tisdag 5 november 2013

Fler rapporter - BRK, Kongsberg, Nokian Tyres m.m.



Berkshire har avgett sin Q3 rapport. Mellan tummen och pekfingret så drar Berkshire in ca 2 usd/B-aktie per kvartal. En tydlig utveckling är att de mer kapitaltunga verksamheterna som MidAmerican och Burlington allt sedan förvärven 1999 och 2010 fått allt större betydelse för vinsterna. Book value har klättrat lite uppåt (84,50 usd/ B aktie)och jag justerar därmed mitt bevakningspris för Berkshire eftersom det baseras på det.

Den största investeringen Buffett gjort hittills i år har varit köpet av Heinz (tillsammans med en partner) då man fick halva aktiestocken samt preferensaktier som ger 9% i utdelning. Priset för själva stamaktierna kanske inte signalerade rea precis, men vem är jag att veta bättre kring Heinz värdering.  Mitt förtroende för Berkshire är fortsatt mycket stort och när vi ändå är inne på ämnet värderingar så anser jag inte Berkshire vara övervärderat just nu, till skillnad från så mycket annat som finns noterat på inte minst svenska börsen.

Berkshires B-kurs just nu på ca 115 usd vilket ger en nuvarande värdering på ca x 1,36 av s.k. book value.
Tittar vi på norska Kongsberg så har jag inte så mycket att kommentera kring den rapporten egentligen. Kongsberg Maritime fortsätter visa tillväxt. Defence System har tecknat kontrakt på att leverera delar till F-35-programmet. Protech fortsätter leverera men till lägre marginaler. Vinsten ligger på 12 månaders rullande på 9,59 nok/aktie. Både orderingång som omsättning liknar föregående års.  Jag ser varken någon större upp- eller nedsida i nuläget. Det man tappar på försvarssidan vinner man på den civila. Utdelningen förväntar jag mig kunna bibehållas. 

Kongsbergs kurs just nu på ca 130 nok ger en PE TTM värdering på 13,6.

Jag har även sneglat på två andra norska bolag. Aker Solutions och Kvaerner. Senast jag tittade till dem (Kvaerner var tills ganska nyligen en del av Aker) var i samband med att jag kikade på oljeservicesektorn. Som bekant gick ju Ratos in i oljeservicebolaget Aibel för ett år sedan.
Oljeservicebranschen beräknas ju enligt många bedömare växa med ca 8% årligen framöver. I och med att oljebolagens tillgångar av lättåtkommen olja blir allt mindre och mindre så anses behovet av oljeservicebranschen öka för att komma åt och underhålla utvinning från mer svåråtkomliga ställen. Ur ett sådant makroperspektiv så är en investering i branschen ”i tiden”. Ratos betalade också ett helt ok pris för Aibel i relation till vad Aibels branschkollegor prissattes för då. Nu har dock inte minst Aker Solutions värdering fallit efter en vinstvarning i våras och bolaget ser mer attraktivt ut, värderingsmässigt. Även Kvaerner ser inte helt ointressant ut. Det är dock två stora frågetecken kring dem.

Kvaerner har hittills inte egentligen dragit in några pengar. Vid spin-offen fick Kvarner en stor kassa, ca 2/3 av kassan som fanns i dåvarande bolaget. Utdelningarna har varit höga i Kvaerner, men det har tagits från, och urholkat, kassan. Själva har bolaget inte tjänat, kassaflödesmässigt, ihop pengarna. Visserligen var kassan relativt stor från start, men såvida man inte får till ett positiv kassaflöde kommer ju inte utdelningarna kunna behållas över tid.

När det gäller Aker Solutions så är det skuldsättningen som skenar. Nettoskulden har ökat ordentligt och många av skulderna ska betalas tillbaka under 2014-1016 (eller förhandlas om). Hade balansräkningen varit mer attraktiv så hade jag varit väldigt intresserad av Aker Solutions i nuläget. Värderingsmässigt så tycker jag det är helt ok. Nedsidan i verksamheten känns också begränsad. Om det som sagt inte vore för skulderna. Aker Solutions har ju som målsättning att växa och växa ganska stort. Fördubblad omsättning på fem år är målet och Aker Solutions är också i farten och nyanställer folk och gör förvärv.  Om bolaget lyckas med den tillväxten (ca 15% omsättningstillväxt med bibehållen eller ökade marginaler per år) så är bolaget billigt idag. Frågetecknet som sagt är skuldsättningen. Tillväxtsambitionerna, samt skuldsättningen, gör också att jag inte tror på någon större utdelningstillväxt än på ett tag för bolaget.

