lördag 22 mars 2014

Börssjuk


Jag finner det ganska oinspirerande just nu (på börsfronten). Smått apatisk nästan. Jag bläddrar visserligen igenom nyinkomna årsredovisningar och försöker kika på ett eller annat nytt bolag också, men jag finner inget aha-väckande direkt.

Det finns ok bolag med ok värdering, men inte de här "AHA - Det bolaget vill jag ha och vilken tur att värderingen inte är högre givet förutsättningarna!"

Jag gjorde en något större förändring tidigare i år då SCA såldes för att köpa fler WMT, BRK och KO aktier. Försäljningen underlättades (förutom att SCA är väldigt högt värderat) psykologiskt antagligen av att jag tidigare också tagit in Industrivärden i portföljen. Via Industrivärden får jag ju exponering i SCA och del av deras utdelningar. Det här var ju dock en försäljning av något dyrt till förmån för något ok prissatt. Inte försäljning av dyrt för att köpa något väldigt billigt.

Oavsett var jag letar finner jag inget som lockar jättemycket nu. Var är de bolagen som man kan köpa billigt till låg risk? Nu ser jag bara dyra bolag och bolag som eventuellt är billiga men då med högre riskprofil. Eller, det är en sanning med viss modifikation. Det finns som sagt några bolag med ok värdering också men de hamnar inte riktigt i samma "AHA-kategori."

Jag upplever dock som om folk hittar bolag till höger och vänster just. Tjänar pengar på än det ena än det andra udda bolaget. Då menar jag inte bloggosfären specifikt utan även utanför den.

Jag hittar inget nytt som är mer än möjligtvis ok. Frågan är vad som är bästa medicinen mot denna, mig drabbade "börssjuka". Fortsätta leta i årsredovisningar eller gå ut?

Jag går ut.

32 kommentarer:

 1. Jag förstår vad du menar. Just nu finns bara ett enda bolag på min bevakningslista som är köpvärt. När portföljandelen blir för stor eller det också blir för dyrt så blir det nog räntefond och vårbruk i trädgården...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket då ? frågar vän av luppenblogg

   Radera
  2. Bonheur misstänker jag. :)

   Radera
 2. Sparatcus, du kan ta en promenad, eller gå och fiska. Det kommer bättre tider att leta aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, skönt vårväder gör ju inte promenaden obekvämare direkt. :)

   Radera
 3. Jag köper själv REITs och BDCs för att långsiktigt få en trevlig tillskott var och varannan månad. Kan bli bra läge framöver då överreaktion kan antas av minskade stödköp och en höjd kommande räntebana.

  Min kopp:
  ARCP
  VTR
  O
  VNR
  MAIN
  PSEC
  OHI

  Är mina innehav förutom de övriga. Just den amerikanska börsen lockar. Castellum funderar jag öka i, annars oinspirerad med nya svenska tillskott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm de svenska potentiella kandidaterna är inte många nu för tiden.

   Radera
 4. Jag kan (nästan) ingenting om enskilda bolag, men jag följer börsen ganska noga.
  När OMXSPI ligger runt ATH med värden över 442 under några dagar i februari och mars, så är det läge att köpa aktier.
  Men det kommer bättre tider.
  Bara lite tålamod så är vi om lite drygt ett år nere på OMXS värden under 300, och då är det dax igen.
  Samla kapital på hög och vänta på bättre tider.
  Eller som Warren brukar säga... "Load the gun"

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall naturligtvis vara ...inte läge att köpa aktier.

   Radera
  2. Kan lätt bli fel. ^^

   Radera
 5. Hög risk hög vinst? Låter spännande men både riskfyllt och lång tid?

  Conifex Timber Inc. (CFF) chef i intervjuv

  http://bnnhdpmd.akamaihd.edgesuite.net/BNN/2014_03_19/CS0319_KSFIX_FBA49E8A61B37DD5/CS0319_KSFIX-Adaptive_04.mp4

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset men inte riktigt min egen "my cup of tea". :/

   Radera
 6. Jag håller med i stort men kommer fortsätta köpa KO, WMT, BRK, INDU, MO, Sampo om de håller sig kvar på dessa nivåer. Inte optimala värderingar men heller inte dyrt i defensiva bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stabila bolag till hyfsade priser. :)

   Radera
 7. Svar
  1. Ja de finns i synfältet, men tyvärr kan jag inte påstå att Mr Market har fel i sin prissättning. Bolaget har en del att jobba med. Möjligtvis om man ser det som en turn around-kandidat, men det är inte klockrent och det är svårt att säga när vändningen eventuellt skulle komma. De bästa turn around kandidaterna är ju de som redan vänt men som marknaden inte reagerat på än. Hittar man dock sällan när det råder positivt börsklimat.

