss se någonting på REA. Oavsett om det gäller aktier i bolag, storbilds-tv eller barnleksaker. Man köper gärna, mer och mer oavsett om man behöver det eller ej.

Motsatsen till Black Friday torde vara Buy Nothing Day, en köpfri dag, som traditionellt här "firas" sista lördagen i November. En dag då man inte shoppar någonting samt lämpar sig för manifestationer i syfte att ifrågasätta konsumtionssamhället

Hur ser du på Black Friday och Buy Nothing Day?

Wal-Mart förresten verkar ha kommit ur "rean" då aktien nu prissätts till 88 usd. Även om aktien blivit populärare hos Mr Market är kedjan dock inte det hos alla andra.


 Protester förekommer bl.a. för att ge arbetare på Walmart bättre arbetsförhållanden. Walmart är så vitt jag vet en av USAs största arbetsgivare med ca 1,3 miljoner anställda och hamnar därför ofta i fokus. En del av kritiken handlar om sjukvårdsförsäkring. Där Walmart tydligen inte betalar alla sina anställdas sjukvårdsförsäkring. I Sverige har vi ju ett annat system med bl.a. allmän sjukförsäkring och sjukvård som bekostas via skattesedeln.

Hur ser du på sjukvårdsförsäkringssystemet och dess finansiering? 

Medan råvaror gått ned i polularitet under 2014 så har något annat växt i popularitet, preferensaktier. Får bara några få år sedan var de nästan exotiska undantag på den svenska börsen. Nu finns de i en allt större mängd. De verkar vara ett allt mer populärt inslag i finansieringen för olika bolag. I och med sjunkande sparräntor så ser nog många dem som ett bättre alternativ. De lockar ju med hög direktavkastning. Finns det dock fallgropar även här? Preferensaktier ger företräde framför stamaktier, men det är ändå skatteverk och långivare som står först i kön om det skulle krisa på riktigt.

Hur ser du på preferensaktier?

9 kommentarer:

 1. Kul inlägg måste jag säga! Tycker oljesektorn är väldigt intressant men även väldigt oviss just nu. Sitter i skrivande stund och grubblar över om jag skall öka mitt innehav i BHP Billiton eller inte :) Det här som du föreslår en "buy-nothing-day" har jag faktiskt funderat på också. Hade folk klarat det även om man låtit butikerna varit öppna tro? Själv stod jag på krogen och drack vatten (nybliven nykterist) i lördags medans jag äcklades av hur folk slängde 20 000-tals kronor på flera flaskor dyr champagne så jag tycker verkligen vi behöver en "Buy-Nothing-Day" så folk får lite respekt för pengar :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kom det sig att du fastnade för just BHP Billiton? :)

   Radera
 2. Kul inlägg.
  Kan inte så mycket om preferensaktier, men de är väl lite av sista chansen.
  Det är svårt att ge ut nya preferensaktier(med ännu bättre villkor) när man väl gjort nyemissionen.
  Det går inte att göra en till nyemission på vanliga A och B aktier oberoende av villkor och nya preffar blir bara desperat (om det går att ge ut).
  (Vet någon om hur många slag av preffar man får ge ut enligt lagen??)

  Sen är det väl vilka som är huvudägare som avgör hur resultatet blir vid en kk.
  Gissar att om SAS går i kk så kommer även A och B aktier att få en slant eftersom hela EK inte tillåts försvinna innan det blir dax.
  Synpunkter?

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet tyvärr inte hur många olika aktie-sorter man får ge ut. :/

   Radera
 3. Förundras alltid över hur ekonomibloggare/folk äcklas och anser det är vidrigt när andra spenderar sina pengar. Man gör väl som man vill? Om jag vill köpa skumpa för 20 000-tals kronor. Varför skall du eller någon annan äcklas av det? Luktar avund på nåt sätt.

  SvaraRadera
 4. Mitt inlägg ovan var till Aktienovisen.

  SvaraRadera
 5. Jo men BörsPelle du kan ju vända på det - om jag vill äcklas (säger inte att jag gör det) så får jag väl göra det om jag vill?

  SvaraRadera
 6. Det är helt klart intressant med det fallande oljepriset, vad kan anledningen vara? Har vi otur beror det på at världsekonomin hackar betydligt mer än vad siffrorna i dagsläget säger oss, men mer troligt är nog att det är ett politikst spel.
  Opec kanke satsar på att slå ut dyr västerlänsk oljeproduktion (subsea etc) för att roffa åt sig marknadsandelar? Eller så vill de slå mot IS, som kanske är ett större hot än vi tror i dagsläget... jag menar, 400 galningar har anslutit IS från SVERIGE (!!!), hur många tokar ansluter inte då mördararmen från araländerna? Tillräckligt mycket för att få Saudi m.fl att offra sin egen ekonomi för att kunna slå mot oljeberoende IS?

  Intresant tycker jag. Ännu intressantare att det öppnas för investerngar. Frågan är som vanligt... är ska man slå till?

  SvaraRadera
 7. Personligen noterade jag förvånansvärt mycket Black Friday-kampanjer här i Sverige i år. Lusigt nog verkar det vara inverterat mot USA, där Black Friday är främst i butiker, och webshoppar kör Cyber Monday. Här verkar mest webshopparna ha hakat på Black Friday. Men kul med lite kampanjer i alla fall, även om de inte verkar vara i närheten så bra som kampanjerna ofta är i USA på Black Friday/Cyber Monday, där man nästan kan förstå folket som trampar ner varandra för att få ta del av dem, då dealarna ofta är helt sjukt bra.

  Gällande oljan är jag mycket konfunderad. Visst förstår man att skifferoljan kan ge mycket effekt på priset såhär på kort sikt, och kanske en ekonomi som går på halvfart på flera håll i världen gör sitt till. Men kineserna köper väl bilar för fullt, folk och gods transporteras för fullt omkring i världen som alltid och USA tuffar ju på ganska bra. Dessutom märkligt att inte OPEC stryper produktionen. Som sagt förmodligen något dom har i baktankarna där, politik eller slugt slag mot dem med högre produktionskostnad. Men jag kan inte tänka mig något scenario (förutom otroliga saker såsom kraftig global depression eller något ännu värre) där inte oljepriset återhämtar sig relativt snart (redan under 2015 är min gissning). Alternativen till olja är fortfarande långt bort.

  Vänligen,
  Mr H. E. Pennypacker

  SvaraRadera