Kvaerner handlas i skrivande stund till kursen 9,60 nok. och Aker Solutions 83,50 nok. Aker släpper sin Q3 rapport snart så får se om jag får anledning att återkomma till det bolaget. 

Vänder vi blickarna österut så var finska Nokian Tyres ett bolag jag tog en närmre titt på för ett tag sedan också. Nokian Tyres var däcktillverkaren som både klarat sig bättre liksom värderades högre än sina branschkollegor. Förklaringen verkade vara exponeringen mot t.ex. Ryssland. I oktober kom man dock med sänkta prognoser. Tidigare förväntade man sig ett år i nivå eller bättre än 2012, men man räknar nu efter en sämre försäljning i just Ryssland med att 2013 ska bli något sämre än 2012. Jag är inte helt överraskad. Ökad och hårdnande konkurrens i just Ryssland var en av de farhågor jag hade då många fler däckbolag än Nokian ser på Ryssland med mycket stort intresse samt etablerar sig där.

Ryssland som marknad då? Ja Ryssland har uppvisat och verkar fortfarande uppvisa en tillväxt högre än genomsnittet. Det är ju en viktig marknad för inte minst Nokian Tyres. Dock så är fler aktörer på väg in. Både Pirelli som Yokohama nämner Ryssland som en viktig marknad att expandera i. Yokohama har redan en fabrik i Moskva och är enligt egen utsago redan nu den främste däckimportören till Ryssland just nu.”

Sammantaget så blir min slutsats efter att ha tittat igenom några årsredovisningar att en brask-lapp införs i min Analys av Nokian Tyres. Den är baserad på en, för branschen i stort, stor konjunkturkänslighet i kombination med att Nokians stora exponering mot Ryssland. En marknad som visserligen gjort att Nokian kommit igenom finanskrisen bättre än andra aktörer men som också tilldragit sig andras stora intresse. Jag gör bedömningen att en hårdnande konkurrens kommer börja råda där. I alla fall finns det stor risk för det.”

Kurs just nu ca 37,50 euro vilket är för högt för att jag ska vara intresserad, men bolaget behåller sin plats i bevakningslistan. 

Har du åsikter, tankar eller funderingar kring något av ovanstående bolag?

6 kommentarer:

  1. Angående Berkshire och Heinz så läste jag att McDonalds beslutat att avsluta samarbetet med Heinz. Nu är jag inte någon ekonom men det borde väl påverka Heinz en hel del?

    http://www.dn.se/ekonomi/burger-king-vd-till-heinz-blev-for-mycket-for-mcdonalds/

    Med vänlig hälsning Christian

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe ja jag läste den nyheten. I ärlighetens namn blir jag mer orolig för MCD och deras affärer. Ska man verkligen låta sådant styra över vilka ketchupleverantörer man anlitar? Borde inte sådant skötas utifrån ekonomiska premisser utifrån vad som är bäst för företaget och dess aktieägare?

      Radera
    2. Håller med dig, känns nästan löjligt bara för Heinz anställt en fd Burger King VD. Men vad vet jag?
      I vilket fall som helst så måste McD vara en enorm kund för Heinz, som nu försvinner.

      Med vänlig hälsning Christian

      Radera
    3. Jag har heller inte svaret på hur mycket ketchup det gäller, men tydligen har bolagen kivats även förr. T.ex. på 70-talet: http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2013/10/28/the-ketchup-wars-mcdonalds-wont-serve-heinz-anymore/

      Radera
  2. Pirelli har senaste 2 åren köpt två fabriker i Ryssland, Omsk och Voronezh, och fortsätter investera i produktion men också R&D genom förbättrade produkter. Nokian har expanderat och driver nu två fabriker. Continental har öppnat sin första fabrik. Många satsar i Ryssland och en av de främsta anledningarna är att importtullar gör att det är en nödvändighet att ha lokal produktion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för inputen kring ryska marknaden.

      Radera