   Radera
 8. Jag känner samma sak. Av de bolag jag själv äger är det nog främst Atea och Diadrom som jag tycker ligger i den "billiga" halvan av spelplanen.

  Men annars är det Mekonomen, eWork, Betsson, Banhog och Addnode som jag hoppas ska sjunka i pris och motivera mitt intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv ligger nog Mekonomen mig närmast av de du nämner. Inte p.g.a kvaliten eller priset sticker ut som bättre i jämförelse med de andra utan för att det är nog det bolag jag är minst obekväm med av de du nämnt. :)

   Radera
 9. Nexam chemical. Mitt största innehav och potentiellt en av 2014 års vinnare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas det går bra för dem under 2014. :)

   Radera
 10. Instämmer, Tesco PLC....lite domedagskänsla där..... Nokian Tyres har tappat en hel del i och med Ukraina krisen även om 2013 års resultat var en besvikelse.

  SvaraRadera
 11. Det svåra just nu efter rapporterna är att många större bolag verkar gå trögt. Mindre bolag verkar gå bättre. Börsuppgången tror jag kan hålla i sig ett tag till, hela året. Men konjunkturuppgången har hållt i sig ett tag nu så det kan vara förståndigt att börja fundera nu en gång extra innan man gör inköp. Själv är jag lite nyfiken på finska börsen fortfarande som kan ha drabbats av oroligheterna i Ukraina. Det är där jag tror det kan finnas guldkorn på sikt. Kan ju vara intressant att se hur fondbolag som Evli och Fondita placerar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finland har väl en stor andel handel med Ryssland så jag misstänker att en del befarar en ekonomisk avmattning i Ryssland (sanktioner eller ej) som i sin tur sprider sig till Finland och finsk efterfrågan.

   Radera
 12. God morgon..
  Vad tror ni om Deere & co är det vettigt värderat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tycker DE är vettigt värderat, men så är det det här med balansräkningen. Hade den sett lite mer ut som jag vill se dem så hade DE kanske redan letat sig in i portföljen. Jag är lite pjåkig med det där ibland.

   Radera
 13. Jag skulle kolla på aktier som är exponerade mot Ryssland.
  Eftersom jag är Finländare kan jag bäst det segmentet och där hittar man dessa ryssvänliga aktier:
  Fortum och YIT som reas ut som bäst. Sponda som jag själv investerade i nyligen kan också vara värt att sig en titt på. Slutligen så är Stockmann en aktie som säljs otroligt billigt nu, men företaget har även problem med lönsamhet. Dyra produkter i lyxförpackning som inte säljer längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tror du om Kesko? Är det dyrt nu? Lite lurigt tycker jag p/e högt men i övrigt tycker jag det ser rätt fint ut.

   Radera
  2. Kesko har tillsamans med andelslaget Smarket oligopol på den finska livssmedlesförsäljningen. Äger även enormt många andra typer av affärer.

   De som hotar dem är Lidl och deras lågprisprodukter, Lidl går otroligt bra i Finland. Är alltid fullt av folk, ingen skillnad vilken Lidl man är till eller vilken tid på dagen.

   Investeringsmässigt kan jag inte säga något om Kesko idag eftersom jag inte alls har kollat på det företaget.

   Radera
 14. Tack, för ditt svar angående Kesko. Det är livsmedelsdelen som jag tycker gör Kesko intressant plus storleken på verksamheten. Jag bevakar Kesko, men törs inte ta hela steget ut riktigt idag. Hoppas också det lugnar ner sig från ryskt håll nu

  SvaraRadera
 15. Håller i stort sett med dig om apatin. Det mesta ser allt för dyrt ut och det mesta som inte ser dyrt ut är förknippat med viss risk.

  Det finns dock undantag men då måste man gå bort från "wonderful companies to fair prices" och istället söka mediokra bolag till riktigt låga priser. Inte din kopp te riktigt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjae jag har nog min beskärda del av av mediokra bolag med. ^^ Men ja jag är kanske lite fegare än den genomsnittlige. :)

   Radera